İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihtisas fuarlarının Gaziemir'de yapılan Fuar İzmir'e aldıktan sonra 2. derece doğal sit ve arkeolojik sit olarak tescilli Kültürpark'ı yeniden tasarladı. Kültürpark'ın yarışmayla 1991 yılında elde edilen projede vaziyet planı üzerinde yapılan değişikliklik için Büyükşehir Belediyesi tarafından Nisan 2016'da Koruma Bölge Kurulu'na başvuru yapıldı. Proje Mayıs ayında da kamuoyuna açıklandı. Projeye sosyal medyada 'Kültürparkıma Dokunma' adıyla bir araya gelen İzmirliler, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası tepki gösterdi. Tepki daha çok alanda yıkılacak tesislerin yerine yeni tesis yapılmaması, ticaretin öne çıkarılmaması, doğal yeşil alan örgüsünün bozulmaması gibi konulara yönelik oldu. Belediye ise Pakistan Pavyonu'nda görsel materyallerin de yeraldığı sergiyle projeyi İzmirliler'in beğenisine sundu. Sosyal medyada projeyi anlatan sayfa açan belediye, bazı sivil toplum kuruluşlarına da brifing verdi. İzmirlilerin bir kısmı projeyi beğenirken bir kısmı da eleştirdi. Vaziyet planındaki en büyük değişiklik Fuar İzmir açılına kadar ihtisas fuarlarının düzenlendiği hangarların yıkılıp yerine kültür-sergi-kongre düzenlenecek bir tesis tasarlanması oldu.

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu eylül ayı gündemine Kültürpark projesini aldı. Kurul'da Belediye projeyi, meslek odaları da eleştirilerini açıkladı. Kurul İzmir için bu alanla ilgili bir karar vermeden önce Kültürpark'taki projeyi yerinde incelemeye kararı verdi. Öte yandan Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kültüpark'la ilgili projenin değerlendirilmesi için önce koruma amaçlı imar planının hazırlanması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Koruma Bölge Kurulu, Kültürpark'ta Aralık ayında yerinde inceleme yaptı. Kültürpark'ın kentin tümünü ilgilendiren ve İzmir kentinin simgelerinden biri olma özelliklerinin göz önünde bulundurulacağını belirten Kurul, konunun koruma mevzuatı, planlama, sosyo kültürel, ekonomik, peysaj başta olmak üzere pek çok boyutta değerlendirilmesi gerektiği görüşüyle kararı sonraki toplantıya bıraktı.

Kurul, 2017 ilk toplantısını 22-23 Mart tarihlerinde yaptı. Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin projeyi savunduğu, meslek odalarını ise eleştirilerini yinelediği toplantıda Kurul yine nihai kararı vermedi. Geçmişte vaziyet planı üzerinde yapılan değişikliklere onay veren (hangarlar) Kurul, bu kez Kültürpark'la ilgili yarışma birincisi proje ve ardından gelen tüm değişikliklerle ilgili kronolojik bilgilerin yeraldığı yazıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'dan görüş istedi. Bakanlık, Koruma Kurulu'na mevcut vaziyet planı başvurusuyla karar verebileceği veya veremeyeceği yönünde bir görüş verecek. Bakanlık'tan gelen yanıta göre vaziyet planı değişikliğiyle ilgili bir karar verilebilecek. Meslek odalarının iddia ettiği gibi koruma amaçlı imar planı değişikliği gerekirse projeyle ilgili yeni planlama süreci gerekecek.
 

Editör: Haber Merkezi