Karaburunluların balık çiftliklerine karşı mücadelesi sürüyor. Karaburun Yerel Fok Komitesi bir açıklama yaparak Agromey Balık Çiftliği Projesi ile ilgili ÇED sürecinin durdurulmasını ve Karaburun Yarımadası’nın su ürünleri yetiştiriciliği potansiyel alanları kapsamından çıkarılmasını talep etti. 

AKDENİZ FOKLARINI KORUMAK İÇİN KURULDU

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre, İzmir Valiliği Çevre İl Müdürlüğü’nün ve Karaburun Kaymakamlığı’nın 2000 yılında olurlarıyla oluşturulan Karaburun Yerel Fok Komitesi Karaburun Yarımadasında Akdeniz Foku (Monachusmonachus) ve Habitatlarının korunması, çevre bilincinin geliştirilmesi, eko sistemin korunması kapsamında çalışmalar yapıyor. Komite aynı zamanda nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz Foklarının gözlem ve belgeleme çalışmalarını sürdürüyor. 

Bu yılın başında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yapılan duyurulan Agromey su ürünleri yetiştiriciliği Projesi ile ilgili ÇED başvuru dosyasının uygun bulunması Karaburunluların ve Yerel Fok Komitesinin aylardır tepki gösterdiği konuların başında geliyor. 

TÜM KARABURUN PROJEYE KARŞI

Agromey Projesi ÇED başvuru dosyasını inceleyen KaraburunYerel Fok Komitesi projeye dair eleştirel görüşlerini ilgili kurumlara aktarmıştı. Agromey Balık Çiftliği İnceleme Değerlendirme Toplantısı (İDK) 25 Temmuz 2107'de Ankara’da yapılırken, bu projeye karşı çıkışı aktarmak üzere, Karaburun Belediye Başkanı, Ambarseki Muhtarı, Kent Konseyi Başkanı ve Belediye temsilcisinden oluşan heyet, 3000 Karaburunlunun itiraz dilekçeleriyle birlikte Ankara’ya gitmişti. İzmir Milletvekilleri de bu toplantı da Karaburun’a destek olmak için Karaburun heyetiyle birlikteydi. İDK Toplantısının ardından İzmir Milletvekilleri ve Karaburun Belediye Başkanı projenin yaratacağı ekolojik ve ekonomik sorunlar hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’yi de ziyaret ederek bilgi vermişti. 

BALIK ÇİFTLİKLERİNE NEDEN KARŞI ÇIKILIYOR?

Karaburun Yerel Fok Komitesi Agromey projesine şu konuların altını çizerek karşı çıkıyor;  

* Karaburun Yarımadası, Türkiye’nin 305 Önemli Doğa Alanı (ÖDA)’nından biridir. Yarımada, “Sıfır Yokoluş” ve “Başka Yerde Olmayanlar” sınıflandırmasında dünyada önemli bölgeler arasındadır. 

* Karaburun Yarımadası’nın, Özel Çevre Koruma Alanı (ÖÇKA) ilan edilmesi için teklif raporu Bakanlar Kurulu Kararını beklerken, rapora Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı dışında tüm ilgili Bakanlık/kurumlar olumlu görüş bildirmiştir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da, Karaburun Yarımadası’nı ÖÇKA olarak ilan edilmesinin uygun olduğunu bildiren kurumlar arasında yer alırken, aynı Bakanlık Agromey Projesi’ne 'uygundur' görüşü verdi. 

* Balık çiftliği kurulması düşünülen alanlarda uluslararası anlaşmalarla korunan, nesli tehdit altındaki Akdeniz Foklarının üreme ve yaşam alanları bulunmakta. 

* Yine deniz alanı, uluslararası koruma statüleri bulunan deniz çayırlarının (Posidoniaoceanica), yoğun olduğu bir alan. 

* Proje kapsamında kurulması düşünülen alanda balık kafeslerinin, kıyı balıkçılarına ağ atacak yer bırakmayacağı, bölgedeki kıyı ve çökertme dalyan balıkçılığını baltalayacağı da dile getirilen konulardan.

* Karaburun Mordoğan arasındaki bu alan aynı zamanda Dalış Kulüp’lerinin su altı sporları eğitimlerini verdikleri su altı zenginliğine sahip alanlardan. Bölgede ayrıca pek çok mavi bayrak statüsünde koylar, plajlar, doğal kıyı alanları, turizm tesisleri ve yerleşim alanları mevcut. Bölge önemli bir turizm alanıdır. Balık çiftliği gibi kirletici ve habitatı bozucu faaliyetler yerel ekonomiye zarar verecek. 

Karaburun Yerel Fok Komitesi tüm bu gerekçeleri bir kez daha sıralayarak Agromey su ürünleri yetiştiriciliği Projesi ile ilgili ÇED sürecinin durdurulmasını, projenin iptali ve Karaburun Yarımadası’nın Su Ürünleri Yetiştiriciliği Potansiyel Alanları kapsamından çıkarılmasını talep etti. 

Editör: Haber Merkezi