ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE- Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde Unesco Dünya Mirası Yolunda Gediz Deltası Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, çeşitli sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve yurttaşlar katıldı. Çalıştay’da ilk olarak konuşma yapan, Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Itri Levent Erkol, Gediz Deltası’nın şehir için önemine değindi. Gediz Deltası’nın içerisinde önemli bir habitata sahip olduğuna dikkat çeken Erkol “O kadar şanslıyız ki kentimizin yanı başında bizim gibi İzmirli hemşehrilerimizin fl amingoların, tilkilerin, poyraz kuşlarının hep birlikte yaşadıkları bir alana sahibiz. Bugüne kadar Gediz Deltası’nı Körfez Geçiş Projesi adı altında Körfez’in boynuna boyunduruk vuracak olumsuz haberlerle duydunuz. Bugün burada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katkılarıyla alanın değerlerini konuşmak için bir araya geldik. Alanımız dünyadaki fl amingo nüfusunun %10’una ev sahipliği yapıyor. Etrafındaki çeşitli habitatlar, sulak alan kompleksleri gibi kent yaşamında göremeyeceğiniz canlıya ev sahipliği yapıyor. Doğayla Gediz Deltası ile karşılaşmanızı tavsiye ediyorum. Burada Gediz Deltası’nı geleceğe taşımayı konuşacağız. Dünyanın en önemli doğa koruma statülerinden bir tanesi olan UNESCO Doğa Mirası ülkemizde henüz yok. İzmir’in Gediz Deltası da yapılan çalışmalar sonucunda UNESCO’nun Doğa Mirası kriterlerini sağladığı biliniyor. Bunu bir çok yerde dile getirmemize rağmen ilgililer tarafından adım atılmadı. Ancak Tunç Soyer, olumlu bir adım atarak Doğa Derneği ile birlikte bu çalışmayı geleceğe aktarmak için bir adım attı.” şeklinde konuştu. Erkol’dan sonra söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, Gediz Deltası’nı bir mucize olarak nitelendirip deltanın olağanüstü bir yaşam alanı olduğuna değindi. “Bir belediye başkanının asli görevinin korumak olduğunu düşünüyorum” diyen Soyer kentlerin hızla tahrip edildiğine dikkat çekti.

“MİLYONLARCA CANLI YAŞIYOR”

Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Gediz Deltası’nın korunması gerektiğinin altını çizen Soyer, şöyle konuştu; “Elinizin altında böyle bir mucize varsa, bu büyük mucizeyi korumak, onu bizden sonraki nesillere devretmek benim görevimdir. Bugün burada, Gediz Deltası’nı konuşmak üzere toplanan tüm katılımcılara ve Doğa Derneği’ne teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Gediz Deltası ülkemizdeki 305 önemli doğa alanı ve 14 Ramsar alanından biri konumunda çok özel bir sulak alan. Bugüne kadar görülen 298 kuş türü ile ülkemizin kuş çeşitliliği en yüksek alanlarından bir olarak ortaya çıkıyor. Gediz Deltası İzmir ve belediyemiz açısından çok önem verdiğimiz bir alan. Dünyadaki örnekleri çok az olan şehirle sulak alanın iç içe geçtiği ve adeta birlikte yaşadığı bir bölge burası. O kadar şanslıyız ki Karşıyaka’dan 15 dakika içinde fl amingo görebileceğimiz bir alana gidiyoruz. Gediz Deltası sayesinde denize baktığımızda tepeli pelikanları, başımızı havaya kaldırdığımızda filamingoları, Akdeniz martılarını görüyoruz. Gediz Deltası’nın üzerine titrememiz gereken bir alan olduğunun farkındayız. Her ne kadar ulusal ve uluslar arası düzeyde koruma statülerine sahip olsa da, ne yazık ki delta, şehrin bu kadar yakınında olmanın sıkıntılarını yaşamaya devam ediyor. Yıllardır gereksiz bir bataklık olarak görülen o alanların esasında bugün milyonlarca canlının olanı olduğunu biliyoruz.”

"KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ"

“Sizlere güzel bir haber vermek istiyorum.” diyen Soyer, Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Mirası olması gerektiğini ve bu şekilde geleceğe korunarak ve yaşayarak geleceğe ulaşabileceğini söyledi. Soyer sözlerine “Gediz Deltası’nın Dünya Mirası olması sürecini Büyükşehir Belediyesi olarak sahiplendik ve hazırlıklarımızı yaparak dün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdik. Bundan sonra deltanın geçici listeye alınması ve ardından UNESCO Dünya Mirası olması için gereken tüm çalışmaları kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu Gediz Deltası için önemli bir başlangıç. Bugünden itibaren Gediz Deltası için çok daha güzel çalışmalar yapılacak.” ifadeleriyle sonlandırdı. Çalıştayda Ömer Döndüren deltanın tarihsel sürecini ele aldığı bir sunum gerçekleştirdi. Döndüren Gediz Deltası’nın Menemen, Çiğli, Karşıyaka ve Foça sınırları içinde kaldığını söyleyerek, bölgenin birçok sözleşme ile korunduğuna dikkat çekti.

KRİTERLERİ KARŞILIYOR

Gediz Deltası, UNECSO Dünya Mirası kriterlerini karşılayan bir alan. UNESCO Dünya Mirası alanlarının altısı kültürel, dördü doğayla ilgili olmak üzere toplam 10 kıstası mevcut. Bir alanın UNESCO Dünya Doğa Mirası Listesi’ne dahil edilebilmesi için ise Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen dört doğal kriterden sadece birini karşılaması yeterli. Gediz Deltası, üstün doğal durumlar veya istisnai doğal güzelliğe ve estetik öneme sahip alanları içermesi ve bilimsel açıdan üstün evrensel değere sahip ve tehlike altındaki türleri içeren, biyolojik çeşitliliğin yerinde korunması için en önemli ve kayda değer doğal habitatları içermesi kıstaslarıyla UNESCO’nun Dünya Doğa Mirası kriterlerini karşılıyor.

Editör: Haber Merkezi