Gizem TABAN/İZGAZETE- Yarımada Talanını Durdur Platformu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından merkezi Çeşme olmak üzere İzmir yarımada bölgesinde hayata geçirilmesi planlanan ve uzun süredir tartışma konusu olan Çeşme Projesi’ne ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Dr. Ahmet Soysal’ın okuduğu basın açıklamasında, İzmir’in Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve çevre örgütlerinin Çeşme Turizm Projesini durdurmak için açtığı davalara yönelik 27 Ekim’de Çeşme’de yapılacak Bilirkişi incelemesi için yerel yönetimler ile İzmir halkına çağrı yapıldı. Toplantıda ayrıca, Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir ve Avukat Murat Fatih Ülkü de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 

‘KAMU MALI SERMAYAYE AKTARILACAK’
Yarımada Talanını Durdur Platformu adına basın açıklamasını okuyan Dr. Ahmet Soysal, “İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak bilinen ve ayrıntıları kamuoyundan sır gibi saklanan ‘Çeşme Turizm Projesi‘ne ilişkin meslek ve çevre örgütleriyle, İzmir ve Çeşmelilerin açtığı davalara ilişkin Danıştay tarafından atanan bilirkişiler Çeşme’ye keşfe gelecek. Yarımada’da ‘İzmir Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin sınırlarını genişleten kararın yerinde incelemesini yapılacak. Çeşme Turizm Projesi’ne ait detaylar kamuoyu tarafından tam olarak bilinmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı proje ile ilgili ayrıntıları kısmen işadamları ve yerel yönetimlerle paylaşıyor. Bu toplantılardan kamuoyuna yansıyan bilgilere göre turizm geliştirme bölgesi olarak belirlenen 166,2 milyon m2’lik, yüzde 98’i kamuya ait bu alan çok sayıda parsele bölünerek; turizm yatırımcılarına verilecek. Böylece kamu malı olan, dönümlerce arazi sermayeye aktarılmış olacak” diye konuştu. 

‘YAŞAM ALANLARI TEHLİKEDE’
Bölgedeki yabani yaşam alanları, endemik bitkiler ve tarım alanları, deniz kıyıları ile su altı değerlerinin yaşamının tehlikeye gireceğini belirten Soysal, projenin hayata geçmesi halinde nüfusun 5 kat artacağını Soysal, “Bu alanda endemik, nadir ve acil korunması gereken on dokuz tür var. Örneğin ender görülen ‘orcislectea’ adlı orkide, doğal sit alanı statüsünden çıkarılarak ‘Çeşme Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesine’ ilave edilen alanda çok yaygın. Üstelik bu bölgede çok sayıda, bazıları nadir görülen kuş türü de yaşıyor. Bunlardan bazıları da soyları tehlike de olan tavşancıl, bıyıklı doğan ve küçük kerkenez… ‘Çeşme Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesine’ ilave edilen sahiller ise soyu tükenmek üzere olan Akdeniz fokunun üreme alanları olarak Ege kıyılarında işaretlenen beş öncelikli bölge arasında…Yapılması planlanan büyük ölçekli oteller, sayıları yirmiyi bulan golf sahaları, marnalar ve alışveriş merkezleri ile şantiyeye dönüşecek olan Yarımada’da mevcut turizm yapısı tümüyle değiştirecek. Proje tamamlanırsa, bölgenin nüfusunun 5-6 kat artacağı hesaplanıyor. Tüm bunlar yan yana konulduğunda proje ile Çeşme yarımadasına ve İzmir’e yaşatılmak istenen tehdidin gerçek boyutu ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı. 

‘27 EKİM ÇEŞME’DE BULUŞALIM’
Çeşme’de 27 Ekim’de projeye ilişkin yapılacak Bilirkişi İncelemesi için çağrı yapan Soysal, “27 Ekim’de proje sınırlarını genişletme kararına karşı açılan davanın keşfi İzmirlilerin toprağına, suyuna, ekosistemine sahip çıktığını göstermesi açısından büyük önem taşıyor. Yarımada yarın bu rant projesiyle, tüm ekosistemi ile yok edildiğinde geriye dönemeyeceğiz. 
Yarımadaya şimdiden sahip çıkalım. Tavşancıl, kerkenez, Akdeniz fokları; bölgedeki tüm yaşam ile yaşam alanlarına sahip çıkmak ve gelecek nesillerin de sağlıklı bir ortamda yaşam hakkını savunmak için 27 Ekim Çarşamba günü saat 11.00’da Çeşme Adliyesi önünde buluşalım” dedi.

ORAN’A ‘VATAN HAİNİ’ GÖNDERMESİ
TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın ‘Çeşme Projesi’ne karşı çıkan vatan hainidir’ sözlerine gönderme yaparak, “Her türlü talan ve hırsızlığa karşı mücadele etmek için omuz omuzayız. 27 Ekim’de yapılacak olan inceleme için teknik çalışma yapılıyor, bir taraftan da kitleselleşmesi gerekiyor. Çağrı bu alamda çok önemli.  Kent konseylerini davet edeceğiz. Karaburun, Çeşme, Seferihisar kent konseylerini çağrı yapıyoruz. Belediyelere çağrı yapıyoruz. Direnenlerin yanında olanları da orada olmasını istiyoruz. Çeşme, Urla, Seferihisar, Karaburun ve İzmir Büyükşehir Belediyesini orada görmek istiyoruz. Siyasi partilerin de orada olmasını istiyoruz. Birilerine göre biz vatan hainiz. Biz vatan hainliği yapmaya devam ediyoruz. Onlar bizi hala vatan haini görüyorlarsa gelmesinler” dedi.

‘BELEDİYELER BİZE ANLATSIN’
Avukat Murat Fatih Ülkü ise, “Çeşme Turizm Projesi, iktidarın projesi. Çeşme Belediyesi yanında, İzmir Büyükşehir Belediyesi mahcup bir şekilde yanında. 30 yıl önce İzmir köy deniliyordu. Keşke İzmir köy kalsaydı. İzmir kent merkezini kaybettik, yarımadayı da kaybettik. Belki yarımadayı biraz kurtarabilir miyiz amacındayız. Belediye bunu duymak zorunda. Kanal İstanbul’a neden karşılar İstanbul bu yükü kaldırmaz. Çeşme ve İzmir Büyükşehir Belediyesi neden bu projenin yanında bize anlatsın. Proje belli değil, belli olmayan bir şeyi yanında olunur mu doğayı kaybedeceğiz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi