ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Doğal ve 30 yıldır da tarihi sit statüsünde olan Kültürpark ve Basmane çukuru, uzun zamandır şehrin tartışma konularından. Kültürpark'ın henüz koruma amaçlı bir imar planı olmadan Büyükşehir Belediyesi'nin burada çeşitli değişikliklere gitmek istemesi kamuoyunda tepkiyle karşılanıyor. Kültürpark'ın bakımı yapılarak tarihi ve doğasının korunmasını isteyen Kültürpark Platformu üyeleri Büyükşehir Belediyesi'nin Folkart Basmane Gökdelenleri'nin bölgenin dokusuna aykırı ve dönüşüm baskısı getirecek gökdelen yapısının karşısında durmasını da talep ediyor.

Kültürpark Platformu Sözcüsü ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer ile yaptığımız görüşmede, Kültürpark projesini ve Basmane'de Folkart'ın yapmak istediği gökdelen projelerini konuştuk.

Kültürpark'ta neler oluyor? Gelinen son aşama nedir?

Kültürpark'ın şu anki gündemi koruma amaçlı imar planının yapılması. Biz platform olarak bu yönde çalışmaların kurul ve belediye tarafından yapılmasını istiyoruz. Koruma amaçlı imar planı demek, bu alanda korunacak tarihi, doğal, kültürel tüm varlıklara ilişkin bize kapsamlı bir envarter oluşturacak olması ve Kültürpark'ın koruma ilkelerini ortaya çıkartacak olması. Kültürpark Platformu için koruma amaçlı imar planı önemli.

Büyükşehir Belediyesi kültürparkta ne yapmak istiyor?

Koruma amaçlı bir imar planı olmadan yani oranın anayasası olmadan yeni kararlar yeni projeler üretiliyor. Bu bilimsel bir yaklaşım olmaktan çok uzak. Ve şehircilik ilke ve esaslarına da uygun değil. Bu alanda bir kongre merkezi gündeme geldi. Bu tip bir merkez Kültürpark'ın ihtiyacı değildir. Kültürpark'ın ihtiyacı olan doğal, tarihi, kültürel yapısının korunması yönünde projeler geliştirilmelidir.

İZFAŞ'A SORULMADAN ETKİNLİK YAPILMIYOR

İZFAŞ kültürpark'ta ne yapıyor?

İZFAŞ, Kültürpark'ta ihtisas fuarları zamanında ortaya çıkmış ve burada gerçekleştirilen doğal taş fuarları için organizasyon yapan taşeron bir şirket olarak oluşmuş. Ancak Kültürpark'ın içerisinde bir birimi olan ve Kültürpark'taki birçok alanda da söz sahibi olan ciddi bir oluşum. Ona sorulmadan bir etkinlik yapılmıyor. Elektrikten tutun bir çok alanda İZFAŞ yetkilileri karar veriyor. Ve İZFAŞ yetkilileri hala orada yani İZFAŞ'ın oradan çıktığı söylemleri asılsız.

İZFAŞ'ın orda olmasını istemiyoruz çünkü Kültürpark bir kamu alanı. Yaklaşık 100 yıllık kültürü olan kamusal bir alanın yine kamu tarafından yönetileceği yani sivil toplum kuruluşlarının, meslek örgütlerinin katılacağı bir yapıyla birlikte yönetilmeli. Dolayısıyla burda ticari bir şirket tarafından kamusal bir alanın yönetilmesi ve onun önderliğinde organizasyonların gerçekleşmesi kesinlikle kabul edilebilir bir durum değil. Bunun sonuçlarını Kültürpark'ta en son yaşanan İzmir Enternasyonel Fuarı'nın organizasyonunda da çok net gördük. Böyle bir yapının Kültürpark'taki etkinlikleri organze ettiğinde nasıl bir yapının ortaya çıktığını gördük. İZFAŞ, Enternasyonel Fuar çerçevesinde sponsorlar belirlemiş. Bu sponsor İzmir'de son bir yıl içinde meslek odaları tarafından davaya konu edilmiş birçok imar planı ile inşaatlar  yapan inşaat firmaları ve gördük ki açılışında dahi ön saflarda yer aldı bu sponsorlar. Ve biz açıkcası İzmir Enternasyonel Fuarı'nın böyle bir sponsorluğa ihtiyacı olduğunu düşünmüyoruz. Halkın fuarıdır, halkın fuar etkinliğidir. Dolayısıyla kamu kaynaklarıyla, belediye kaynaklarıyla yapılabilecek organizasyonların tercih edilmesinden yanayız.

Fuarın Belediye bütçesinden karşılanmasını istiyorsunuz?

Evet belediye bütçesinden karşılanmalı. Destekler olsa dahi bu kadar ön plana çıkarılmamalı. Açık ve şeffaf olunmalı. Dağıtılan poşetlerin üstündeki baskılara kadar bu kadar kamusal alanımıza müdahale eden bir ticari organizasyon bizler için üzücü. Kültürpark'ın geleceği açısından endişelerimiz bu anlamda çok fazla.

FOLKART GÖKDELENLERİ KÜLTÜRPARK'A GÖLGE DÜŞÜRECEK

Basmane çukuruyla ilgili durum ne?

