İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark Revizyon Projesi tartışması ile Basmane Çukuru'nda Folkart Yapı'nın yapacağı projeye karşı çıkan Kültürpark Platformu her iki projeye karşı harekete geçti.

Kültürpark Basmane Meydanı'na bakan 9 Eylül Kapısı önünde basın açıklaması yapan Kültürpark Platformu, hukuki girişimlerde bulunacaklarını açıkladı. Kültürpark Platformu'nun basın açıklamasını, Kültürpark Projesi'ne muhalefeti gerekçesiyle Bornova Belediyesi'nde çalıştığı birimin değiştirildiği iddia edilen Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer yaptı.

İLGİLİ HABER: "İzmir'in tarihi sermayeye dağıtılıyor"

 

Platform üyeleri 'Gökdelenler yıkılsın yerine park yapılsın', 'Kültürpark halkındır sancakların değil' pankartları açtı. Basmane çukuruna yapılacak Folkart projesinin ÇED başvuru sürecinin başladığına dikkat çeken Kocaer, "Rapora ilişkin gerekli bilimsel inceleme ve değerlendirme TMMOB'a bağlı ilgili meslek odaları tarafından yapılarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçeleri iletildi" diye konuştu.

"KÜLTÜRPARK, FOLKART BAHÇESİ HALİNE GETİRİLECEK"

Folkart'ın biri 68, diğeri 49 kat olan iki kuleli projesinin hemen doğusunda Kültürpark olduğunu belirten Kocaer, “Ne tesadüfdür ki, bu proje ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Koruma Kurulu'na onaya sunulan Kültürpark Revizyon Projesi aynı döneme denk geldi. Bu projeye itirazlarımıza yanıt alamadık. Kültürpark'ın hemen yanı başında yükselecek bu yapı ve Kültürpark Projesi'ni birlikte düşündüğümüzde Kongre Merkezi'nin altına getirilmek istenen otopark ve yol bağlantıları ile kentin en önemli yeşil alan Folkart'ın özel bahçesi haline gelmektedir" ifadesini kullandı.

İLGİLİ HABER: 'Bölgenin kimyasını bozacak'

Kocaer, yapının 9 Eylül Meydanı'nın silüetini bozacağı, Basmane Garı gibi önemli tarihi değere sahip yapılar üzerinde ezici baskı unsuru oluşturacağını söyledi.

"KENT SUÇU İŞLENİYOR"

Gökdelen yapılacak alanın geçmişte kamusal alan olduğunu, birçok plan değişikliği ile kullanım kararlarının değiştirilmesi ve yüksek yapı yoğunluğu artışı ile ayrıcalıklı imar hakkı yaratılarak elden çıkarıldığını, bunun kent suçu olduğunu söyledi. Geçmişten günümüze kadar gelinen bu süreçte yapılmış olan hatadan dönülmediğini belirten Kocaeer, "Bugün geldiğimiz noktada Kültürpark'a 2 bin 500 kişilik kongre merkezi yapmayı planlayarak, Kültürpark'ın fuar Gaziemir'e taşınmışken yakaladığı Behçet Uz'un hayalindeki yüzde 80'i yeşil Kültürpark olma şansını aynı ekonomik kaygılarla bir kenara iten Belediye'nin söz konusu kompleks yapının içinde yer aldığını görülmektedir. Başta bu kent suçunun ilgili idare tarafından bir an önce önüne geçilmesini istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni bir holdingin AVM - iş merkezi - rezidans kompleksine, hem de meşruluğu tartışmalı, kentsel altyapı ve siluete vereceği zararları bariz olan böyle bir altyapıya taşıyacaklar. Belediye'ye 'bu kararını içinize sindirebiliyor musunuz' diye sormak istiyoruz" şeklinde konuştu.

"AGORA'DAN ÇEKİLECEK FOTOĞRAFA GÖKDELEN GİRECEK"

İzmir'in tarihi boyunca Roma, Osmanlı, Cumhuriyet dönemleri gibi birçok tarihi katmanı barındıran Agora'sından Altınpark'a ve Anafartalar Caddesi'ne kadar Basmane, Kemeraltı bölgelerinde yer alan tarihi değere sahip nitelikli birçok yapının bulunduğu bölgenin tüm bu özellikleri ile önemli bir turistik değer taşıdığını ifade eden Kocaer, “Ancak projenin gerçekleşmesi durumunda Agora'dan çekilecek fotoğraf karelerine de gökdelen kuleleri girecektir. Agora sadece gezilirken bile ziyaretçiler tarihsellik hissini bütünüyle kaybedecektir. Basmane'yi ekonomik olarak kalkındıracağını söyleyenler, kentin turizmini dinamitlediklerini görmemektedir. Emsal niteliği taşıyacak bu yapının değerlerimiz üzerinde oluşturacağı rant baskısı ile birçok olumsuz çevresel etkisinin olacağı açıktır" diye konuştu.

"ULAŞIM ÇIKMAZA GİRECEK"

Projedeki yeşil alan miktarının ihtiyacı karşılayamayacağını, kanalizasyon, ortaya çıkacak çöpün taşınması ve depolanması gibi önemli altyapı sorunları da mevcut yapının yetersizliği nedeniyle bir sorun olarak ortaya çıkacağını ve halkın vergileri ile giderilmeye çalışılacağına dikkat çeken Kocaer, projenin yaratacağı trafik ve insan yoğunluğunun bölgenin ulaşımını çıkmaza sokacağını açıkladı.

İLGİLİ HABER: 'Bölgenin kimyasını bozacak'

Proje raporunda yaklaşık iki katı kadar bir inşaat alanı hesaplandığının görüldüğüne dikkat çeken Özlem Şenyol Kocaer, şöyle konuştu: "Böylesi büyük ve yatırımcının karına kar katacak yanlışlığın gözden kaçmayacağı da açıktır. ÇED süreci başlayan proje yukarıda sayılan nedenlerle hukuka, imar mevzuatına, kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırıdır. Bu kapsamda, kent bütünündeki dengeleri etkileyecek plan ve proje kararlarının bütüncül olmasının önemli bir gereklilik olduğu da göz önünde bulundurularak; büyük inşaat yoğunluğuna sahip, bölgenin dokusuna aykırı proje gerçekleşirse hem Kültürpark'ta hem de tarihi dokuda yaratacağı olumsuz durumlar ve birçok çevre sorunu ile daha yaşanabilir İzmir umudumuzu yok edecek ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır." 

"BAĞIMSIZ BELEDİYE BAĞIMSIZ YAPIDA OLUR"

Kocaer, Kültürpark Platformu olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni bu projeye başlamadan durdurmaya ve Kültürpark Revizyon Projesini Koruma Kurulu'ndan çekmeye davet ettiklerini söyledi. Bilimden ve akıldan yana demokratik, katılımcı süreçlerle kentine, yaşam alanına, ağacına sahip çıkan kentliler olarak İzmirlinin daha iyi projelere layık olduğunu belirten Kocaer, "Kentine yaşam alanına, park ve tarihi değerlerine sahip çıkmak adına Kültürpark Platformu olarak, kentin birçok yerinde kurulacak imza masalarımızla, tarihi kent merkezimize ve Kültürpark'ın yanı başında dikilecek yapının dava sürecine dâhil olmak için başlatacağımız davacı listemize katılmanız için çağrıda bulunuyoruz. Geçmişte başlamış olan kent suçuna biz göz yummak istemiyoruz. 'Bağımsız belediye bağımsız yapıda olur' diyoruz" ifadesini kullandı.

İLGİLİ HABER: "İzmir'in tarihi sermayeye dağıtılıyor"

Kültürpark Platformu, Folkart projesine ÇED sürecindeki gelişmelere göre dava açacaklarını da açıkladı. Buna göre Valilik'ten ÇED'e gerek yoktur kararı çıkarsa bu kararın iptali için dava açılacak. ÇED'e gerek olduğu kararı çıkarsa süreç beklenecek. Eğer proje için ÇED olumlu kararı çıkarsa bunun iptali için yargıya başvurulacak.

Editör: Haber Merkezi