İZ GAZETE - 'Körfez Geçiş Projesi' için verilen 'ÇED olumlu' kararına karşı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ve Doğa Derneği ile 85 kişi tarafından açılan davada İzmir 2. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kararı davacılar bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurmuştu.

‘HUKULSAL KARARA SAYGISIZLIK’

Duyurunun ardından İzmirli politikacılardan kararı yok sayan açıklamalar gelmiş, hukuka rağmen Körfez Geçiş Projesi’nin uygulanacağı değerlendirmeleri yapılmıştı.

Bunlardan ilki İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “dilimde tüy bitti” diyerek projeyi yeniden destekledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir İl Başkanı Aydın Şengül de, çevrecileri hedef alarak projenin mutlaka uygulanacağını açıkladı.

TMMOB İKK yazılı bir açıklama yaparak değerlendirmeleri eleştirdi.

‘İktidarın İzmir’deki uzantılarından, geçiş/hazine ödemesi garantili bu rant projesine ilişkin hukuki kararı ve yargı bağımsızlığını hiçe sayan açıklamalar gelmeye devam ediyor.’ ifadeleri kullanılan açıklamada AKP İzmir İl Başkanı Şengül’ün açıklamaları “hukuksal karara saygısızlık” olarak nitelendirildi.

Yapılan açıklamada Şengül’le ilgili şu ifadeler kullanıldı;

‘Aralarında TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nun da yer aldığı davacı kurumları hedef alırken, bizleri, projeye alternatif sunmamakla suçlamıştır.

Bu projenin kent içi ulaşıma herhangi faydası olmadığı bilimsel verilerle kanıtlanmıştır. Kentin ihtiyaçları yönelik olmayan, hiçbir bilimsel ve teknik bilgiye dayanmayan, bu tür ‘fikrim geldi’ projelerine alternatif önermeyiz. Ayrıca kendisine şunu bilmesini isteriz. Siz savunduğunuz bu ve benzeri projelerle bu kenti, tıpkı İstanbul’da olduğu gibi yandaşlarınıza yağmalatmaya çalışıyorsunuz. Biz de buna engel olacağız.’

‘CEHALET’

Şengül’ün yanı sıra, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin AKP’li üyesi Çağlar Haspolat’ın açıklamaları da hem hukuk mücadelesine yönelik tahammülsüzlük hem de cehalet olarak nitelendirildi.

Açıklamada Körfez Projesi’yle ilgili “Körfez Geçişi yapılsın diye diye ağzımda tüy bitti” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise ‘iktidar korosu’ olarak nitelendirildi.

‘Sayın Kocaoğlu, mahkeme kararını, dolayısıyla İzmir’in geleceğinin korunmasını desteklemek yerine, projenin doğal ve çevresel etkilerinin görmezden gelinerek gerçekleştirilmesini önermektedir.’ İfadeleri kullanılan açıklamada Kocaoğlu’na çağrıda bulundu. Yapılan çağrıda ‘Aziz Kocaoğlu’na buradan sesleniyoruz. Körfez Geçiş Projesi İzmir’e ihanettir. Bu projeyi destekleyen belediye başkanları da bu ihanete ortak olur ve görev suçu işler. Kendisini, iktidar korosunun muhalefet cephesinden destekçisi olmaktan vazgeçip, kentimizi yağmalama politikalarına karşı durarak İzmir’in yaşanabilir bir kent olarak kalmasına katkı sunmaya davet ediyoruz.’ ifadeleri kullanıldı.

TMMOB İKK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Kamu gücünü kullanan idarelerin ve kişilerin mahkeme kararını etkisiz bırakmak için mahkeme kararlarına ve bilimsel gerçekler hakkında beyanda bulunmalarının suç olduğuna dikkat çekilen açıklamada Şengül, Haspolat ve Kocaoğlu hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtildi.

TMMOB İKK, rant projelerine karşı hukuksal mücadeleden geri adım atılmayacağını, kentin, doğanın ve kamusal çıkarların savunmaya devam edileceğini bildirdi.

Editör: Haber Merkezi