Tire, diken üstünde. İlçenin en güzel ormanlık arazileri; RES ve maden ocaklarına kurban ediliyor. Gazete Dokuz Eylül'edn Umut Karakoyun'un özel haberine göre, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tire’de faaliyetini sürdüren Doğaltaş Madencilik ve Kimya Sanayi Ticaret A.Ş’nin, dolomit ocağı için kurulacak olan patlatma dizaynına dair projesinin duyurusunu yayımladı. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başlatıldığı proje, orman sahası kullanılacak. Orman Bölge Müdürlüğü’nün gerekli izinleri verdiği firma, günde 2 patlatma yapmayı planlıyor. Yılda toplamda 18 patlatma yapılacağı belirtilen proje dosyasında, kırma ve eleme tesisi ile ocak kapasitesinde herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği taahhüt edildi. Zaman zaman alanını biraz daha genişleterek üretim kapasitesini arttıran firma, 2011 yılında ise ocak alanında 24,7 hektarlık alan artışına giderek, üretim kapasitesinin 85 bin tona çıkarmak için, kırma eleme tesisi ÇED gerekli değildir kararını almıştı.

2026 YILINA KADAR İZİN
Firma, hazırladığı ÇED dosyasında, proje kapsamında daha önce ÇED gerekli değildir kararları alınan toplam 33,5 hektarlık alanda ve kapasitelerde yani kırma eleme tesisi ve ocak kapasitesinde herhangi bir değişiklik yapılmayacağı bilgisine yer verdi. Proje dosyasında yer alan bilgilere göre, üretim yönteminden değişikliğe gidilerek gevşetme patlatması yöntemi ile üretim yapılacak. Proje alanının tamamının orman vasfında olması nedeniyle, ilgili kurumlarda izinlerini aldığını vurgulayan firma, söz konusu proje alanında, orman rehabilitasyon projesine sadık kalanarak rehabilite edileceğini ve orman rehabilitasyon
projesinde yer alan tüm hususlara uyulacağı sözünü verdi.

MEGAFONLA UYARILACAK
Ocağın çevresinde yer alan Üzümler, Mehmetler ve Küçükkale köyleri, patlatma işleminden 1 veya 2 saat önce, firma görevlileri tarafından megafon ile anons yapılarak uyarılacak. Ocaktan çıkan pasa malzemesi, ruhsat sahası ve ÇED alanı sınırları içerisinde yer alan yaklaşık 0,86 hektarlık pasa depolama sahasında depolanacak. Faaliyet kapsamında ocakta yıllık 85 bin ton, kırma eleme tesisinde de yine yıllık 85 bin ton üretim yapılması planlanmakta. Proje sahasında 15 kişi çalışacak. Alanda revir kurulmayacak. Proje alanında meydana gelebilecek önemli yaralanmalarda en yakın sağlık kuruluşlarından yararlanılacak.

Editör: Haber Merkezi