HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanının yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Körfez Tüp Geçişi  hakkındaki raporda geçen ifadeleri, projenin hayata geçirilmesiyle oluşacak doğa ve kent tahribatını, deprem açıdan riskli bölgeye dair fay araştırmalarının neden yapılmadığını, projenin körfez temizliğini engelleyip engellemediğini, ÇED raporunun mevzuata uygun hazırlanıp hazırlanmadığını, İzmir'in bütün ölçekli planlarında olmamasına rağmen ısrarla bu projenin neden yapılmak istendiğini sordu.

Doğan soru öngergesinde, “17 Ocak 2017 tarihinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan İzmir Körfez Geçişi (Otoyol ve Raylı Sistem Dahil) projesinin inceleme değerlendirme komisyonu toplantısı gerçekleştirilmiş ve ÇED Raporu yayımlanmıştır.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Körfez Tüp Geçişi ile ilgili yayımlanan ÇED raporunun ardından bir değerlendirme raporu yayınladı. Rapora göre Körfez Tüp Geçişi projesi hayata geçirildiği takdirde oluşacak doğa ve kent tahribatının geri dönülemez olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca raporda İzmir’e ait bütün ölçek planlarında böyle bir projeye gerek olmadığının altı çizilirken, ÇED raporunda fay araştırmasının yapılmadığını açıklamışlardır. İzmir gerek zemin özellikleriyle gerekse de tektonik özellikler nedeniyle Türkiye’nin deprem açısından en riskli bölgelerindendir. Bu alanda yapılacak projelerin tüm riskler göz önüne alınarak yapılması gerekmektedir. Yine raporda geçen ifadelere göre projenin maliyeti de göz önüne alındığında yapılmasının bilim dışı olduğuna vurgu yapılmış, alternatif çözüm projelerine dair maliyetlere yer verilmiştir.

Bu bağlamda;

1- İzmir’in bütün ölçeklerdeki plan kademelerinin hiç birinde böyle bir projenin yapılmasının gerekliliğinin olmamasına rağmen kent planlarının önerisi olmayan bu projenin ısrarla yapılmak istenmesinin nedeni nedir?

2- Gerek zemin gerekse de tektonik özellikler nedeniyle Türkiye’nin en riskli deprem bölgelerinden olan İzmir’de yapılması planlanan Körfez Tüp Geçiş projesiyle ile ilgili olarak çok kanallı derin sismik yansıma çalışmaları ve fayların geometrik konumu araştırmaları neden yapılmamıştır? Yaşanması olası tehlikelerin sorumluluğu kimdedir? Bakanlık olarak bu konuda ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

3- Projenin konumu itibarıyla körfezin deniz suyu temizleme sürecine olumsuz etkide bulunacağı ve İzmir körfezinin ufuk çizgisini yok edeceği iddiaları doğru mudur? Bu konuda bakanlığınız ne tür önlemler almaktadır?

4- Yerleşme ve sektörel işlevlerin dağılımları kapsamında oluşan yolculuk istek hatları ve erişim ulaşım talepler incelenmiş midir? İzmir Büyükşehir Belediyesinin aynı güzergahta çalışan ve özendirmek adına düşük fiyat politikalarına rağmen, yeterli talep görmeyen arabalı vapur seferleri olmasına rağmen bu proje İzmir’in hangi temel problemini çözecektir?

5- ÇED Raporunun hukuken bir hükmü olmayan imar planı kararları ve projeler üzerinden bir değerlendirme yaptığı iddiaları doğru mudur? ÇED Raporunun bu şekilde hazırlanması mevzuata ve hukuka uygun mudur?

6- İzmir’de yapılması planlanan Körfez Tüp Geçiş projesi hangi imar planına esas jeolojik ve Jeoteknik Etüt Raporuna göre hazırlanmıştır?

7- İzmir Körfez Geçişi projesinin, İzmir Ulaşım Planında yer almamasına rağmen, ulaşım planının yürürlüğe girmesinde sadece 3 yıl sonra bu projenin İzmir halkına dayatılmasının amacı nedir?

8- Körfez Tüp Geçiş projesinin kuzey bağlantısı Gediz Deltası‘nın güneydoğusunda bulunan eski Ragıp Paşa Dalyanının olduğu bölgeden geçmektedir. Bu bölge Gediz Deltası‘nın sahip olduğu en iyi durumdaki kıyı bataklıklarını ve çamur düzlükleri içermektedir. Burası başta flamingolar olmak üzere bir çok kuş türünün beslenme alanıdır. Bu projenin bölgede bulunan bir çok canlı türünün de yok olmasına neden olacağı iddiaları doğru mudur? Bu konuda bölgenin ekosisteminin bozulmaması adına bakanlığınız ne tür çalışmalar yapmaktadır?

9- Körfez Tüp Geçiş projesinin bölgede deniz börülcesi, balık yemi toplayıcılığı ve balıkçılığa engel olacağına dair iddialar doğru mudur? Geçimini buradan kazanan dar gelirli vatandaşlara dair bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?

10- Körfez Tüp Geçiş projesi için hidroloji, jeoloji, jeofizik, çevre, peyzaj, deniz bilimleri, ornitoloji (kuşbilimi) vb. farklı uzmanlık alanlarından raporlar istenmiş midir? Bakanlığınızın bu yönde bir çalışması olmuş mudur? Böyle bir çalışma yapılmışsa kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz? Yapılmamışsa bu konuda bir çalışma yapmakta mısınız?

11- Körfez Tüp Geçiş projesi kapsamında oluşturulacak yapay adanın bölge, deniz ortamı ve körfez ekosistemi üzerine etkileri değerlendirilmiş midir? Değerlendirilmiş ise bu bilgileri açıklar mısınız?

12- Körfez Tüp Geçiş projesini 3.5 milyar liraya mal olacağı açıklanmıştır. Bu maliyete 9 km’lik Üçyol, Bozyaka, Yağhaneler, Buca, DEÜ kampusu metro hattı, 4 km’lik Halkapınar, Çamdibi, Otogar metro hattı, 7 km’lik Evka 3, Bornova merkez, Manavkuyu, Bayraklı metro hattı, 6 km’lik Konak, Alsancak, Liman arkası, Halkapınar metro hattının tamamının yapılabileceğini ve üstüne 6 adet vapur iskelesi, 20 adet farklı kapasitelerde yolcu vapuru alınabileceği ifade edilmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında bu projenin ısrarla yapılmasının nedeni nedir? " dedi.

 

Editör: Haber Merkezi