İZ GAZETE - İstinyepark Otel ve AVM projesi için daha önce Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin de açtığı dava sonucunda mahkeme tarafından plan değişikliklerinin iptali yönünde karar alındı. Aynı zamanda, bir yurttaş tarafından İstinyepark Otel ve AVM Projesi için verilmiş “ÇED olumlu raporuna” karşı açılan 2017/1710 E. Sayılı davada İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin 11.07.2018 tarih 2018/1064 sayılı kararı ile ÇED raporu iptal edildi. 

İSTİNYEPARK KENT SUÇUDUR

TMMOB, mahkeme kararlarına karşın devam eden İstinye Park çalışmalarına yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi. "İstinyepark Otel ve AVM Projesi, 1998 yılından itibaren sistematik olarak işlenen bir kent suçudur" denilen açıklamada yargı kararlarının yerel yönetim tarafından uygulanmasının gerekliliğine dikkat çekildi. 

Planların mahkeme tarafından iptal edilmesini takip eden 30 gün içerisinde inşaatın mühürlenerek durdurulması ve ruhsatın iptal edilmesi gerektiği konusunda Balçova Belediyesi ile 25.07.2018 tarihinde yazışma sürecinin başlatıldığını açıklayan TMMOB İzmir Koordinasyon Kurulu, ruhsatın iptal edilmesine ve inşaatın durdurulmasına ilişkin Balçova Belediye tarafından herhangi bir bilgi paylaşılmamasına tepki gösterdi.

BALÇOVA BELEDİYESİ UYARILDI

İptal edilen imar planına ve ruhsata rağmen devam eden bir inşaatın suç teşkil ettiği ve sorumlular hakkında bir an önce idari ve hukuki işlem başlatılması gerektiği belirtilen açıklamada, "Yargının verdiği iptal kararları gereği olarak inşaatın yıkımına gitmesi gereken bu süreçte, son süratle devam eden İstinyepark inşaatı hakkında yıkım kararı alındığında oluşacak olan tazminat yükünün sorumlusu, yalnızca planları onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı değil, bu süreçte inşaatı durdurmayarak kamu zararını artıran Balçova Belediyesi de olacaktır. Yalnızca 1998 yılından bu yana kamunun mülkiyetinde ve kullanımında olan bu alanın talan edilmesine göz yummakla kalmayıp, bizzat bir şirketin çıkarları uğruna, hukuk kararlarını uygulamaya koymamakta direnen kurumlar, kamu zararına neden olmakta ve suç işlemektedir. Bu açıklama ile birlikte sizlere bir kez daha kamunun huzurunda diyoruz ki: 'Kente ve halka karşı işlediğiniz suçlardan vazgeçin ve yargı kararlarının gereklerini yerine getirin!" ifadelerine yer verildi. 

Editör: Haber Merkezi