SERAP ATKAN / İZGAZETE - TMMBOM İzmir İl Kurulu'nun Atina yakınlarında meydana gelen orman yangının şu ana denk 76 kişinin yaşamını yitirmesini, yüzlerce insanın yaralanmasını rant odaklı olduğunu söyledi. Yangının, arazi kazanmayı hedefleyen sabotaj ihtimali üzerine olduğunu belirten TMMOB Orman yangınlarının ülkemizde de özellikle kıyı bölgelerde orman örtüsünün yok edildiğini belirtti. TMMOB Atina'daki ölümlerin bu kadar fazla olmasını tatil beldesi Mati'de gerçekleşmesinden dolayı turistlerin yangın kaçış yolunun bulamamasını ifade etti.

'TEK KAÇIŞ YOLU OLAN DENİZE ULAŞMAKTA DAHİ GÜÇLÜK ÇEKİLMİŞ'

TMMOB yaynladığı bildiride ''Ülkede yapılan yorumlar, kaçış yolu bulunamamasının sebebinin kıyılardaki yoğun yapılaşma olduğu şeklindedir. Ülkemiz ile benzer bir şekilde Yunanistan’da da kıyı kesimleri yapılaşmaya ve dolayısıyla ranta açılmış, yangının kurbanları tek kaçış yolu olan denize ulaşmakta dâhi güçlük çekmiş, yanarak ya da dumandan boğularak yaşamlarını yitirmiştir.” denildi.

 

'RANT POLİTİKASINDAN VAZGEÇİLSİN KIYILAR YURTTAŞLARIN ÖZGÜRCE KULLANIMINA AÇILSIN'

Açıklamada ayrıca "Bu felaket, ülkemiz için önemli bir uyarı olmuştur. TMMOB olarak daha önce defalarca yaptığımız uyarıyı yeri gelmişken bir kez daha tekrarlıyoruz: Rant politikalarından vazgeçilsin, kıyılar yapılaşmaya değil, yurttaşların özgürce kullanımına açılsın." ifadelerine yer verildi.
 

Atina yangını, Troyka adı verilen Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF üçlüsünün, Yunanistan halkına dayattığı kemer sıkma politikalarının sonuçlarından biri olduğunu belirten TMMOB “Ülkenin kalkınma maskesi altında on yıllarca borçlandırılmasının ardından yıllardan beri süren ve Yunanistan halkının yaşamını her geçen gün zorlaştıran bu politikalar, kamu harcamalarında kısıtlama esasına dayanmaktadır. Ülkedeki itfaiye hizmetleri ve orman yangınları ile mücadele birimleri de bu kısıtlamalardan payını almış, bu hizmetlerdeki kadrolar azaltılmış, teçhizatlar yıllarca yenilenmemiş, söndürme araçları parkuru genişletilmemiş, eskimiş bir teknoloji ile hizmet verilmeye çalışılmıştır. Bunun sonucu olarak da özellikle orman yangınlarına müdahalede yetersizlikler ortaya çıkmıştır. Son örnekte de görüldüğü üzere orman yangınlarının çok büyük alanlara yayılmasının önüne geçmekte güçlüklerle karşılaşılmıştır.” ifade edildi.

Avro Bölgesi’nde istikrar altında borçların geri ödenmesinin garantiye alınmasından sorumlu olan Avrupa İstikrar Mekanizması Başkanı Klaus Regling’in, uygulanan ekonomi politikalarının büyüttüğü felaketi görmezden geldiğini belirten TMMOB “Yunanistan, kemer sıkma politikalarının üstüne düşmüyor açıklaması, Avrupa’nın insan yaşamı-rant ikiliğinde hangi noktada durduğunu gözler önüne sermiştir. Yaşananlar aynı zamanda, ülkemizi beklediği öngörülen kemer sıkma politikalarının ne gibi sonuçlara gebe olduğunu ve bu politikaların sorumluların, olası felaketlerde ne kadar umursamaz olabileceklerini göstermektedir.” denildi.


'KARDEŞ YUNANİSTAN'IN ACISINI İÇİMİZDE HİSSEDİYORUZ'

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi;
“TMMOB İKK olarak, kardeş Yunanistan halkının acısını içimizde hissediyor, Yunanistan halkı ile duygudaşlığımızı ifade ediyoruz. Ülkemizdeki yetkilileri ise, rant odaklı yapılaşmanın önünün açılmasının ve kemer sıkma politikalarının felakete yol açan sonuçlarından ders almaya, ülkemizde de son günlerde artan orman yangınlarının büyümesinin önlenmesi için orman yangınları ile mücadele birimlerini güçlendirmeye, özellikle orman rejimi içinde turizm vb. maksatlı yapılaşmanın önünü açacak olan ve geçtiğimiz aylarda orman kanununa eklenen “Ek 16. Madde”sini uygulamamaya ve yürürlükten kaldırmaya, özellikle kıyılarımızı koruma doğrultusunda düzenlemeler yapmaya çağırıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi