İZ GAZETE - Ovacık Altın Madenine karşı İzmir 6.İdare Mahkemesi’nin 3 Temmuz’da verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen firmanın yeniden başvuru yapması madencilik tehdidi altındaki Kozak köylüsünü harekete geçirmiş,  Kozak Yukarıbey Mahallesinde toplantı yapan köylüler,  İzmir’in tüm milletvekillerini ‘Ya Kozak’a gelirsiniz, ya biz Ankara’ya geliriz’ diyerek davet etmişti. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile birlikte Bergama’da siyasi partilerin ilçe örgütlerini dolaşan Kozaklılar, tüm partilere de Kozak’a sahip çıkma çağrısı yapmıştı.

Bugün Kozak Yukarıbey Mahallesi’nde yapılan toplantıya CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu  Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili  Gülizar Biçer Karaca, CHP İzmir Milletvekilleri Bedri Serter, Kani Beko ve Mahir Polat katıldı.

Çevre örgütleri, çevre aktivistleri, Ayvalık, Dikili, Mudanya Belediye Başkanları’nın da katıldığı halk toplantısında ilk konuşmayı yapan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, kararlılıkla Kozak’a sahip çıkacaklarını söyledi. ‘Kurşun adres sormaz’ diyen Mehmet Gönenç, doğaya verilen zararın her görüşten insanlara zarar verdiğini söyledi.

MAHİR POLAT: “MECLİSİN İÇİ BOŞALTILDI AMA…”

Toplantıda milletvekilleri de kısa birer konuşma yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Mahir Polat, TBMM açıldığından bu yana konuyla ilgili verdiği soru önergelerini anlattı. Polat, “Çevre mücadelesi çiçek, böcek mücadelesi değildir, siyasi bir mücadeledir. Doğasına, geleceğine sahip çıkanlarla, rantçılar arasında bir mücadeledir. Bu mücadelede tarafımız sizden yana. Meclisin içi boşaltıldı, orada yapabileceklerimiz sınırlı ama sizinle her yerde mücadele etmeye hazırız.” dedi.

BEDRİ SERTER: “İZMİRLİ BAKAN’I DA BURAYA GETİRECEĞİZ”

CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ise, Kozak’ın gerçek sahibi olan köylülerin toplantıya daha güçlü şekilde katılması gerektiğini vurgularken, “ Kozak doğası ve tarihiyle dünyanın nadir yerlerinden biri. Bir altın madeni yılda 70-80 milyon dolar gelir getirirken, çam fıstığı yılda 170-180 milyon dolar gelir getirebilir. Sadece buradan bile baksak, bu kabul edilemez. İzmir’den bir Tarım Bakanı seçildi, gerekirse o Bakan’ı da buraya getireceğiz, 14 CHP milletvekili olarak bunun takipçisi olacağız. Mücadele devam edecek ve biz başaracağız” ifadelerini kullandı.

KANİ BEKO: “BEDELİ NE OLURSA OLSUN”

DİSK Eski Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da, Kozaklıların alacağı kararın kendilerinin de kararı olacağını belirtti. Beko, “Bu işin şakası yok. Bu eşkıyalar Kıbrıs’ta da siyanürlü altın çıkarmışlar. Kıbrıs’a gittim; aradan 40 yıl geçmiş, siyanürle altın çıkarılan yerlerde ot göremedim. En ufak bir yeşilliği orada göremedim, tam bir katliam. Afrika ülkeleri en fazla altını olan ülkeler, ama en fakir ülkeler de buralar. Bu eşkıyaların kurmuş olduğu şirketler buraların zenginliklerini de alıp götürüyor.  Kozak’ın kıymetini bilmemiz lazım. Bedeli ne olursa olsun, bu mücadelenin içerisinde olacağımı ifade etmek istiyorum. Sizin aldığınız karar, bizim aldığımız karardır.” şeklinde konuştu.

Toplantıya CHP, İYİ Parti ve HDP’nin İl ve İlçe yöneticileri de katıldı.

Editör: Haber Merkezi