Gülsen Candemir / İz Gazete - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 Ocak’ta Karaburun’da sahibi Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. olan bu proje için ÇED sürecinin başlatıldığını ve 24 Ocak’ta “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılacağını duyurdu. Duyuru üzerine harekete geçen Karanburunlu’lar, balık çiftliklerine karşı mücadele ilan etti.

Küçükbahçe Köyü Mevkiindeki 352 bin 800 m² deniz alanını kapsayan Egemarin’e ait üç adet su ürünleri yetiştiriciliği tesisinin, alanının 11 kat genişletilerek 387 hektarlık bir alanda Karaburun Merkez Mimoza Koyu ile Kaynarpınar arasına taşınması planlanıyor.

Karaburun Kent Konseyi Kent Meclisi, Karaburun Yarımadası’nda balık çiftlikleri ve Agromey projesine karşı ilçede balık çiftliklerine karşı toplantı yaptı. Toplantıya, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Belediye Meclis Üyeleri, Muhtarlar, Kent Konseyi, Su Ürünleri Kooperatifleri, Esnaf Odaları, yerel STK’lar, siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok geniş bir halk katılımıyla gerçekleşti. Toplantıya İzmir Büyük Şehir Belediyesi Çevre ve İşletme İştirakler ve Yerel Hizmetler Daire Başkanlığından temsilciler de katıldı.

Yaşam alanlarına ve doğaya sahip çıkan Karaburun’lular, mücadeleyi RES’lere karşı olduğu gibi balık çiftliklerine karşı da sürdüreceklerini ilan ettiler. 

Yapılan toplantıda; Doğu Akdeniz havzasının en temiz deniz ve kıyı şeridine sahip olan Karaburun Yarımadası, balık çiftliklerinin antibiyotik ve parazit ilaçları, yem artıkları, ölü balıklar, mazot, sintine atıkları ve kıyılardaki destek birimlerinin yarattığı çevresel ve görsel kirliliğe terk edilemez.

Mavi bayraklı plajlara ve bakir koylara sahip olan Karaburun Yarımadası’nda denizi ve kıyıları hızla kirleten balık çiftlikleri, ilçemizin en önemli geçim kaynaklarından biri olan turizmi, turizm faaliyetlerine bağımlı diğer ekonomik faaliyetleri de yok edecektir.  

Doğal ve arkeolojik sit alanlarında, dalışa yasak bölgelerde balık çiftlikleri kurulması kabul edilemez.

Ülkemizin de imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınan Akdeniz Foku’nun üreme ve yaşam alanı olan Yarımada kıyılarında balık çiftliği kafeslerinin kurulması, Akdeniz Foku’na yönelik ölümcül bir tehdittir.

Denizlerin oksijen kaynağı, yavru/ergen balıkların büyüme alanı olan deniz çayırlarının ve içinde barınan birçok deniz canlısının, çiftliklerin neden olduğu aşırı kirlilik ve oksijensiz kalan ortam nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya kalacağı açıktır.  

Yarımada'nın güzelim tertemiz koylarını kapatan balık çiftlikleri, geniş alanlar kaplayan balık kafesleri ve yarattığı kirlilikle kıyı ve dalyan balıkçılığını da baltalayacaktır.” denildi.

Kent Meclisi toplantısı sonucunda Karaburunlular; yerel yönetimi, muhtarlıkları ve tüm sivil yapılanmaları ile hep birlikte,  Denizlerini, kıyılarını, deniz canlılarını, mavi bayraklı plajlarını, turizmini, kıyı ve dalyan balıkçılığını, kısacası Karaburun’da yaşamı korumak üzere Karaburun’da Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş dahil yeni bir balık çiftliği daha kurulmaması, Karaburun’un Su Ürünleri Yetiştiriciliği Potansiyel Alanlarından çıkarılması ve Karaburun Yarımadasının Özel Çevre Koruma Alanı İlan edilmesi için bekleyen Bakanlar Kurulu Kararının ivedilikle çıkarılması için gerekli girişimlerde bulunulması konusundaki ortak görüş paylaştı. 

Editör: Haber Merkezi