SEDAT SUR - Ekolojist Ertuğrul Barka, İzmir’de yapılması planlanan ve tepkilere yol açan İzmir Körfez Geçiş Projesi’nin bölgede yaratacağı tahribatı Özgürüz’e anlattı. Bu tala projesine karşı olduğunu ifade eden Barka, şunları söyledi:

“İzmir Körfez Geçiş projesi değil aslında bu bir talan projesidir. Biz bu projeye karşıyız. Haklı bilimsel, ekonomik, toplumsal, kültürel gerekçelerimiz var. Biz yaşamın bütününü savunuyoruz. Bu projedeki asma köprüler ve tüp geçitlerin hiçbir şekilde körfezin sirkülasyonuna yararı olmayacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da bu projenin körfeze hiçbir yararının olmayacağını, yapılmasının bir anlamı olmadığını söyleyerek yapılacak olan kanallardan vazgeçti ve geçiş projesini onayladı. Bu proje körfezi kirletecek ve körfezin kirlenmesi su kuşlarının yaşadığı bölgedeki canlılar yok olacak. Orada mesela Deniz Börülcesi, Midye, balıkçılık faaliyetleri yok olacak. Aynı zamanda orada denizcilikle geçimi sağlayan aileler var. Onların da yaşam hakları yok sayılmış olacak.”

Son olarak tüm İzmirlilerin bu projeye karşı çıkması gerektiğini belirten Barka, şunları söyledi:

“İzmirliler bu projeye karşı çıkmalılar ve mutlaka İzmir’e Sahip Çık Platformu gibi örgütlerde bir araya gelmeliler, mensup oldukları partilerin bu projeye karşı çıkmalarını dayatmalılar. Yoksa İzmir külliyen bütünüyle yok olacak. Yaşanamaz hale gelecek ve hiçbir maddi sanatsal güzelliği olmadığı gibi manevi değerleri de yok olacak. Farklı dinlerin bir arada yaşadığı İzmir’in kültürüyle, ekonomisiyle yok olduğunu görecekler.”

Editör: Haber Merkezi