Haber: Özer AKDEMİR

Karaburun Sarpıncık Köyünde yapılmak istenen RES inşaatlarına karşı yöre halkının açtığı davada mahkeme bakanlığa 15 günlük savunma süresi vermişti. Bu süre daha dolmadan Çalık Grubu'na ait RES şirketinin araziye girerek inşaat çalışmalarına başlaması üzerine Karaburunlu yurttaşlar adına dava açan ÇEHAV avukatlarından Cem Altıparmak “acil yürütmeyi durdurma” talebiyle İzmir 6. İdare Mahkemesi’ne başvurmuştu. Şirketin dava sürecini beklemeden, mahkemenin bakanlıktan savunma istediği bir süreçte arazide faaliyete geçmesinin telafisi imkansız zararlara yol açabileceği uyarısında bulunan Altıparmak “Acilen dava konusu işlem ile ilgili olarak, en azından keşif ve bilirkişi raporu alınması sonrasında yeniden değerlendirilecek ana kadar gelecek bir yürütmenin durdurulması kararı verilmediği taktirde artık bu davada tartışabileceğimiz hiçbir şey kalmayacaktır” demişti. Altıparmak dilekçesinde “bu durumda dava sonucu haklı çıkılsa bile onarıcı adaletten ve hukuktan yana olan umutlarımızı bu dava özelinde sonsuza kadar kaybedeceğimiz anlamına gelecektir” diye yazmıştı.

 

Altıparmak’ın bu çığlığına duyarsız kalmayan mahkeme bu  dilekçeden saatler sonra verdiği kararla şirketin arazide çalışmasının önüne geçen bir karar aldı. Mahkemenin bu kararına rağmen araziden gelen fotoğraflar avukat Altıparmak’ın dilekçesinde yazdıklarının ne kadar da yerinde olduğunu ortaya koydu. Karaburun Kent Konseyi’nin çalışmanın olduğu alanda yaptığı basın açıklamasında çektiği fotoğraflar, şirketin birkaç gün içinde arazide ne kadar büyük bir tahribat yaptığını ortaya koydu. 

Delik deşik edilen meralar, zarar verilen zeytinlikler, yok edilen bir doğa mahkemenin saatler içinde karar almış olmasına rağmen ne yazık ki geri dönüştü olmaz bir şekilde katledildi. Karaburunluların avukatı tüm bu tahribata rağmen mahkemenin bu kadar kısa bir sürede karar vermiş olmasının önemine dikkat çekerek şu saatten sonra doğanın korunmasının önemine dikkat çektiler. 

 

İzmir/Evrensel

Editör: Haber Merkezi