ASYA YAŞARİKİZ / İZGAZETE - Bergama Ovacık Madeni, işlenecek cevher kalmamasına rağmen çalışmaya devam eden bir kimya tesisine dönüştürüldü. 

1997 yılından bu yana madenin kapatılması için, onlarca mahkeme kararı ve AİHM’den ihlal kararlarına rağmen verilen yeni izinlerle, Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'nin Bergama Ovacık'taki çevre katliamına devam etti.

Çevreci avukat Arif Ali Cangı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Ovacık'ta artık bir cevher kalmadığını ve tesisin başka yerlerden getirilen cevherlerin işlendiği bir kimya tesisine dönüştüğünü açıkladı. 

Dün bölgede yapılan keşif, geçen yıl iptal edilen 2009/ÇED'inin yerine 2009/7 sayılı genelge ile tesis edilen 03.08.2017 tarihli ÇED olumlu belgesinin iptali davası. 

İZMİRLİLER KEŞFE AKIN ETTİ

Dava; Bergama Belediyesi, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, Egeçep, Yeşil Artvin Derneği ile 122 yurttaş tarafından açıldı. Keşif; Flora ve Vejetesyon uzmanı, Fauna ve Ekoloji Uzmanı, Jeoloji Mühendisi, Maden Mühendisi ve Çevre Mühendisi ile birlikte yapıldı.

Keşfe davacılardan Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Oya Otyıldız, Egeçep Yürütme Kurulu Üyeleri Özer Akdemir, Turgut İnel ve Adem Kızılçay ile diğer davacılar Bahadır Doğutürk, Solmaz Doğutürk, Ertuğrul Barka, Mustafa İnel, Hidayet Aldiş, Cihat Aktar ile davacı avukatları Arif Ali Cangı, Mehmet Öget, Gündem Yurdagül, Serdar Sinan ve Katılan Koza Şirketi vekili Serhat Tuğrul katıldı. Yanı sıra Bergama Belediye Başkan yardımcısı, Dokuz Eylül Üni. Hukuk Fakültesi öğretim üyesi aynı zamanda İzmir Barosu Kent ve Çevre Hukuku Komisyonu üyesi Yrd. Doç. Dr. Muhlis ÖĞÜTÇÜ de keşfi izleyenler arasındaydı. Ayrıca keşfin başlangıcına milletvekili Kamil Okyay Sındır ile Yeşil Sol Partisi İzmir İş Eş Sözcüsü Atilla Kılıç da katıldı.

Arif Ali Cangı sosyal medya hesabından yaptığı açıklama Bergama Ovacık Madeni ile ilgili "Keşif  sırasında dikkate çekici olan her zaman olduğu gibi şirket çalışanlarının cüretkar tavrıydı. Alanda ise cevheri tükenmiş açık ocağın atık depolama havuzu olarak kullanılmaya başlanmış olması ve taşmaya ramak kalmış ikinci atık havuzunun görüntüsüydü." ifadelerini kullandı. 

KÖYLERDEN TOPLADIKLARI ZEYTİNLERDEN KOZA ZEYTİN YAĞI ÜRETMİŞLER

Cangı, Koza Altın İşletmeleri'nin maden için yaptığı çevre katliamı sonrasında şirketin keşif alanında sergilediği, "Ovacık altın madeni sahasındaki zeytinlerden üretilmiştir- Koza Zeytin Yağları" ironisine dikkat çekti. Bergamalılar bu yağların köylerden toplanan zeytinlerden elde edildiğini iddia etti.

"RAPOR MALUMUN İLANI OLACAK"

Keşif sonrası bilirkişi raporunu beklediklerini belirten Arif Ali Cangı, "Bu keşfin sonunda verilecek rapor olsa olsa malumun ilanı olur. 25 yıla ulaşan bir ekoloji mücadelesinde çok sayıda bilirkişi raporu düzenlendi, bu raporlara dayanan çok sayıda mahkeme kararı verildi, gelinen aşamada yapılacak her bir işlem bu mücadele tarihine not düşmek olacaktır. Düşülecek not, düşenlerin kendi tarihlerine de yazılacaktır." ifadelerini kullandı. 

Cangı, Bergama çevre mücadelesinin önemli bir kazanım olduğuna dikkat çekerek "Gelecek nesillere bırakılacak en değerli mirasın Bergama mücadelesinde olduğu gibi yaşamı savunma çabası olacağını düşünüyorum. Bu mirasa katkısı olan herkese selam olsun." dedi.

Editör: Haber Merkezi