Basmane çukurunda 260 metreyi açan bir gökdelen yapısı söz konusu. Bunun içinde ofis, belediye, konaklama ve ticaretin olduğu bir kompleks yapı planlanıyor. Bu alanda yapılacak plana ilişkin öncelikle ÇED onayı çıktı. Ve ÇED raporuna biz TMMOB olarak dava açtık. Bununla ilgili platform olarak da birçok açıklama yaptık. Kültürpark'ın hemen bitişiğinde böyle bir yapının olması, alanın dokusuyla tamamen uyumsuz. Yani Basmane, Kadifekale, Agora gibi tarihi kent merkezi ve yanıbaşında da Kültürpark var. Bu kadar yüksek bir yapının orda olması Kültürpark'a gölge düşürecek ve kamusallığını da zedeleyecektir. Çünkü proje lanse edilirken şunu gördük, Kültürpark'ın yeşil alanı bu projenin pazarlanmasında farklı yollardan kullanılıyor. Basmane Meydanı, Cumhuriyet Meydanı İzmir'in ilk modern kentleşmesinin olduğu alanlar. Bu bölgeler şehrin modern kentleşmesinin izlerini taşıyor. Bu bölgeye bakan tüm yapıların belirli bir gabarisi, uyumu vardır. Ancak o yapı o bölgenin dokusunu tamemen ortadan kaldıracak. Kent merkezine de ciddi dönüşüm baskısı uygulayacak. Bu dönüşüm hem sosyal hem mekansal hepsini bir arada getirecek bir dönüşüm baskısını ortaya çıkaracağını düşünüyoruz. O bölgedeki ihaleyi alan firma Folkart tarafından da geçtğimiz aylarda üç ayrı alternatif projeyi web sitelerinde yayınladılar. Görseller kamuoyu oylamasına sunuldu ve dendi ki biz İzmir'in istediği projeyi yapıcaz dediler. Hepsi birbirinden çirkindi. O yapı kesinlikle ordaki dokuya uygun değil. Bu yapı Kadifekale yükseliğini aşacak. İzmirin silüetini etkileyecek. Biz bu yapıya karşıyız. Çünkü yüksekliğiyle birlikte tabanda da ciddi bir metrekare kapsıyor. Öncelikle alt yapı ihtiyacını karşılayacak bir bölge değil .Elektiriğinden tutun kanalizasyon ihtiyacına kadar bu alanın bu projeyi karşılaması mümkün değil. Ordaki trafik yükü de şartları çok zorlar. Hali hazırda zaten İzmir ulaşımı bir kriz yaşıyor ve o alanda böyle bir yapı İzmir'in felaketi olacak. Böylesi bir durum bir kent suçudur. Şu anki Büyükşehir Belediye Başkanı geçmiş dönemlerde alınmış bir karar diyor. Her ne kadar bunu dese de o gökdelende belediye binasının da olması aslında bu suça ortaklıktır. Belediye de bu suça ortak oluyor. Bu yönde de itirazlarımızı dile getirdik. Ve şunu dedik; Biz belediyenin bu yapı içerisinde olmasını istemiyoruz. Kamusal bir yapıysa bunu kesinlikle kabul edemeyiz. Allta bir alışveriş merkezi olacak. O alışveriş merkezinden belediyeye gideceğiniz bir yer olacak. Yayınlanan görseller sonrası belediyeden bir aksi görüş belirtilmedi. Geçtiğimiz günlerde belediye başkanının bir açıklaması oldu. Ordaki payının iki katına kadar artırılacağı yönünde. Biz halk olarak böyle bir anlaşmanın içerisinde olmak istemiyoruz.

KENT SUÇU İŞLENİYOR

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş bu konuya bir açıklama getirdi mi?

Sema Pekdaş da Kültürpark projesini desteklemiştir. Aziz Kocaoğlu'nun ilçe belediye başkanlarıyla yaptığı ortak açıklama olmuştu. Bu zamana kadar Sema Pekdaş konuyla ilgili ortak açıklamada bulunmuştur. Metrekare artırması demek kamu yararı açısından sorgulanması gerekilen bir nokta. Ortada böyle bir yapıyla kente mal olacak bir kent suçu işleniyor ve siz diyorsunuz ki burdaki kamu oranını artırıyorum. Yani bu, sanki buradaki suçluluk oranını artıracak bir şey getiriyor. Biz kendisinden bu yönde bir açıklama değil buradaki kötü görüntüye ve ve kötü yapılaşmaya karşı nasıl bir mücadele yürüttüğüne dair bir şeyler duymak isterdik. Geçmişte alınmış plan kararları olmuş olsa da bugün o kadar yükseklikte bir yapının engellenmesi yönünde bir karar meclisten geçirilebilirdi. Ya da geçmişte alınmış imar kararı belediyenin yapısının bu yapı içerisinde olmnası zorunluluğunu gerektirmez. Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun betonlaşmayı arttıran bir anlaşmayla da övünen bir yaklaşımla karşılaştık.

Proje umarız hayata geçmez. Şu an Konak Belediyesi'nde ruhsatla ilgili görüşmeler yapılıyor. Konak Belediyesi'nin de tavrını takip ediyoruz.

Konak Belediyesi ile görüşmeler yapıyor musunuz?

Yapmadık ama ilk zamanlarda bir talebimiz oldu buradaki projeye dair ama bu yönde kendilerinden olumlu bir dönüş olmadı. Ordaki hangar yapısı Piriştina zamanında verilen bir kararla ortaya çıkmıştı. Fakat hangarlar geçici olması kaydıyla yapılmıştı. O dönem ihtisas fuarları yapıldığında kent ekonomisine ülke ekonomsine katkı koyan fuarlardı. Ancak şu anda aynı etki yok. O zaman belediyenin yazmış olduğu yazılı bir gerekçe var. Hangar yapıları geçici bir süreliğine yapılmıştır. Gaziemirde ihtisas fuarları için fuar açıldığında burdaki hangar yapıları yıkılacaktır şeklinde. Oranın strüktürü de geçici yapılmıştır. Geçici olan bir kullanım kalıcı hale getirilmeye çalışıyor. Biz buna karşıyız.Geçmişte verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz.

Editör: Haber Merkezi