Çukuralan Altın Madeni 3.Kapasite Artırımı projesine ilişkin verilen ÇED Olumlu Kararının İzmir 6.İdare Mahkemesince iptal edilmesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2009/7 sayılı genelgeye göre İDK toplantısı yapılacağını duyurmuştu.Söz konusu toplantı 05 Kasım 2018 tarihinde çevrecilerin yoğun itirazlarına rağmen Ankara’da yapıldı.

"GENELGE YANLIŞ YORUMLANDI"

Toplantıya Bergama Belediyesi adına katılan Av. Serdar Sinan; “Biz bu duyuruyu gördüğümüzde mahkeme kararının gerekçesinden yola çıkarak 2009/7 sayılı genelgenin bu süreçte uygulanamayacağını ve toplantının iptal edilmesini talep ettik.Zira mahkeme kararında iptal gerekçesi olarak projenin konumuna işaret ediliyor.2009/7 sayılı genelge ise ÇED dosyasının bir kısmına yönelik ve projenin tümünü etkilemeyecek nedenlerden dolayı verilen iptal kararlarında uygulanabilir.Bakanlık projenin konumuna işaret eden mahkeme kararı sonrası süreci sonlandırması gerekirken kendi çıkardığı genelgeyi yanlış yorumlayarak yeni ÇED sürecine başladı ve itirazlarımıza rağmen toplantı yapıldı.Belirttiğimiz itirazları toplantıda da dile getirdik” dedi.

"ACİLEN BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ"

İDK toplantısı ile ilgili bir açıklama yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise; “2 Ekim 2017 tarihinde verilen ÇED olumlu kararının iptali istemiyle açılan dava ile ÇED olumlu kararının yürütmesi önce durduruldusonra iptal edildi. Ancak 2009/7 sayılı genelgeye dayanılarak yeniden ÇED süreci başlatılıp konunun İDK’ya taşınması hukuku hiçe sayan bir karar. Acilen bu yanlıştan dönülüp, ÇED süreci sonlanmalı ve mahkeme kararı derhal uygulanmalı. Aksi halde doğaya, hukuka ve halkımıza karşı yeni suçlara izin verilecek” dedi. Toplantının sonucuna ilişkin henüz bir duyuru yapılmazken,Bakanlığın kurum görüşleri alındıktan sonra mahkeme kararına ilişkin göstereceği tavır merakla bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi