HDP İzmir Milletvekili ve Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, Karaburun Yaylaköy’de, RES’lerin yarattığı kültürel ve ekolojik tahribatı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi vererek meclis gündemine taşıdı. Çepni, Yaylaköy’ün, RES şirketlerinin menfaati için 70 yıllık rapora dayanılarak ‘afet bölgesi’ ilan edilmesine tepki gösterdi.

‘RES’LER KAPASİTE ARTTIRARAK DEVAM EDİYOR’

Hayvancılıkla, balıkçılıkla, narenciye ve sebze-meyve ağırlıklı ürün çeşitleriyle geçimlerini sağlayan İzmir Karaburun halkının yaşam alanlarının, Rüzgar Enerji Santralleri (RES) nedeniyle talan edildiğini dile getiren Çepni, “Yaşam alanları, hayvan otlatma alanları daralan ve RES’lerin neden olduğu olumsuzlukları yaşayan köylülerin şirkete yaptıkları itirazlar sonuçsuz kalmıştır. Karaburun Kent Konseyi öncülüğünde, yöre halkı, muhtarlar,  esnafların Çevre ve Ekoloji Avukatları (ÇEHAV) desteğiyle RES'lerin üretim lisanslarına, planlarına, ÇED raporlarına karşı açtıkları davaları kazanmalarına karşın; RES'ler kapasite arttırarak, yeni bölgelere yayılarak kurulmaya devam etmiştir.  Karaburun Yarıması’nda yaşayanların büyük uğraşıları sonucunda Mart ayında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, Karaburun Yarımadası-Ildırı Körfezi, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi.” açıklamasında bulundu.

‘67 YILDIR HEYELAN TEHLİKESİ YAŞANMIYOR!’

Üretim lisansı Danıştay tarafından iptal edilen Lodos Elektrik AŞ’nin, yeni ÇED başvurusunda bulunduğunu, proje sahasında henüz kurulmamış türbinler için beton atma ve yol açma işlemlerine başladığını söyleyen Çepni, “Şirketler tarafından hukuksuz bir şekilde tahrip edilen ekolojik yapı, talan edilen topraklara karşı yöre halkının verdiği mücadeleler sonuçlanmadan; 1952 yılında hazırlanan Jeolojik Durum Raporu’na dayanarak, 14 Ocak 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı tarafından 67 yıldır heyelan tehlikesi yaşanmayan Karaburun’da Yaylaköy Afet Bölgesi ilan edilmiştir. Büyük tepki çeken bu karar, Karaburun Kent Konseyi ve Karaburunlu vatandaşlar tarafından; RES talanının önünü açmak için 450 yıllık bir köyü, bir kadim kültürü Yaylaköyü, afet bölgesi ilan ederek, insansızlaştırmak istiyorlar olarak değerlendirilmektedir.” İfadelerini kullandı.

Çepni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’un yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:

1- Özel Çevre Koruma alanı ilanının ilgili maddesi, “Mevcut her ölçekteki plan, plan kararı ve projeler konusunda mezkûr Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre yapılacak değerlendirme sonuçlanıncaya kadar herhangi bir uygulama yapılamaz" denilmesine karşın Lodos Elektrik Üretim AŞ çalışmalarını neden devam ettirmektedir? Bu durumun Karaburun yarımadasını Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan etmekteki amaçla çeliştiği ortadadır. İlave RES türbünü kurması için Bakanlığınız ilgili firmaya ruhsat vermiş midir?

2-ÖÇKA sürecini denetleme yetkisine sahip Bakanlığınız, Karaburun’da, RES Şirketi Lodos Enerji AŞ'nin suç teşkil eden eylemlerine karşı girişimde bulunacak mıdır? Bu konuda yöre halkının taleplerini dikkate alacak mıdır? Kendilerine şikâyetlerini ileten yöre halkına, şirketin “20 yıl sonra Yaylaköy diye bir şey kalmayacak” dediğinden bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

3-Yaylaköy’ün, 14 Ocak 2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Afete Maruz Bölge ilan edilmesine hangi gerekçelerle karar verilmiştir. Afet bölgesi ilan edilmeden önce gerekli teknik araştırma yapılmış mıdır? TMMOB İlgili odalarından yardım alınmış mıdır?

4- Eşsiz doğa güzelliklerine, tarım alanlarına, turizm alanlarına, Kırkım şenlikleri, Yörük gelenekleri vb kadim kültüre sahip Yaylaköy’ü çevreleyen RES'lerin toplumda telafisi imkânsız zararlara, kültürel yok oluşa sebep olacağını düşünmüyor musunuz? Afet Bölgesi ilan edilen bölgede halkın yaşayacağı mağduriyetleri nasıl gidereceksiniz? Bununla ilgili Hükümetinizin planlaması ne şekilde olacaktır?

5-Karaburun Yarımadasının doğal, tarihi ve kültürel dokusunun korunması adına ne gibi çalışmalarınız vardır? Afet Bölgesi ilan edilen bölgede RES’lerin durumu ne olacaktır?

Editör: Haber Merkezi