Aynı alan için jet hızıyla ÇED Olumlu Raporu verildi.

BirGün'den Hasan Aytekin'in haberine göre, İzmir 2’nci İdare Mahkemesi’nin 16 Aralık 2016 tarihli kararı ile İDÇ’nin mülkiyetinde olan alan üzerinde İzdemir Enerji Şirketi santralinin inşa edilmesi ve işletilmesi planlanan proje ile ilgili olarak verilen ÇED olumlu raporunun hukuka aykırı olduğundan dolayı iptaline karar verilmişti. Karar, davalı bakanlığa 21 Şubat tarihinde iletilmesine rağmen henüz uygulanmadı.

Davacı tarafın avukatı olan Arif Ali Cangı, mahkeme kararının en geç 30 gün içerisinde uygulanması gerekirken bu kararın Bakanlık tarafından bir türlü tanınmadığını anlattı. Hukuka aykırı olarak çalışan termik santralin mühürlenmesi gerekirken verilen sürenin son gününde İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nun (İDK) toplantısı yapılacağını duyurulduğunu ve bu toplantıya yurttaşların katılımının engellendiğini anlatan Cangı, “Toplantı, kapalı kapılar ardında gerçekleştirildi. Komisyona sunduğumuz bir klasör dolusu evrak incelenmeden sadece bir gün sonra İDK ve İzmir Valiliği Şehircilik İl Müdürlüğü, ÇED olumlu kararının nihai olarak hazırlandığını ve kabul edildiğini duyurdu” dedi.

RAPORA İTİRAZ

Kararnameye dayanarak İzdemir Enerji Şirketi’nin almış olduğu ÇED olumlu raporuna çeşitli kuruluşlar ve 107 yurttaş suç duyurusunda bulundu.

BİLİRKİŞİYE İZİN VERMEDİLER

Soruşturmayı devralan mahkeme, “yerinde bilirkişili keşif ve inceleme kararı” alırken bu karar doğrultusunda yerinde yapılan keşif ve incelemede bilirkişiler, yakılan kömürden, alçı taşından ve çıkan külden örnek almak istedi. Bu talep İzdemir Enerji Şirketi yetkililerince kabul edilmedi. Şirket, bilirkişilere kendi düzenledikleri analiz raporlarını verebileceklerini öne sürdü.

Tarafların ve bilirkişi heyetinin keşif ve inceleme çalışmasından sonra tutulan tutanakta tesiste yakılan kömürün ve külün tam analizinin ve uçucu külün tam analizinin yaptırılmasına ilişkin bir rapor hazırlandı.

Editör: Haber Merkezi