Seferihisar Belediyesi’nin yaptığı çağrıyla köylüler, çevreciler, sivil toplum örgütleri 6 Mayıs Cumartesi günü bir araya gelerek yapılması planlanan taş ocağına karşı eylem gerçekleştirilecek, basın açıklaması yapılacak ve Erkence zeytini fidanı dikilecek.

Konuyu yargıya taşıyacaklarını söyleyen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Sesimizin daha gür çıkması için tüm halkımızı bu doğa katliamına yol açacak karar karşısında tepki göstermeye davet ediyorum. Çok özel bir ürün olan Erkence zeytinini yaşatmak, korumaya çalışmak yerine yok etmeyi, taş ocağı yapmayı düşünmek geleceğimizi karatacak bir karar. Bu kararın iptalini istiyoruz. İptal ettirene kadar da haklı haykırışımızı sürdüreceğiz. Tüm halkımızı bekliyoruz. İzmir’in dağlarında taş ocakları açmasın!” dedi.

Seferihisar Orhanlı Köyü’ndeki eylem 6 Mayıs Cumartesi günü Saat 10.30’de gerçekleşecek. Ayrıca aynı gün bundan böyle her cumartesi günü kurulacak olan Orhanlı köylülerinin sadece kendi ürettiklerini satacakları Orhanlı Doğal Pazarı’nın da açılışı yapılacak.

Erkence zeytini, İzmir Yarımada’ya özgü, binlerce yıldır yetiştirilen son derece nadir bir zeytin ırkı. Dünyada yalnızca İzmir Yarımada’da yaşayan bu zeytin ırkı binlerce yıldır lezzetli ve sağlıklı yağ üretiminde kullanılıyor. Erkence zeytinlikleri karakteristik olarak hiç sulanmadığı, sürülmediği ve hiçbir kimyasala maruz kalmadığı için dünyanın en saf ve sağlıklı zeytinyağlarından birinin üretiminde kullanılıyor. Erkence zeytini aynı zamanda İzmir’in en önemli damak tatlarından biri “Hurma” zeytinin de üretilebildiği tek ağaç. Seferihisar’ın Orhanlı Vadisi ise Erkence zeytini ağaçlarının bu güne kadar en iyi korunduğu vadilerden biri ve bu zeytin ırkının gen merkezlerinden biri. Orhanlı Vadisi’nin Erkence zeytininin gen kaynağı olarak yaşatılması gerekirken, vadinin başlangıç noktasına ve kadim zeytinliklerin tam ortasına bir taş ocağı açılması planlanıyor. Taş ocağı projesine Seferihisar Orhanlı köyü halkı ve komşu Menderes Kuyucak Köyü sakinleri ve Seferihisar Belediyesi tepki gösteriyor ve projenin ivedilikle iptal edilmesini talep ediyor.

Program:

10.30 Basın açıklaması

10.45 Erkence zeytin fidanları dikimi

11.30 Orhanlı Doğal Pazarı Açılışı

12.00 Murat Sincer konseri

Editör: Haber Merkezi