İZ GAZETE - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, pazar gününden beri İzmir'de devam eden orman yangınları ile ilgili son gelişmeleri aktardı. Soyer, soğutma çalışmalarının başladığını sosyal medya hesabından duyurdu. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Soyer, "Sevgili hemşerilerim, İzmir'in üstüne kabus gibi çöken, üç gündür devam eden orman yangınları kontrol altına alındı. Geniş bir bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. Umarım tekrarlamaz. Hazırlıklarımızı yaptık, hemen büyük bir seferberlikle yaralarımızı sarmaya başlıyoruz." ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

18 Ağustos Pazar günü sabah erken saatlerde Bornova’da yangın çıkan yangın, ekiplerin çalışmasıyla söndürüldü.

Yine Pazar günü öğlen ilerleyen saatlerde Karabağlar’da Limontepe Mahallesi’nin yakınlarındaki ormanlık alanda yangın başladı. Yangın şiddetli rüzgarların etkisiyle büyüyerek Karabağlar’daki Kavacık üzüm bağlarının yanmasına neden oldu. Akşam saatlerinde ise Karabağlar’ın Yukarı Orhanlı Köyü tedbir amaçlı boşaltıldı. Belediye ekipleri ve Belediye Başkanı yangının başlamasıyla olay yerine geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’de çalışmalara buradan başladı.

Pazar akşam 16.30 itabariyle Urla’da yangın başladı. Urla yangınına Belediye Başkanı Burak Oğuz’da sahadan müdahalede bulundu. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe de. İlerleyen saatlerde giderek büyüyen yangın alanına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer geldi. O gece olay yerini terk etmedi ve çalışmalara destek verdi. Yaptığı açıklamada sabaha kadar kotrol altına almak amacımız dedi fakat yangın kontrol altına alınamadı. Urla yangını şiddetli rüzgarların etkisiyle büyüydü. CHP İzmir Milletvekilleri, yangın günü helikopterlerle incelemede bulunan Tarım ve Ormanı Bakanı Bekir Pakdemirli’ye neden THK’nın dev 6 yangın söndürme araçlarının (Ateş Kuşları) neden sahaya çıkmadıklarını sordu.

Menderes’te ise yine Pazar akşamı saat 6 itibariyle yangın başladı. Tedbir amaçlı mahalleler tahliye edildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de çıkan orman yangınlarında kül olan alanların 1 metrekaresinin bile imara açılmayacağını söyledi.

Yine pazartesi akşam 6’da Buca’da yangın başladı fakat ekiplerin müdahalesiyle büyümeden söndürüldü.

Karabağlar’da 500 hektarlık ormanlık alan yok oldu. (700 futbol sahası büyüklüğünde) Karabağlar yangını Menderes ve Seferihisar’a kadar yayıldı. Giderek büyüyen yangınlar şehir merkezinden görüldü. Sosyal medyadan paylaşımda bulunan vatandaşlar Konak Pier’den ve Güzelyalı sahilinden yangının fotoğraf ve videolarını paylaştı.

Haluk Levent ağaçlandırma seferberliği çağrısında bulundu. İzmir’deki siyasilerden, sivil toplum kuruluşlardan, futbol klüplerinden ve sivil vatandaşlardan da destek geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer çağrıyı onayladı ve 30 Ağustos’ta gerçekleşecek Haluk Levent konserinin ardından fidan dikimi gerçekleşecek.

Editör: Haber Merkezi