Ekoloji Birliği yaptığı yazılı açıklamada havaların ısınması ile orman yangını riskinin arttığı uyarısında bulunarak, "Orman yangınlarının sorumluları, ihmalci, rantçı, sömürgeci ve baskıcı zihniyet ve bu zihniyete hizmet eden kişi ve kurumlardır" dedi. Ekoloji Birliği yangınlara karşı yetkilileri şimdiden gerekli önlemleri almaya çağırdı.

Ormanların birkaç milyar yıllık geçmişi ile, tür çeşitliliğinin en önemli alanlarından olduğunun altını çizen Ekoloji Birliği, "Bu vazgeçilmez yaşam alanlarında zaman zaman yangınlar meydana gelmektedir. Yangınlar bazen ihmal nedeniyle çıkmakta, bazen de ya tarla açma, kapitalist kar hırsı ile yatırım alanı yaratma, ya da güvenlik vb. gerekçeleriyle, bilerek çıkartılmaktadır" dedi.

GÖZ YUMMAK VİCDANSIZLIK VE HUKUKSUZLUKTUR

Her ne sebeple çıkarsa çıksın, meydana gelen yangınlara göz yummanın vicdansızlık ve hukuksuzluk olduğunu belirten Ekoloji Birliği, hukukun işletilmesi ve bilinçli yapılan bu katliamların sorumlularının cezalandırılması gerektiğine işaret etti.

Ekoloji Birliğinin açıklamasında orman yangınları ile ilgili belli başlı şu konulara dikkat çekildi:

Rant düzeninde, tarım, turizm, maden ve inşaat sektörlerinin ihtiyacı için faili meçhul yangınlar çıkarılarak orman alanların vasfının yitirilmesi sağlanmaktadır. Bu sektörler nereyi işaret ederse ertesi gün o ormanlar bir yangına kurban verilmekte, yaşam ve doğa yok edilmektedir.

Anız yakmalardan kaynaklı devasa tarım arazilerini kaplayan yangınlar ormanlık alanlara da yayılmakta, toprakta yaşayan onlarca canlı ve mikroorganizma yok olmaktadır.

Turizm sektörü de rant mekanı olarak belirledikleri bir çok orman alanını gerek yasal düzenlemelerle, gerekse de yakmak yoluyla, orman vasfından çıkarıp turizm alanına çevirmektedir.

Madencilik yapılacak alanlarda da geniş ormanlık alanlar madencilere üç kuruşa tahsis edilmekte ve büyük ormanlık alanlar göz göre göre kesilmekte ve ekosistem tahrip edilmektedir.

Havaalanları, duble yollar, konut ve yapılaşma nedeniyle de ormanlık alanlar kesilmekte, büyük barajlar ormanlık alanları su altında bırakmaktadır.

Güvenlik gerekçesiyle Kürt coğrafyasında uzun yıllardır çıkartılan orman yangınları da bir başka yıkıcı etki yaratmaktadır. Her yıl günlerce süren orman yangınlarında binlerce hektar ormanlık alan yok olmaktadır. Yörede yaşayanların can ve mal kaybı olmakta, ormanda yaşayan canlıların en temel hakkı olan yaşam hakkı yok sayılmaktadır. Çıkan/Çıkarılan orman yangınlarının söndürülmesi engellenmektedir.

YETKİLİLER ŞİMDİDEN HAZIRLIKLI OLMALI

Gerek merkezi iktidar gerekse yerel yönetimler şimdiden kendi sınırları içindeki ormanların korunması için gerekli makine ve  ekipmanı hazırlamalı ve çalışanlarına eğitimler vererek yangınlara hazırlıklı olmalıdır.

Sorumluların söylem ve gerekçeleri ne olursa olsun yetkili kurumları yangınların çıkması-çıkarılması konusunda vicdani olarak sorumlu davranmaya ve Anayasa ile koruma altına alınmış olan ormanları korumaya davet ediyoruz.  

Ekoloji Birliği açıklamasının sonunda orman yangınlarına göz yumulmayacağı belirtilerek; "Bir bütün olarak yaşam alanlarını tehdit eden bu durumu kimse geçiştiremez. Sorumlu kişi ve kuruluşları gerekli önleyici planlamalar yapmaya çağırıyoruz" denildi. (İzmir/EVRENSEL)

Editör: Haber Merkezi