ÖZER AKDEMİR - Bergama yakınlarındaki Ovacık Altın Madeni'nin üçüncü atık havuzuna verilen ÇED olumlu belgesinin iptali için açılan davada bugün keşif yapılıyor. Faaliyete başlatken "8 yıl çalışıp, bölgeyi rehabilite ettikten sonra gideceğiz" diyen şirket, 18 yıldır üretimine devam ediyor

Verimli Bakırçay Ovası'ndaki üç köyün ortasında bulunan Ovacık Altın Madeni tüm itirazlara rağmen yıllardır üretimine devam ediyor.

BERGAMA SİYANÜRLEME MERKEZİ OLDU!

Ovacık'taki cevherin tükenmiş olmasına rağmen Kozak yaylası ve Havran'dan getirdiği cevherleri Ovacık'taki tesislerinde siyanür liçi yöntemi ile işleyen maden adeta bir siyanürleme merkezi haline gelmiş durumda. Daha önceki iki atık barajı dolan şirketin açık ocağı 3. atık barajı yapma projesi de gerekli onayları kısa sürede almıştı.

Açık ocağın 3. atık havuzu yapılması için verilen ÇED olumlu kararına karşı EGEÇEP, TMMOB'a bağlı bazı odalar, İzmir Tabip Odası, Bergama Belediyesi ve 112 yurttaş dava açtı. İzmir 3. İdare Mahkemesi davada keşif kararı vermesi üzerine bugün madende bilirkişi keşfi yapılacak.

KİRLİLİK KATMERLEŞECEK

EGEÇEP avukatı Arif Ali Cangı konuya dair yaptığı açıklamada Ovacık Altın Madeninin kendisinin büyük bir kirletici olduğunu belirterek "Yıllardır çevreyi ve hukuku kirletmektedir. Üçüncü atık havuzu ile bu kirlilik katmerleşecektir" dedi.

Atık depolama tesisinin bölgenin ekolojisinde geri dönüşü olmayacak kirlenmelere yol açacağını ifade eden Cangı, "Üçüncü atık depolama tesisi daha önce rezerv çıkartılan açık ocak düzenlenerek yapılmıştır. Sınırları Ovacık Köyüne 100 metreden daha yakındır. Diğer köylere, Çamköy ve Narlıca’ya da çok yakın mesafededir. Atık depolama tesisinin yapıldığı açık ocak deniz kotunun ve yer altı su tablasının altına inmiş durumdadır" bilgilerini paylaştı.

DSİ DAHA ÖNCE OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRMİŞTİ

Açık ocağın batısının tamamen alüvyon bölgesi olduğuna dikkat çeken Cangı, olası kimyasal atık sızmalarında yeraltı sularını kirletebileceğini, bu nedenle Devlet Su İşleri'nin (DSİ) daha önce olumsuz görüş bildirdiğini kaydederek "Şimdi ne değişmiştir de aynı alana atık depolama tesisi yapılmıştır?" dedi.

ÇED'DE BİRÇOK EKSİKLİK VE HATA VAR

Atık havuzu için verilen ÇED olumlu belgesinde birçok eksiklik ve hatalar olduğuna işaret eden Cangı, "ÇED raporunda yer altı su tablasından bahsedilmemiş, kot açıklanmamış, tesisin yapılacağı açık ocak alanının, kayaçlarının geçirgenliği, jeolojisi yeterli şekilde ele alınmamış, olası riskler, yeraltı su tablasına sızma riski irdelenmemiştir. Ayrıca açık ocağın şevleri baraj/depo yapılmasına uygun değildir, dik olan ve en az 80-100 metre derinliğindeki bir açık ocağın şevleri nasıl düzeltilecektir; raporda bir kesit çalışması yer almamaktadır" dedi.

BÖLGE ATIK DEPOSU HALİNE GELDİ

Planlanan atık alanından olası kimyasal madde sızıntısının yeraltı sularını kirleteceği ve bu kirliliğin Süleymanlı, Aşağı Kırıklar köyleri civarı yaşam alanlarını tehdit edeceği uyarısında bulunan Cangı, şöyle devam etti:

"Bölge, altın madeninin atık deposu haline gelmiştir. Bir, iki ve üç atık deposu, bölgeyi oldukça yüksek düzeyde riskli, yaşam alanlarını tehdit eden konuma getirmiştir. Raporda atık depoları/barajlarının risk analizi yapılmamış. Atık depolarının rehabilitasyonundan bahsedilmemiştir."

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi