Germinyan Mahallesi, Köyüstü Mevkisi'nde, 23 Kasım 2007 yılında verilen ÇED olumlu kararı ile kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kuruldu. Germiyan Mahallesi Muhtarı Şadan Kaya ve yöre halkı, tesise, doğaya zarar verdiği gerekçesiyle karşı çıktı. Muhtar Kaya, avukatları Şehrazat Mercan aracılığı ile hukuk mücadele başlattı. İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından çeşitli yıllarda üç kez tesisin ÇED olumlu kararı iptal edildi. Mahkemenin bu iptal kararı Danıştay tarafından da onanmasına karşın, tesisin kapasitesinin daha da büyütülerek çalıştırılmaya devam edildiğini belirten avukat Şehrazat Mercan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu.

Avukat Mercan, dilekçesinde, bakanlıkça verilen ÇED olumlu kararları mahkemelerce iptal edildiği halde, tesisin faaliyetinin sürdürülmesinin sağlandığını belirtti. Mahkeme kararlarının uygulanmamasın, aynı yere, aynı tesis için yeni ÇED olumlu kararı verilmesinin açıkça Türk Ceza Kanunu'nun görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğuna dikkat çeken avukat Şehrazat Mercan, bakanlığa yazdığı dilekçede, "Bu defa, bakanlığınızın veya İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün sitesinde hiçbir yeni ÇED kararı duyurusu yapılmadan, ocak ve tesis yeniden çalıştırılmaya başlanmıştır. Süreçte davalar açan ve bu ocak ve tesislerden muzdarip olan müvekkilim ve köylüler, BİMER'e ve 'Alo Çevre' hattına şikayetlerini iletmişlerse de sonuç alamamışlardır" dedi.

Dilekçede, mahkemelerin iptal kararlarının tümünün, ocak ve kırma eleme tesisine 300 metre mesafeden başlayan, geniş zeytinlik alanların bulunması ve bu tesisten çıkan tozun zarar vereceği gerekçesiyle alandığını vurgulayan Mercan, "Bu tesisin yeni yeni kararlar ile çalıştırılması, zeytinlik alanlara, tarım alanlarına ve köydeki insanların sağlığına zararlılığını arttırmaktadır. Bu sebeple şikayetlere ve mahkeme kararlarına rağmen, bahse konu olan ocak ve kırma eleme tesisinin faaliyetinin hangi işlem veya sebep ile çalıştırıldığının tarafımıza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında açıklayıcı olarak bildirilmesini istiyoruz. Mahkeme kararlarının uygulanması gereği olarak, ocak ve kırma eleme tesisinin bir an önce kapatılmasını talep ediyoruz. Talep ettiğimiz işlemlerinin yapılmaması ve mahkeme kararlarının uygulanmamasının sürdürülmesi halinde, ilgili ve yetkililer hakkında görevi kötüye kullanma suçunun oluştuğu için Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunacağımızı belirtiriz" dedi.

Editör: Haber Merkezi