Belediye Başkanlarının ortak katılımı ile kurulması planlanan orkinos çiftlerine karşı edilecek mücadele için İzmirlilere çağrıda bulunuldu. Çağrıda, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Urla Belediye Başkanı İ. Burak Oğuz ve Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin'in katılımlarıyla Urla ve Seferihisaraçıklarında kurulması planlanan Orkinos Çiftliklerine karşı hep birlikte harekete geçiyoruz” ifadeleri yer aldı. ‘Orkinos çiftliklerine karşı eylem kararı’ başlığında gerçekleşecek eylem,  7 Eylül Cumartesi, saat 12.00’da başlayacak.

Soyer Nisan ayında yaptığı açıklamada,Sığacık koyunda kurulması istenen orkinos çiftlikleri için mücadele edileceğinin müjdesini vermişti. Soyer, “8 yıl sürdü o çiftliğin, o körfezden çıkması için verdiğimiz mücadele. Orayı terk etmeleri gerektiğine dair mahkeme kararı aldık. Elimiz sağlam. Uzun sürmeden zaferi kazanacağız. Meydanı bırakmayacağız.” ifadelerini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

İzmir'de çevreciler, Seferihisar'ın Sıcağık Koyu'nda kurulu bulunan orkinos çiftliğinin kapatılması için açılan davaları kazanmıştı. Geçen yıl ağustos ayında kaldırılması gereken çiftlik, Kaymakamlıkça, 'hasat yapıldıktan sonra kapatılsın' denilerek kaldırılmadı. Vatandaşlar çiftliğin kaldırılmasını beklerken, firma kafesleri Sığacık'tan Urla Demircili Koyu'nda belirlenen 39 bin 200 metrekarelik alana taşınmak için ÇED dosyası hazırlamıştı. İzmir Valiliği tarafından proje için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı, açılan davanın ardından iptal edilmişti. Ardından ÇED dosyasını revize eden firma, yeniden başvuruda bulunarak biri Demircili Mahallesi'nde 27 Aralık 2018'de diğeri ise geçen 25 Nisan'da yapılan halkın katılımı toplantıları, vatandaşlar tarafından protesto edilince, proje onay alamadı. Proje revizyonu sonrası kapasitesi arttırılan tesis için hazırlanan ÇED dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından görüşüldükten sonra, projeye 'ÇED olumlu kararı' verildi.

Editör: Haber Merkezi