ROJİN SUBAŞI / İZ GAZETE - 22 Mart Dünya Su gününde Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen basın açıklamasını Konak Kent Konseyi'nden Hamit Murcu okudu. Suyun en temel hak olduğunu ve para ile satılmaması gerektiğine vurgu yapan Kurum ve Oda başkanları sırasıyla konuşma yaptı. Konak Kent Konseyinden Hamit Murcu, Ülkemiz genelinde yaz ve sonbahar aylarında yaşanan kuraklık ve su sorunu karşısında suyun miktarı ile ilgili yerel yönetimlerin tasarruf çağrıları ile sorunun ciddiyeti vurgulayarak, sözlerine şöyle başladı: "Dünyada her yıl 2 milyara yakın insan yeterli ve temiz suya ulaşamıyor ve suya bağlı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalıyor. Bu süreçten en çok yoksullar ve özellikle çocuklar etkileniyor.  Yeryüzünde temiz ve sağlıklı suyun varlığı ormanlar ve korunan alanların varlığına bağlıdır. Ormansızlaşmaya bağlı olarak su havzaları da tahrip görmekte ve deformasyona uğramaktadır. Ülkemizde de durum farklı değildir. Orman alanlarımız söylendiğinin aksine artmamaktadır. Orman yasasındaki değişikliklerle açık maden işletmeciliği, HES, RES, GES, vb tesisleri için tahsisleri kolaylaştırılması nedeniyle ormansızlaşma ve ormanların parçalanma süreci hızlandırmıştır. Bu yönde acil önlem alınmadığı takdirde ülkemiz hızla su fakiri ülke durumuna düşecektir. Suyun miktarı ve kalitesi ile ilgili olumsuzluklar büyürken, küresel iklim krizi ile bu tablonun daha da ağırlaşacağı artık yakından yaşadığımız ve yüzleşmemiz gereken bir gerçek…" diyerek yaşanan olumsuz durumu anlattı. Murcu yapılan projelere de dikkat çekti: "Efemçukuru Altın Madeni başta olmak üzere bölgedeki projelere verilen ÇED Olumlu kararları ile ilgili hukuki ve toplumsal mücadelemiz devam ederken, bu işletmelerin yarattığı olumsuz etkiler devam etmektedir. Kentimizin kısıtlı olan su kaynaklarını korumaya çalışırken, İZSU tarafından kentin gelecekteki su kaynağı olarak planlanan Çamlı Baraj Havzasında devam eden Efem Çukuru altın işletmesine karşı; havza ve su kaynağını kirleteceği için İZSU’nun açtığı dava halen devam ederken, ne yazık ki hukuk su kaynaklarımızı korumamaktadır. Çamlı Barajı Efemçukuru altın madenine feda edilmekte, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çamlı Barajı projesini gerçekleştirmesi bakanlık tarafından engellenmektedir.


HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay'ın da katıldığı açıklamada İzmir vekili şunları dile getirdi: "Öncelikle böyle kıymetli bir günde, Dünya Su Günü'nde burda bulunmaktan çok mutluyum çünkü bu çok önemli ve belki de en çok ihmal edilen konulardan bir tanesi. Su bütün canlılar için yaşam demek, hayat demek. Bir insan hakkı olan su hakkı ciddi bir tehlike altında. Dünya iklim krizi yaşıyor ve iklim krizini yaratan ise endüstriyel kapitalist sistemin kendisi bu üretim ilişkileri sömürüye dayanan mekanizmalar aslında doğamızı yok ediyor. İklimi krize sokuyor. Bugün Dünya devletlerinin yapması gereken şey biran önce iklim krizine karşı gerekli önlemleri almak ve sorumluluk üstlenmek. Biz halklar olarak biliyoruz ki suyumuza, havamıza, doğamıza, ekosistemimize sahip çıkmazsak eğer o zaman bunun da önüne geçemeyiz.  Bugün Dünya Su günü ve özellikle İzmir'de Su yine büyük bir risk altında efem çukurunda altın aramak bir cinayettir ve bu tarihi yarım ada da suya karşı yapılan doğaya, ekosisteme, ekolojiye karşı yapılan her hamle aslında hem bugün hem de gelecek kuşaklar için yaşam hakkının, su hakkının, doğa hakkının insanın elinden, canlıların elinden alınması demektir. O yüzden bizler hep beraber su hakkını sahiplenmeliyiz ve bu şirketlere dur dememiz gerekiyor. Aşırı tüketime dayalı ve tamamen kâr hırsına odaklı doğayı sömüren ve suyu HES'ler ile paketleyerek bütün canlılardan bu suyu gasp eden bu anlayışa dur dememiz gerekiyor" dedi.

İklim Aktivisti Maya Kılıç (17) iklim krizi ile ilgili şunları söyledi: "Bugün burada 'Gelecek İçin Cuma' adı ile bilinen liseli hareketin temsilcisi olarak konuşuyorum. Bizim uğruna eylemler yaptığımız iklim krizinden kısaca bahsetmek istiyorum. İklim krizi dediğimiz  sera gazı adıyla da geçen karbondioksit ve metan gazlarının Dünya atmosferine sıkışarak, Dünyayı ısıtmasına ve de kaynakları bu sebeple kaybetmemize neden olan krizdir. Su ise en çok ve öncelikli olarak eksikliğini hissedeceğimiz. Uğruna su savaşları verebileceğimiz ve bizi iklim mültecisi konumuna getirebilecek bir kaynak" diyerek suyun önemini vurguladı.

Basın açıklamasına, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Tabipler odası İzmir yönetimi Hakan Kösem, İklim Aktivisti Maya Kılıç, Ege Çep Ali Osman Karavana, İzmir Yaşam Alanları İlyas Yaman, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil Kınay, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık, Gıda Mühendisler Odası, Uğur Toprak, Orman Mühendisleri Odası Sabahattin Bilge, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Komite Dönem sözcüsü Aykut Akdemir ve Disk Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı katıldı.

Editör: Haber Merkezi