ÖZER AKDEMİR - Eski ÇED raporu iptal edilen Ovacık Altın Madenine 2009 yılında verilen ÇED'de iptal edilince 2009/7 Genelgesi uyarınca yeni ÇED verilmişti. Bu yeni ÇED'de geçtiğimiz haftalarda iptal edilince maden "en yeni ÇED" için yine aynı 2009/7 yönetmeliği doğrultusunda  başvuru yapmıştı. Neyse ki Danıştay onu "en yeni ÇED" için uğraşmaktan kurtararak 2009 yılında iptal edilen ÇED'le ilgili yerel mahkemenin kararını bozdu. Şimdi ÇED'siz çalıştığı iddia edilen altın madeninin birkaç ÇED'i birden var! 2009'da önce iptal edilip geçtiğimiz günlerde Danıştayca tekrar kabul edilen ÇED'i, bu iptalden sonra aldıkları ve geçenlerde iptal edilen yeni ÇED'i, son olarak da geçenlerde başvurdukları "En yeni ÇED'İ"!..

MADEN ÇED'İ YİNE KAP'TI!

20 yılı aşkındır ülke gündeminde olan ve çevre davalarının en bilindiklerinden birisi durumundaki Bergama Ovacık Altın Madeni, yeni bir mahkeme kararı ile gündemde. Koza Altın Şirketinin Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP)'na 27 Ağustos tarihinde iki "Özel durul Açıklaması" yaptı. Saat 15.12'de yapılan ilk açıklamada 23 Temmuz 2018 tarihli İzmir 6. İdare Mahkemesinin ÇED Olumlu Kararının Yürütmesini durdurması ile ilgili kararın kendilerine tebliğ edildiği, cevher üretim faaliyetlerinin durdurulduğu, diğer faaliyetlerin durdurulması için lüzumlu tedbirlerin alınabilmesi amacıyla kendilerine 22 gün süre verildiği belirtiliyordu. Aynı gün saat 17.59'da KAP'a girilen ikinci Özel Durum Açıklamasında ise Danıştay 14. Hukuk Dairesi'nin, madene 2009 yılında verilen ÇED Olumlu kararını iptal eden İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin kararını bozduğu bilgisine yer verildi.

DANIŞTAY HIZIR GİBİ YETİŞTİ

Danıştay'ın bu kararı deyim yerindeyse madene Hızır gibi yetişti. Şirket her ne kadar yine aynı genelgeye, 2009/7 Genelgesine dayanarak yeni ÇED için başvurmuş ve İDK toplantısından olumlu yanıt almışsa da, bu "en yeni ÇED" raporunun tamamlama prosedürü içerisinde madenin üretim faaliyetlerinin durdurulması gündeme gelmişti.

Nitekim, madene açılan davalarda EGEÇEP'i temsil eden Av. Arif Ali Cangı'nın 10.08.2018 tarihinde   Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yazdığı son ÇED'in yürütmesinin durdurulma kararının uygulanması ve  maden faaliyetinin durdurulması talepli dilekçeye, "faaliyetin durdurulması için Bergama Kaymakamlığı'na talimat" yazıldığı yanıtı verildi. Araya uzun bayram talilinin girdiği bir zamana denk gelen bu yazışmaya göre madenin Bergama Kaymakamlığı tarafından mühürlenmesi gerekiyordu ama kaymakamlığın bu işlemi yapıp yapmadığı bilinmiyordu.

ŞİRKET RAHATLADI

Bayram tatilinin hemen sonrasında Danıştay 14. Daire'nin verdiği karar şirketin bu kaygıdan da kurtarılması anlamına geliyor. Şirket ikinci özel durum açıklamasında "Danıştay Kararı ile şirketimiz lehine kesinleşen mezkur ÇED Olumlu Kararı çerçevesinde, bu gün Kamuoyuyla paylaşılan durdurma kararı nedeniyle üretim faaliyetlerimizin aksamaması için şirketimizce gerekli idari süreçler ivedilikle..." başlatılacağını dile getirdi.

'BİZLE DEĞİL DEVLET YARGISIYLA UĞRAŞIN'

Uzun yıllar Bergama Köylülerinin avukatlığını yapan çevre davalarının tanınmış hukukçusu Av. Senih Özay şirketin bu son açıklamasını ; "Şirket; 'biz yeni ÇED'in hızla peşinde koşacaktık, çok çalışıyorduk, yoruluyorduk. Ama nasıl olduysa koca  Danıştay  her şeyi yorulmadan çözmüş. Artık  derhal faaliyete devam edebiliriz edeceğiz. Cezamız söz konusu olmaz. Artık bizle değil devletle yargısı ile uğraşsınlar' diyor" şeklinde yorumladı.

EVRENSEL

Editör: Haber Merkezi