GÜLSEN CANDEMİR - Orman Bakanlığı’nın 81 ilde 11 milyon fidanı toprakla buluşturma kampanyasına Orman Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden zamanlama eleştirisi geldi. Oda Başkanı Sabahattin Bilge, ne fidanların ne de dikilen toprağın buna uygun olmadığını, en uygun zamanın ise 21 Mart olduğunu ileri sürdü. 8-9 milyon fidanın toprakla bütünleşmeden heder olacağını söyleyen Bilge, ‘kesinlikle israf’ olarak yorum yaptı.

HEBA OLACAKLAR

Orman Bakanlığı’nın ‘Geleceğe Nefes’ adlı ağaçlandırma kampanyası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ ilan edilmişti. Dün, ‘Saat 11.11 itibarı ile 11 milyon ağaç toprakla buluşacak’ adı altında yapılan çalışmanın gerçekçi olmadığını ifade eden Orman Mühendisleri odası İzmir Şube Başkanı Sabahattin Bilge, fidanların heba olacağını ifade etti.

Bilge “Dünyada ve Türkiye’de fidan dikme işleri 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası’ndan itibaren yapılır. Şu an Ege’deki birçok bölge de dâhil yurtta kış soğukları başladı. Eski 8-10 dereceye düşmüş bir yerde fidan dikmek ne kadar mantıklı olabilir. Yağmur düşmemiş, kupkuru topraklar var, onlara fidan dikmek ne kadar doğru? Dolayısıyla zamanı iyi ayarlanmış bir kampanya değil. Ne dikilecek fidanın topraktan koparılması ne de yeniden toprakla buluşması için uygun bir zaman. Fidanlar, toprak neme doyduğunda dikilirse hayat bulur. Onun da zamanı Mart ayının 21’i ve ilerleyen yakın günlerdir.” Diye konuştu

BİLİNÇLENDİRMEYE YARAYABİLİR

Kampanyanın sadece, toplumu ağaçlandırma kampanyasında bilinçlendirmeye yarayabileceğini söyleyen Orman Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı,  dikim yapılacak toprağın neme doymuş olması gerektiğini, aksi halde dikilen fidanların büyük bölümünün kuruyacağını anlattı.

Editör: Haber Merkezi