Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, turizm cennetlerinden Çeşme başta olmak üzere kent genelindeki SİT alanlarına yönelik, uzman 18 akademisyenle yeniden inceleme başlattı. SİT alanları endemik yapısından hava akımlarına, kuş ve böcek türlerine kadar 4 mevsim yakın takibe alındıktan sonra 'mutlak korunacak alan', 'nitelikli korunacak alan' ve 'sürdürülebilir alan' olarak yeniden belirlendi. 40 bölüme ayrılan kentteki araştırmalar tamamlandı, sınırlar çizildi. Bakanlık onayına sunulan bu alanlarda, yapılaşma koşullarını açıklanıncaya kadar da inşaat yapılamayacak. İl müdürlüğü yetkilileri, bu durumdan vatandaşların olumsuz yönde etkilenmeyeceği şekilde çalışmaların hızla sürdürüldüğünü açıkladı.

Üniversitelerde görevli zooloji, bitki, çoğrafi yapı, arkeoloji alanlarında uzman akademisyenlerden 18 kişilik komisyon kuruldu. Bu komisyon, 40 bölüme ayrılan kentte SİT alanlarını yeniden incelemeye aldı. Bölgeler hakkında yanlış kararlar verilmemesi için de geçmiş yıllardaki gibi farklı kaynaklardan alınan bilgilerle yapılan değerlendirmeler yerine, yeni bir yol denendi. Buna göre akademisyenler SİT bölgelerini 4 mevsim boyunca, peyaj durumundan, endemik yapısına, zoolojik durumlarına kadar inceledi. Elde edilen veriler bu komisyonda değerlendirilip SİT durumları saptandı. Ancak eskisi gibi birinci, ikinci ve üçüncü derece yerine bu alanlara mutlak korunacak alan, nitelikli konacak alan ve sürdürülebilir alan olarak yeni isimler verildi.
Sonuçlanan bu dosyalar, incelenmesi ve karara varılması için Bakanlığa gönderildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de, bu bölgelerdeki yapılaşma koşullarını belirlemek üzere çalışma yaptı. Bu koşullar belirlenip Bakanlıktan onay çıkıncaya kadar da, incelenen alanlarda inşaat izni verilmeyecek. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgili çalışmalarının tamamlandığını, Bakanlıkta olduğunu, vatandaşlar mağdur olmadan süreci sonuçlandıracaklarını söyledi.
Yeni SİT değerlendirmesinden etkilenen ilçelerden Çeşme'nin Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Dalgıç, sürecin kendilerinin dışında yürütüldüğünü belirtti. Başkan Muhitin Dalgıç şunları söyledi: "Çeşme bölgesinde bakanlık SİT irdeleme çalışması yapıyordu. İki senedir SİT derecelerinin değiştirilmesi, doğal SİT'lerin tanımlandırılması çalışması vardı. Müdürlük bu sonuçları askıdan indirdi. Bizim de itirazlarımız vardı. Bu arada bakanlık bu alanlarda geçici yapılaşma koşullarını belirmek zorunda. Bu süreç içinde imarla ilgili faaliyetler askıya alındı. Ancak bu süreçte yerel irade de çalışmanın içerisinde olmalıydı. Bizler de tamamlanan çalışmaları inceledik ve itiraz ettiğimiz noktaları, düzeltilmesi için Bakanlığa ilettik. Değerlendirilip değerlendirilmeyeceğini bilmiyoruz. Kararlar kesinleştikten sonra Çeşme'nin yeni yapılaşma planı da ortaya çıkacak. İlçe merkezinde, Dalyan, Reisdere ve Alaçatı bölgelerinde inşaatlarda bir kısıtlama yok. Ama Çiftlik, Ildır zaten kendi içerisinde arkeolojik SİT, Şifne ile Germiyan'da bu kısıtlama söz konusu."

 

Editör: Haber Merkezi