İZ GAZETE - Şubat 2019’dan bu yana, Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için Doğa Derneği’nin başlattığı kampanyaya destek olan sanatçı Tarkan, bir kez daha Gediz Deltası için destek çağrısında bulundu. Delta'nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için bir video seslendiren Tarkan, seslendirmesinde  "Gediz Deltası binlerce canlının yaşan alanı.UNESCO Dünya Doğa Mirası olması için desteğini bekliyor. Gediz Deltası dünya mirasımızdır." ifadelerini kullandı.

GEDİZ DELTASI DOĞA MİRASI KRİTERLERİNİN TÜMÜNÜ SAĞLIYOR

Tarkan, daha önce Burdur Gölü, Hasankeyf gibi kültürel miraslarımıza sahip çıkan çalışmalara destek olmuş, Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi için devam eden kampanyaya da katılarak konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı; "Gediz Deltası, İzmir şehrini var eden kaynaklardan birisi. Bugün milyonlarca insanın yaşadığı şehrin yanı başında flamingolar, pelikanlar, yüzlerce kuş ve canlı türü yaşamını sürdürüyor. Daha önce Gediz Deltası’nı ziyaret etmiş, buradaki eşine az rastlanır çeşitliliğe tanıklık etmiştim. Bu değerli alan yapılan bilimsel çalışmalara göre UNESCO’nun belirlediği doğa mirası kriterlerinin tümünü sağlıyor. Gediz Deltası UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmeli ve içindeki canlılarla birlikte koruma altına alınmalı. Tüm yetkililerin bu olağanüstü doğa alanının korunması için üzerlerine düşen görevi yerine getirmelerini, Gediz’in bir dünya doğa mirası olması için gerekeni yapmalarını temenni ediyorum. Çünkü Gediz, doğanın bize emanetidir. Gediz mirasımızdır."

Gediz Deltası, UNESCO’nun dört Dünya Doğa Mirası kriterinin dördünü birden sağlıyor. İzmir için çok önemli bir bölge olan Gediz Deltası RAMSAR Sözleşmesi gibi ulusal ve uluslar arası sözleşmelerle koruma altında. Flamingolar için çok önemli olan bölge, tepeli pelikan, Akdeniz foku ve Caretta caretta deniz kaplumbağasının birlikte yaşadığı bir ekosisteme sahip nadir alanlardan biri.

Editör: Haber Merkezi