Özer AKDEMİR -  Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Gediz Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya EGEÇEP  sözcüleri ve yürütme kurulu üyelerinin yanı sıra Ege Bölgesinde yaşam alanlarını RES talanından korumaya çalışan Karaburun, Çeşme, Urla, Germiyan, Marmariç ve Güzelbahçe mücadelelerinden temsilciler katıldılar.

YEREL RES MÜCADELELERİNDE NELER OLUYOR?

Toplantının başında yerel mücadelelerdeki son süreçlerle ilgili yapılan bilgi paylaşımı yapıldı. Sarpıncık RES projelerine karşı açılan davalarda imar planlarının iptal edildiğini belirten Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Buğra Dilli, kaymakamın mahkeme kararını uygulama ve çalışmaları mühürleme konusunda çekinik davrandığını söyledi. Durumun valiliğe bildirildiğini ve 30 gün içerisinde mühürlemenin gerçekleştirilmesini istediklerini belirten Dilli, mahkeme kararının uygulanmaması durumunda suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Çeşme Germiyan Köyü yakınlarındaki RES direği çalışmalarının hızla sürdüğünü aktaran Sosyolog Engin Önen, hukuki süreci başlattıklarını söyledi. Önen, belediyenin pasif tutumunu eleştirerek, Germiyan da yıllardır taş ocaklarına karşı direnen halkın RES'lerin tehlikesini geç fark ettiğini söyledi.

KÖY MERKEZİ DAHİ RES PROJESİ İÇİNDE

Bayındır Marmariç'te üç farklı şirketin toplam 126 RES direği yapmak için çalışma yürüttüğünü belirten Permakültür Araştırma Enstitüsünden Mustafa Fatih Bakır, son yapılan ÇED başvuru dosyaları ile RES'lerin proje sahasının köy merkezini bile dahil edecek şekilde genişletildiğini söyledi. Bakır, Çınardibi köylülerinin kararlı tepkileri sonrası Yander şirketinin ÇED toplantısını başka bir köyde ve farklı yerlerden getirdiği 5-10 köylü ile yaptığını, bu durumu tutanak altına alıp itiraz ettiklerini söyledi. Yine Marmariçten gelen Oya Ayman da RES direğinin 800 metre yakınında orman yangınlarını gözetleme kulesi olduğunu aktardı. Ayman, RES'lerle ilgili büyük bir yasal boşluk olduğunu Bakanlık yetkililerinin bile bu yasal altyapı boşluğunu kabul ettiğini söyledi.

JANDARMA OVACIK'TA SERTLEŞİYOR

Çeşme Ortak Yaşam Platformundan Alev Çağlar ve Çeşme Sürdürülebilir Yaşam Platformundan Esen Fatma Kabadayı Whiting, Çeşme'nin tepelerine konuşlanan RES'lere karşı verilen mücadeleyi aktardılar. Çağlar ve Kabadayı RES mücadelesinin şirketlere kredi veren uluslararası kuruluşları da içine alacak şekilde genişletilmesi gerektiğini dile getirdiler. Ormanlık alanda ağaç kesimlerinin durdurulması ve yeni ağaç kesimlerinin yapılmaması için geçtiğimiz günlerde nöbete başlayan Urla Ovacık köyündeki mücadeleyi Urla Kent Konseyi'nden gelen yaşam savunucuları aktardılar. Yaşam savunucuları köylülerin direnişi karşısında jandarma ve şirket yetkililerinin her geçen gün daha da sertleştiklerini söylediler.

SEKRETERYA OLUŞTU

Mücadelelerdeki bilgilendirmelerin ardından inisiyatifin yapısı, ilkeleri ve yol haritasının ne olması gerektiği konusunda tartışmalar yapıldı. İnisiyatifin ülkedeki RES mücadelelerine de umut verdiği ve büyümesi gerektiği konusunda görüş birliği oluştu. Toplantıda yerel mücadele temsilcileri ve EGEÇEP temsilcisinden oluşturulan üç kişilik sekretaryaya önümüzdeki toplantının örgütlenmesi ve inisiyatifin ortaklaştığı ilkelerle ilgili çalışma yapma görevi verildi. Sekreteryanın yerel RES karşıtı hareket temsilcilerinden oluşması, 2-3 aylık dönemler için periyodik aralıklarla değişmesi kararı alınırken, inisiyatifin sadece RES mücadelesi veren örgütlerin bir araya geldiği bir oluşum olduğunun altı çizildi. İnisiyatif önümüzdeki günlerde yaşam nöbeti tutan Ovacık Köylülerini toplu olarak ziyaret etme kararı alırken, sonrası toplantının Karaburun'da yapılmasına kararlaştırdı. 

Editör: Haber Merkezi