OBEN ULU- Burhaniye Alevi Kültür Derneği Cem Evi’nde gerçekleşen toplantıda 6 bin 600 hektar ruhsat alanına sahip TÜMAD İvrindi Altın ve Gümüş Madeni’nin yaratacağı tahribata karşı çevreciler bir araya gelerek güç birliği oluşturdu. Toplantıya birçok siyasi parti temsilcileri katılırken, Bergama Çevre Platformu, Dikili Demokrasi ve Emek Platformu ve Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de katıldı.

Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel; “Nurol Holding bünyesindeki TÜMAD Madencilik Şirketi geçtiğimiz Temmuz ayının başında faaliyete başladı. Maden şirketinin ruhsat alanı 6 bin 606 hektar, işletme alanı ise 856 hektar. Kısacası Türkiye’nin en büyük altın madeni sahası. Balıkesir, Manisa ve İzmir’in sınırlarına dayanıyor. Balıkesir’in İvrindi, Edremit, Burhaniye İlçeleri, İzmir’in Bergama İlçesi doğrudan etkileniyor. Büyük kısmı ormanlık alanı kapsıyor. Burada on binlerce ağaç kesildi. Maden şirketi, işlemleri için büyük miktarda suya gereksinim duyuyor. Düdüklü Pınarı, yöredeki en meşhur su kaynaklarından biri. Çevredeki köy ve şehirlerin içme suyu ihtiyacı için de kullanılıyor. Maden Düdüklü Pınarı’nın tam üstünde yer alıyor. Yani kısacası ormanlar, zeytinlikler, dereler, yer altı su kaynakları ve çevredeki canlıların yaşamı tehdit altında” dedi.

Bergama’nın önceki dönem Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise doğa için tehdit içeren faaliyetlerin olduğu her yerde ortak bir çaba içinde olunması gerektiğini ve belediyelerin de işin parçası olması gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi