Gizem TABAN/İZ GAZETE- Kültürpark Platformu, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 8 Şubat 2021 tarihinde oy birliği ile kabul edilen ve onay için İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne sunulma aşamasına gelen Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı’na itiraz etti. Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yapan platform, ardından Kurul Müdürlüğü’ne, plana ilişkin itiraz dilekçelerini teslim etti. Basın açıklamasını Kültürpark Platformu adına Yasemin Sağlam okudu. Açıklamada planın ortak aklın ürünü olmadığı belirtilirken Kültürpark’ı korumayan bir çalışma olduğu ifade edildi. Plana yönelik eleştirilerini sıralayan platform plandan vazgeçilmesi için de çağrıda bulundu. Öte yandan dilekçelerin kurula sunulması esnasında alanda yer alan polisler ile platform üyeleri arasında arbede yaşandı.

‘HANÇER GİBİ SAPLANDI’

Kültürpark Platformu adına basın açıklamasını okuyan Kültürpark Platformu Üyesi Yasemin Sağlam, talep ve uyarılarının plan önerisine yansımadığını ve bilimsel çalışmalara rağmen hem ‘plan’ özelliğini hem de ‘koruma’ sıfatını taşımadığını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kültürpark’a ilişkin Koruma Amaçlı İmar Planı önerisini ‘hiçbir temele oturmayan, korumayan ve plan olmayan, eksiklerle dolu’ olarak nitelendirdiklerini belirten Sağlam,” Planda yer alan yoğun yapılaşma talebi Kültürparkın, kentin ve bizlerin aklına, kalbine, anılarına kalbine hançer gibi saplandı. Daha önce defalarca ifade ettiğimiz gibi, plan önerisinde mutabık değiliz. İtirazlarımızın yer aldığı dilekçelerimizi, mesleki ve bilimsel formasyonları ile bu yanlışa engel olacaklarına ilişkin inancımızla Koruma Kurulu üyelerine iletmek üzere toplandık” dedi.

‘KORUMAYAN VE PLANLAMAYAN BİR ÇALIŞMA’

planı hazırlayanlar ve onaylayanlar bizleri, İzmirlileri hiçbir şey bilmeyen rahatlıkla ikna edilebilecek, kandırılabilecek, Kültürpark’ın gerçeklerinden uzak kişiler güruhu mu sanıyorlar?’ diyerek sözlerini sürdüren Sağlam, “Herkesin bildiği, 20 yıl önce sökülme kararı ile kurulan hangarların geçici kaydıyla demonte yapılma gerçeği gizlenmeye çalışılıyor. Plan olmayan planda yıkılacağı belirtilen Odalar Birliği Pavyonu ile Celal Atik Spor Salonu’nun toplam zemini 9.175 m2 iken, yerine (12 bin m2 temel alanı olan kaç kat yüksekliği olacağı belli olmayan bir yapı ile 6 bin m2 Spor Salonu) toplam 18 bin m2’lik inşaat öngörülmektedir. Bunu önerebilmek, yapılaşmayı artırmanın önünü açmak için de 420 dönümlük parkta; olmayan bir yaklaşım ile ‘tescilli ve korunan yapıları’ hariçte tutacak % 5 emsal hesaplaması yapıldı. Sonra da yeşil alanı artırıyoruz, betonu azaltıyoruz deniyor. Ayrıca, yönetsel eksiklikler, tanımsız bırakılmış alanlar, yaptırılan altlık çalışmaları ile çelişen kararlar, plan notlarına bırakılan işlerle dolu “korumayan ve planlamayan” bir çalışma yapılmıştır. Tüm bu yanlışları kabul etmemiz mümkün değildir. İzmir halkı da planın hazırlık toplantılarına katıldığı ve sözde “mutabık” oldukları söylenen TMMOB’a bağlı Odalar da bu hata, eksik ve çarpıtmalar içeren bu metni kabul etmeyecektir” açıklamasını yaptı.

‘ORTAK AKLIN HAYATA GEÇMESİNİ İSTİYORUZ’

Plan Meclis’e sunulduktan sonra meslek odalarının yaptıkları açıklamaları da dile getiren Sağlam şunları söyledi: “Şehir Plancıları Odası ‘Koruma Amaçlı İmar Planı Kültürpark’ın kimliğini bozacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, alana daha rahat müdahale edebilmek, kendisini kısıtlamamak için esneklik adı altında planı, plan olmaktan çıkarmış, plan ölü doğmuştur’ demiştir.Peyzaj Mimarları Odası ‘Zaman Kültürpark aleyhine işlerken, bu sürecin daha da yıkıcı bir hale dönüştürülmesi kabul edilemez bir durumdur. Kültürpark kıymetli olduğu kadar yaşlı ve yorgun bir yapıya sahiptir. Kültürpark’a ekstra yük getiren tüm adımlardan hızlıca vazgeçilmesini rica ediyoruz’ açıklamasını yapmıştır. Mimarlar Odası tarafından yapılan açıklamada, ‘Yapılaşma oranının, yapılaşma gereksiniminin amacı ve ihtiyaç duyduğu büyüklük belirlenmeden saptandığı anlaşılmaktadır. Kültürpark doğal, kültürel tarihi değerleri ile bir bütündür. Bu bütünün en büyük getirisi kamu yararıdır. Kültürpark’ın ekonomik değerinin bu anlamda bir önemi yoktur’ denildi. Odalar böyle derken; Biz Kültürpark Platformu olarak aynısını söylerken, hatta meclis üyeleri yapılan işten emin değil iken; ‘Ben yaptım oldu’ diyerek ve bu söylemi ‘mutabakata varıldı’, ‘ortak aklın ürünü’, ‘Kültürpark’ın Anayasası’ ifadeleri ile süsleyerek açıklamak yeterli değildir. Gerçek, saklanamayacak kadar ortada. Bu yanlıştan dönülmesini ve gerçek anlamda kamu yararına ortak aklın hayata geçirilmesini bekliyoruz.”

DİLEKÇELER SUNULDU

Basın açıklamasının ardından Kültürpark Platformu üyeleri plana ilişkin itiraz gerekçelerinin yer aldığı dilekçeleri İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne teslim etti.

POLİSLE ARBEDE YAŞANDI

Öte yandan dilekçelerin sunulduğu esnada Sokak Sanatçılar Derneği ve Kültürpark Platform Üyesi Kubilay Mutlu müzik yapmak istedi. Ancak alanda yer alan görevli polisler pandemi koşulları ve resmi kurum önü olması nedeniyle müzik yapmanın yasak olduğunu ifade etti. Ardından ise alandaki sivil polis, Kubilay Mutlu’dan kimliğini göstermesini istedi. Mutlu’nun kimliği göstermemesi üzerine polis ve platform üyeleri arasında arbede yaşandı. Polisler, Mutlu’yu etkisiz hale getirmeye çalıştı. Polisler ve platform üyeleri arasında yaşanan tartışmanın ardından olay yatıştırıldı.

Editör: Haber Merkezi