Gizem TABAN/İZGAZETE- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir’in Torbalı ilçesi Keldağ Tepe Mevkii’nde Mendeş Grup Beton İnşaat Madencilik Nakliye Sanayi Ticaret A.Ş tarafından yapılması planlanan Mermer Ocağı İşletmesi için ÇED Olumlu Kararı verdi.  

Mermer ocağının yapılmasına karşı olan yöre halkıbyaptıkları toplantıda ÇED raporunun iptali için hukuki süreci başlatma noktasında ortak karar aldı. Toplantıya yöre halkının yanı sıra Çevreci Avukat Şehrazat Mercan, Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. 
Mermer ocağının yapılması planlanan yerin binlerce zeytin ağacının ortasında kaldığını belirten Çevreci Avukat Şehrazat Mercan, ÇED Olumlu Kararı’nın iptaline ilişkin dava açmaya hazırlandıklarını kaydetti. 

“DAVA AÇACAĞIZ”
Konuya ilişkin İzgazete’ye açıklamalarda bulunan Avukat Şehrazat Mercan, “Mermer Ocağının yapılması planlanan yer binlerce verimli zeytin ağaçlarının ortasında. Dün yöre halkıyla bir araya geldik. ÇED Olumlu Kararı’nın iptaline ilişkin hukuki süreci başlatma kararı alındı. Vekaletnameleri çıkarmaya başladılar. Dava açmaya hazırlanıyoruz” dedi. 

“ZEYTİN AĞAÇLARI ÖLÜR”
Söz konusu arazide mermer ocağı işletmesinin faaliyete geçirilmesi halinde zeytin ağaçlarının öleceğini beliren Avukat Mercan, “3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması hakkında kanun var. Bu, özel nitelikli bir kanun. Bu kanunun 20. Maddesinde; ‘3 kilometre mesafede kimyevi atık bırakan, toz duman çıkaran tesis yapılamaz’ der. Buradaki amacımız zeytin ağaçlarını korumak. Elimizde Danıştay kararları var; ‘Ne kamu yararı ne az toz tartışılmaz’ diyor. Siz oraya mermer ocağı yaparsanız, birçok toz kaynaklı şey var, oradaki zeytin ağaçları zamanla ölür” dedi.

Editör: Haber Merkezi