Konuşmasında Türkiye’deki kooperatifçiliğin kısaca tarihine ve kooperatifçiliğin gönüllülük esasına dayandığına değinen Neptün Soyer, kooperatifçiliğe en çok katkı koyan kişinin Mustafa Kemal Atatürk olduğunu ifade etti. Soyer, “Tarım bu ülkenin bel kemiğidir. Bu yüzden tarıma ve köylüye büyük bir önem veriyoruz. Bu konuda herkese büyük bir rol düşmektedir. Çünkü kadınlar ver erkekler bir araya gelerek Türkiye’nin aydınlık geleceğini yaratacaktır” diye konuştu.

'KADININ DEĞİŞMESİYLE HER ŞEY MÜMKÜN OLUR'

Seferihisar’da yüzlerce kişiye küçük üreticinin ekonomide yer almasının ne kadar önemli olduğunu anlattıklarını belirten Soyer, üretime katılan kadınların sosyal ve ekonomik güvencesini garanti altına aldıklarını ifade etti. Can Yücel Tohum Merkezi ile yerli tohumlara sahip çıktıklarını ve köylüye fide olarak verdiklerini ifade eden Soyer, “Seferihisar’da yaptıklarımızı İzmir’e de taşımak istedik. Bunun için çalışmalara Kadifekale’den başladık. O bölgenin sosyal ve ekonomik durumunun değişmesi ancak kadının değişmesiyle mümkün olabilir. O yüzde İzmir Büyükşehir Belediyesi Pagos Üretici Pazarı’nı hayata geçirdi. Bu sayede kadınlar kendi ayaklarının üstünde durabiliyorlar. İzmir’de Terra Madre etkinlikleri düzenleyerek İzmir’in ürünlerini tüm dünyadan davet ettiğimiz konuklarımıza tanıtacağız” dedi.

Ayrıca programın ikinci gününde Ece Süeren Ok “Bedeniniz Burda, Ya Beyniniz”, Selen Okay Akçalı Yönetim Kurulunda Kadın Derneği’ni tanıtırken, Akdeniz İş Kadınları Dernek Federasyonu (AFAEMME) üyeleri interaktif çalışma yaptı. Öğleden sonraki oturumda ise Hırvatistan Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu Candan Çorbacıoğlu’nun moderatörlüğünde Selen Beytekin, Bengisu Avcı, Nuran Erden ve Candan Urhan’ın katılımıyla panel düzenlendi.

Editör: Haber Merkezi