TUĞÇE KAŞ/ İZ GAZETE- Yaz aylarında hava sıcaklıklarının yüksek olması ve ihmallerin yaşanılmasından dolayı orman yangınlarının sayısı da arttı. Orman Genel Müdürlüğü’nün sitesinde yer alan verilere göre, Ağustos ayının başından bu yana tam 98 orman yangını gerçekleşti. Bu sıralamanın başında 14 yangınla Muğla ilk sırada yer alıyor. Muğla'yı 9 yangınla Manisa, 8 yangınla İzmir, 7 yangınla Antalya ve 6 yangınla Isparta takip ediyor.

33 ildeki yangınların yüzde 44'ünü bu beş şehir oluşturuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasında yer alan bilgilere göre 18 Temmuz – 26 Temmuz tarihleri arasında 100 yangın çıktı. 8 günlük verilerin aktarıldığı sayfaya göre, Türkiye'de günlük ortalama 12 buçuk yangın çıkıyor. Antalya, Muğla, İzmir, Manisa ve Isparta illeri orman yangını sıralamasında ilk beş sırayı oluşturuyor.

İMARA MI AÇILACAK?

Yaşanılan orman yangınlarının sayısının ve yanan yerlerin büyüklüğü arttıkça, bu yerlerin imara açılıp açılmayacağı sorusunu akıllara getiriyor. Bunun yanı sıra ormanlık alan ve çevresindeki bitki örtüsünün de tahrip olması sonucunda, bu alanların hala yeşillendirilmemesi kuşkuları arttırıyor.

“YÜZDE 95’İ İNSAN KAYNAKLI”

Türkiye’de gerçekleşen orman yangınları arasında İzmir de sıralamalarda başlarda yer alıyor. İzmir ve çevresinde Haziran ve Ağustos ayları arasında toplam 100 orman yangını gerçekleşti. Orman dışında otluk ve makilik alanlarda çıkan yangın sayısı ise, 235 olarak belirlenmiştir.

İzmir Orman Genel Müdürlüğü’nden elde edinilen bilgiye göre, orman yangınlarının çıkış nedenlerinin yüzde 95’i insan kaynaklı olup, gayri meçhul durumların olduğu da belirtildi.

Ayrıca İzmir’de Haziran ayından itibaren gerçekleşen 100 orman yangınında toplamda 247  Hektarlık alanın yandığı, otluk ve makilik alanlardaki 235 yangında 367 Hektar yandığını öğrenildi.

Son 6 yılda Türkiye genelinde yangın sayısında ve yanan alanların büyüklüğünde artış gözlemlenmektedir.

Editör: Haber Merkezi