Gizem TABAN/İZ GAZETE- Küçük Menderes Enerji, Petrol, Jeotermal, Maden, Elektrik, Üretim, Mühendislik ve İnşaat Şirketi tarafından Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nün sınırları içinde yapılmak istenen; Jeotermal Enerji Santrali (JES), Güneş Enerji Santrali (GES) ve Rüzgâr Enerji Santrali ile 23 sondaj kuyusunu içeren proje yargıya taşındı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı verilen projeye karşı çıkan yöre halkı ÇED olumlu raporunun ve projenin iptali için dava açtı. Davacı olarak; Doğa Derneği, Orhanlı Doğa Kültürü Derneği, Orhanlı Köyü Kültür, Doğa, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, S.S. Seferihisar Kavakdere Köyü Sulama Kooperatifi de dâhil 100 kişi yer aldı.

‘ŞAHIS ARAZİLERİ DE DÂHİL’

Doğa Derneği Genel Koordinatörü ve Orhanlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Galip Ener, davacı olarak 100 kişinin yer almasına rağmen Orhanlı Köyü’nün tamamının projeye karşı olduğunu belirtti. Şirketin söz konusu projede yer verdiği 23 sondaj kuyusunun 9 tanesinin şahıs arazisi içerisinde yer aldığını söyleyen Ener, “Bugün itibarıyla proje ve ÇED kararının iptali için dava açmış bulunuyoruz. Orhanlı Köyü’ndeki insanların yaşam alanları, tarım, hayvancılıkla geçimini sağladığı alanların hepsi bu projeden etkileniyor. Araştırmalarımız sonucunda; şirketin açmayı planladığı 23 sondaj kuyusunun 9 tanesinin şahıs arazilerinin içinde yer aldığını öğrendik. Ne yazık ki şahısların haberi bile olmadan kâğıt üzerinde şahıs arazileri projeye dâhil edilmiş. Yani şirket büyük ihtimalle, ‘ÇED onayını alayım, önümde engel olmasın, nasıl olsa bu arazileri de satın alırız’ diye düşünüyor. Ancak buradaki insanlar arazilerini satmayı düşünmüyor, projeyi de istemiyor. Bu insanlar o arazilerini ellerinden çıkarsalar bile başka gidecek yerleri yok. Davacılara bu arazi sahipleri de dâhil… ÇED dosyasının içerisinde bu arazilerin hiçbirinin şahıs arazisi olduğu yazmıyor, sadece ‘ham toprak, palamut ağaçlı toprak, zeytin ağaçlı tarla’ diye geçiyor. Bakanlık, şirketin kâğıt üzerindeki gösterdiği yanlış bilgilere onay vermiş durumda… Biz araştırıp, ada parsel bilgilerini sorgulayıp bu bilgileri öğrenmeseydik belki de bu insanlar sondaj kuyuları açılırken bundan haberdar olacaktı” diye konuştu.

‘KARŞI DURACAĞIZ’

Projenin vadinin doğasına zarar vereceğini vurgulayan Ener, “Bu vadi özellikle erkence zeytin ağacının gen merkezi, İzmir’in nefes almasını sağlayan kızılçam ormanları bu vadide yaşıyor. Binlerce yıldır bu özelliğini koruyarak birçok canlıya yaşam alanı oluşturmaya devam ediyor. Vadimizi yok edecek bu projelerin karşısında tüm canlıların yaşam hakkı için durmaya devam edeceğiz” dedi.

 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı açıklamada: “Zeytin ürünleriyle meşhur doğa harikası Orhanlı Köyü’nün suyu ve doğası JES’e kurban edilmek isteniyor. Ruhsat iptali için dava açtık. Şehrimizin bir karış toprağına zarar gelmesine izin vermeyeceğim” ifadelerini kullanmıştı.

Editör: Haber Merkezi