Meclis'te kabul edilen 6745 sayılı yasanın, kamuoyunda 'Madde 80' olarak bilinen stratejik proje bazlı yatırımların' izin, tahsis ve ruhsat yetkisini Bakanlar Kurulu kararına bırakan maddeye tepki gösterildi. Kent, doğa ve hayvan hakları örgütleri Madde 80'in iptal edilmesi için eş zamanlı olarak sokağa çıktı.

Eylemlerin İzmir'deki durağı Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi oldu. Ellerinde "Yeşil Yola Dur De", "Son Sözü Doğa Söyler" ve "Madde 80'e Karşı Yaşamı Savunuyoruz" şeklinde pankartlar taşıyan çevreciler, burada ortak basın açıklamasını okudu.

"HUKUK YOK HÜKMÜNE ULAŞTI"

Grup adına basın açıklamasını okuyan Gülen Karaali, Madde 80'in kıra, kente ve canlı yaşamına telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini belirterek, "Hukuka; yandaş bilirkişi raporları, taraflı mahkeme heyetleri, hiç bitmeyen ÇED süreçleri ile etki etmeye çalışan iradenin son noktası ise Madde 80 oldu. Ağır aksak işleyen hukukumuz Madde 80 ile birlikte yok hükmüne ulaştı. Madde 80 ile şirketlere Türkiye Cumhuriyeti tarihinde görülmemiş teşvikler verilerek, projelere muafiyetler sağlanacak, işletilen idari prosedürler ve idari işlemler Bakanlar Kurulu kararıyla ortadan kaldırılabilecektir. Madde 80 ile kıra, kente ve canlı yaşamına telafisi imkansız ekolojik yıkımlar getirecek olan, plan ve şehircilik ilkelerine aykırı projelere; ruhsatsız, imar izinsiz, ÇED'siz ve yargı yolu önden kapatılmış olarak başlanabilecektir" diye konuştu.

"BU ÇILGINLIKTAN DERHAL VAZGEÇİLMELİDİR" 

Yasanın doğaya ve kentlere darbe olduğu ve iptal edilmesi gerektiğini savunan Karaali, şunları söyledi: "Madde 80 ile ticari yatırımların 'stratejik gerekliliği ve aciliyeti' bağlamında, Türkiye'nin dereleri, kıyıları, denizleri, ormanları, ovaları, yaylaları, kültür mirasları Bakanlar Kurulu'nun keyfine, her şeye paragözüyle bakanların insafına terk edilecektir. Bu katliam yasası, yetki sahibi olan siyasi partiler tarafından, varoluş sebebi yasaların Anayasa'ya uygunluğunu denetlemek olan Anayasa Mahkemesi'ne götürülecektir. Anayasa Mahkemesi de üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Bu yasa doğaya ve kentlere darbedir ve derhal iptal edilmelidir. Anayasa Mahkemesi'nin göstereceği tavır Türkiye'de hukukun geldiği noktayı bize teyit edecek. Ya hukukun üstünlüğünü bize gösterecek ya da tarihe, bu kıyıma onay vermiş hukukçuların varlığı geçecektir. 80. Madde Anayasa Mahkemesi'nden geçecek ya da dönecek. Bizler; kentleri, doğayı ve yarınları hiçe sayan iktidar, bürokrat ve şirketlere karşı, her türlü mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz. Madde 80 doğanın, yaşamın ve geleceğin yok edilmesidir! Bu çılgınlıktan derhal vazgeçilmelidir!"

Grup, basın açıklamasının ardından tulum eşliğinde horon tepti.

Editör: Haber Merkezi