Özer Akdemir - Yıllardır madene karşı tek başına direnen keçi çobanlığı yapan Ahmet Karaçam, keçilerini bırakacak kimse bulamadığı için önceki gün Ankara'da gerçekleştirilen ödül törenine katılamadı. Ödülü Karaçam'ın avukatı, EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Av. Arif Ali Cangı aldı.

İZMİR'İN YALNIZ EFESİ

Doğanın, insan haklarının ve hepsinin üstünde hukukun korunması için yaşamı boyunca mücadele veren, İzmir Barosu avukatlarından Noyan Özkan'ın ölümünün üçüncü yılında verilen Onur Ödülleri ile ilgili ödül jürisi tarafından yapılan açıklamada, başvuru yapan birçok kişi ve kurum arasında yaptıkları değerlendirmede, Efemçukuru Köylüsü Ahmet Karaçam ve grup olarak da Trakya Platformu'nu ödüle değer bulduklarını belirttiler.

Jüri ödül gerekçesini açıklarken,  İzmir'in damı denen kente 20 kilometre uzaklıkta yapılan altın madenine karşı mücadele sürecinde zaman içerisinde bütün köylülerin madenin baskıları sonucu topraklarını altın madenine satmalarına karşı Ahmet Karaçam'ın satmadığına dikkat çekti. Açıklamada; "Ona “İzmir’in Yalnız Efesi” derler. Ne madenciye ne hükümetin acele kamulaştırma kararına pirim verir. Toprağını satmaz, sekiz yıl boyunca acele kamulaştırma kararına direnir. Kendisine teklif edilen astronomik miktarları reddeder. Zaman zaman ölüm tehditleri alır, ama hiç birine aldırış etmez. “Başım musalla taşına konmadan altıncılar benden bir karış toprak alamaz.” der" denildi.

ÖDÜLÜ DAĞLARDA VERİLECEK

Danıştay'ın, Karaçam'ın bu direnişini verdiği kararla tescil ettiğinin belirtildiği açıklamada jüri; "Onun mücadelesi sadece kendi toprağı için değildir. İzmir’in içme suyunu zehirleyeceği yargı kararı ile sabit madene karşı İzmir’in içme suyu havzalarının korunması ve köyünün topraklarının kirletilmemesi için tek başına çok sayıda dava açar mücadelesini on yıldır neredeyse tek başına sürdürür. Yalnız da olsa hep “Efe” olabilen, “Efe” kalma erdemini gösteren, çevresindekilere bu yolda örnek olan Efemçukuru köylüsü Ahmet Karaçam, Noyan Özkan’ın temsil ettiği  değerlerin anıtsal bir ifadesidir ve onun adına verilen bu ödüle fazlasıyla değerdir" dedi. Jüri, Trakya Platformu'nun da, Trakya’nın talan edilmesine, ranta açılmasına ve sağlıklı kent yaşamının tehdidine göz yummamak için verdikleri mücadele nedeniyle ödüle layık görüldüğünü açıkladı.

Ankara'daki ödül törenine gidemeyen Ahmet Karaçam'a ödülü, önümüzdeki günlerde EGEÇEP'liler ve diğer yaşam savurucuları tarafından keçi çobanlığı yaptığı dağlarda verilecek. 

Editör: Haber Merkezi