Gökmen Ulu-Sözcü, iktidara yakın müteahhit Mesut Sancak'ın şirketi Folkart Yapı A.Ş.'nin Çeşme'de yasalara aykırı sürdürdüğü iddia edilen inşaatlarını gündeme getirmiş ve 2015 yılından bu yana takip etmişti. Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi de SÖZCÜ'nün, şirketin Çeşme'deki inşaatlarıyla ilgili haberleri için “yayın durdurma” kararı vermişti. Folkart A.Ş. şimdi de İzmir'in Konak İlçesi Basmane Semti'nde gökdelen dikmeye hazırlanıyor.

EN BÜYÜK GÖKDELEN OLACAK

Folkart A.Ş. Konak'ta, Enternasyonel İzmir Fuarı ve bitki örtüsü ile ünlü Kültürpark'ın bitişiğindeki, “Basmane Çukuru” diye adlandırılan arsayı geçen ocak ayında TMSF'den satın almıştı. Şirket, kentin merkezi noktasındaki bu alana iki ayrı bloktan oluşacak gökdelen inşa edeceğini açıkladı. Buna göre, gökdelenlerin büyük olanı 67 kat, diğeri ise 48 kattan oluşacak. Yapı içerisinde farklı büyüklüklerde 420 konut ve 40 adet bağımsız bölümden oluşan ticaret merkezi, yeşil alan, spor alanı, açık ve kapalı otopark alanı, havuz yapılacak. 450 milyon lira proje bedeli olan yapının 2020 yılında tamamlanması hedeflendi. Gökdelen projesi ile eş zamanlı olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark için hazırladığı proje de tepkileri ve tartışmaları daha da alevlendirdi. Folkart A.Ş. de gerçekleştirdiği lansmanda, inşa etmek istedikleri gökdeleni Kültürpark ile birlikte değerlendireceklerini açıkladı.

DAVA AÇILDI

İzmirliler, “Kültürpark Folkart’ın arka bahçesi olamaz” diyerek tepki gösterdi. Çok sayıda meslek odası ve sivil toplum örgütü “Kültürpark Platformu” adı altında birleşerek bir yandan demokratik eylemler yaparken, diğer yandan da hukuk mücadelesi başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘ÇED gerekli değildir’ kararına itiraz edildi ve dava açıldı.

“KENT BU YAPILAŞMAYI KALDIRAMAZ”

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Arslan, “Bilimsel kurullarımız ile incelediğimiz bu projenin bir sürü sakıncası olduğunu gördük. Kentin bu noktası böyle bir yapıyı kaldıracak alt yapıya sahip değil. Trafik, teknik, sosyal, kültürel alt yapılar böyle bir yapıyı taşıyamaz. Bölgede zaten şu anda trafik kilitlenmesi yaşanıyor. Bu projenin trafiğe daha negatif etkisi olacak. Kentin binlerce yılda oluşan tarihi siluetini olumsuz etkileyecek. Bu proje, kentin kamusal alanlarının özel şirketlerin tasarrufuna verilmesi ya da çıkarına kullanılması endişelerine yol açtı. Şirket yetkilisi basına verdiği demeçte ‘Kültürpark’ı bahçemiz olarak kullanacağız. Bu projeyi Kültürpark ile birlikte düşünüyoruz’ gibi sözler sarfetti. Buna karşı çıkıyoruz” dedi.

“KENTİN KİMYASINI BOZACAK”

Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “Yapılmak istenen proje, İzmir’in tarihi kent merkezinin kimyasını bozacak. Proje tam ortasında yer aldığı tarihi kentin dokusuna ve kimliğine tamamen aykırı. Basmane Garı, Kemeraltı, Agora gibi önemli tarihi değerlerimizde tahribat ve kentleşme baskısı yaratacak. Bu devasa yapının atıkları, atıklarının taşınması, içindeki alışveriş merkezleri ve ofislerin yaratacağı yoğun sirkülasyon, trafiği felç etmesi başlıca olumsuzluklar arasında” dedi. Kültürparkın doğal sit alanı olduğunu vurgulayan Kocaer, “Şirketin, yapmak istediği gökdelenin değerini, park üzerinden artırmayı amaçladıkları anlaşıldı. Böyle bir yapının Folkart’ın arka bahçesi olmasını kesinlikle tartışmayız ve karşıyız. Doğal SİT alanı olan Kültürpark’ın barındırdığı ekosistemin korunması gerekir. Tarihi yapısı ile de geleceğe taşınması gereken önemli bir değerdir” diye konuştu.

SÖZCÜ

Editör: Haber Merkezi