Çiğli Kent Konseyi tarafından 5 Ekim’de düzenlenen Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisinin değerlendirildiği bir teknik çalıştayın sonuç bildirgesi İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

'SÜREÇ DEVAM ETSEYDİ...'

'İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu 30 Ekim depremi ve Şubat 2021’deki aşırı yağışlardan kaynaklı bölgede heyelan oluştuğunu, bu konuda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üzerine düşen görevleri yerine getirdiğini ifade etti. Bölgenin afete maruz kalan bölge ilan edilmesi gerektiğinin atlını çizen Nurlu, İzBB’nin bu talebinin reddedildiğini belirtti. Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisinin yükünü azaltmak için çabaladıklarını dile getiren Nurlu, “Tesisin kapatılmasını İzBB olarak önemsiyoruz. Alternatif tesis yer seçimleri sonuçlandırılamamıştır. Menderes Gölova’daki tesis yeri için ÇED süreci tıkanmıştır. Süreç devam etseydi Harmandalı’na çöp gelişini engelleyecektik” dedi.

'ACİLEN UYGULAMAYA GEÇİRİLMELİ'

Harmandalı’nda Heyelan – Çöp Alanı Teknik Çalıştayı Sonuç Bildirgesi’ni paylaşan Çiğli Kent Konseyi Başkanı İbrahim İncesu, tesis ve bölgedeki heyelana ilişkin yaşanan sorunlarının çözümünde merkezi hükümete büyük sorumluluklar düştüğünü ifade ederek, ". İncesu, Harmandalı’nda aktif heyelanın meydana geldiği bölgede acilen “Afete Maruz Bölge Kararı” alınması gerektiğini söyledi.  İncesu, “Heyelan bölgesi sınırları içerisinde kalan ve “ deve güreşi alanı” olarak bilinen alanın heyelan açısından topuk işlevi görebilmesi için heyelan bölgesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından planlanan ve çalışmaları devam eden proje tüm tedbirler alındıktan sonra acilen uygulamaya geçirilmelidir” diye konuştu. 

'KATKI VERMEYE DAVET EDİYORUZ'

“Yeni kurulacak olan katı atık depolama alanlarında, katı atık yakma tesislerinin de bulunması halinde; yakma tesislerinin hava kirliliğine önemli katkısı bulunduğundan bu tesislerin yer seçimi ve oluşum süreçlerinde ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) sürecinin yanı sıra mutlaka SED (Sağlık Etki Değerlendirmesi) sürecinin de yürütülmesi gerekmektedir”diye konuşan İncesu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmakta olan çalışmalara ilgili kamu kurumları tarafından da destek verilmesi, İzmir için yeni atık tesisi alanlarının belirlenmesi, Menderes Entegre atık tesisi ÇED sürecindeki eksik kurum görüşlerinin tamamlanarak ivedilikle tesisin faaliyete geçmesi kentimiz için büyük bir önem taşımaktadır. Çözümün parçası olmak, daha sağlıklı bir kentte yaşamak için herkesi bu sürece katkı vermeye davet ediyoruz” dedi.

Editör: Haber Merkezi