İZ GAZETE- İzmir'in Bornova, Karabağlar, Urla, Buca ilçelerinde meydan gelen, daha sonrasında ise Seferihisar ve Menderes'e yayılan yangınlarda 500 bin hektarı geçik alan zarar gördü. Yangının ardından ortaya çıkan manzara sonrası tüm İzmir halkını seferberliğe başladı. Yangının ardından başlatılan ağaçlandırma seferliğine birçok kuruluştan destek geldi. Destek veren kuruluşlar arasında üniversiteler,dernekler,spor kulüpleri, sendikalar gibi çeşitli kuruluşlar yer alıyor.

TUNÇ SOYER'DEN KAPSAMLI PROJE SÖZÜ 

#İzmirKüllerindenDoğacak sloganıyla atılan tweetlere bir destek sözü de İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer'den geldi. Karabağlarda meydana gelen yangında, çalışmalara bizzat katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de çıkan orman yangınlarında kül olan alanların 1 metrekaresinin bile imara açılmayacağını vurgulayarak İzmir'in ormanları için çok boyutlu bir ağaçlandırma projesi yapılacağının haberini İnstagram ve Twitter platformları üzerinden duyurdu. İzmir'i yeniden ağaçlandırmak için halkın da desteğini isteyen Soyer, İzmir'in ormanları için çok boyutlu ve ilham verici bir kampanya hazırlıyoruz. Yaramızı sarmak isteyen herkesi ve tüm kuruluşları belediyemizde koordinasyon içinde hareket etmeye davet ediyorum. Önerilerinizi bize iletin. Herkese şimdiden teşekkür ederim." şeklinde ifade etti. 

İZMİR BAROSU: "ŞEHRİN YÜREĞİ YANIYOR, BİZİM YÜREĞİMİZ KANIYOR"

Yangınların tesadüf olmadığı yönünde ifadelerde bulunan İzmir Barosu orman yangınlarından dolayı yaşadıkları hüznü "Şehrin ciğerleri yanıyor, Bizim yüreğimiz kanıyor" söylemleri ile belirtti. Yanan ormanların imara açılmaması için gerekeni yapacaklarını vurgulayan İzmir Barosu yaptığı açıklamalarda "Tesadüf denemeyecek ve doğaya mal edilemeyecek şekilde dün Urla, Karabağlar, Gümüldür, Seferihisar ilçelerinde başlayan yangın çaresizlik içinde yanan ağaç, ot ve hayvanlar ile tüm şehrin kalbine dokunmuş, her yurttaşın kalbini yakmıştır. Yanan ormanlarımız, sökülen ciğerlerimiz için İzmir adına üzgünüz. Yanan ormanların rant için imara açılmasının önlenmesi, tüm canlılara yeniden ev sahipliği yapabilmesi için gerekli çabanın gösterimlesi başlıca görevimizdir" ifadelerine yer verdi.

TÜM BEL-SEN İZMİR 1 NO'LU ŞUBE YÖNETİMİ FİDAN DİKME KAMPANYASI BAŞLATTI

Tüm Bel-Sen İzmir 1 No'lu şube yönetimi, İzmir'deki orman yangınlarından sonra fidan dikme kampanyası başlattığını duyurarak 'Fidanlar Ağaca' kampanyasıyla yangın sonrasında kaybedilen alanların tekrar canlandırılmasının hedeflendiğini vurguladı. 

İZMİR DERNEKLERİNDEN AĞAÇLANDIRMAYA DESTEK

TMMOB, İZSİAD, EGEÇEP, FB Derneği ve Veterinerler Odası kuruluşu ağaçlandırma projesi için destek olacaklarını ifade ettiler.  

TMMOB:  “İnsanlığın geleceği, ormanların varlığına bağlıdır." söyleminde bulunarak ormanların su rejimini düzenleme, karbon depolama, oksijen üretme, estetik, turistik ve rekreatif vb. fonksiyonları yanında binlerce canlıya ev sahipliliği yapma ve biyolojik çeşitlilik gibi özellikleri nedeniyle maddi olarak ölçülemeyecek değerlere sahip olduğunu belirterek vatandaşları ormanlarda yapılmaması gerekenler konusunda bilinçlendirdi.

İZSİAD: İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, İzmir Karabağlar, Urla ve Seferihisar’da 500 hektarlık ormanın yanması sonrası böylesi bir kampanyayı başlatmak istediklerini söyleyerek tüm sivil toplum kuruluşlarını kampanyaya desteğe çağırdı. Ege Orman Vakfı ile yürütecekleri bu kampanya ile İzmir’in çeşitli alanlarında ağaçlandırma ve dikim yapılacağını vurgulayan Küçükkurt “Aynı şekilde vatandaşlarımızdan da katkı bekliyoruz. Bir ya da bin fidan, rakamın önemi yok, her bir katkı çok değerli. Tüm İzmir’in bu kampanyaya omuz vermesini bekliyorum.” diye konuştu.

EGEÇEP: Ege Çevre ve Kültür Platformu 6 ilçede çıkan yangınların bir tesadüf olamayacağnı vurgulayarak yangın söndürülmesi çalışmalarında ciddi hatalar olduğunu belirterek "THK ve TSK uçaklarının kullanılmamış olması, en azından ağır bir sorumsuzluktur, eksiklik ve ihmaldir. Birçok ülkede kullanılan gece görüşlü helikopterlerin satın alınmamış olması, koruyucu önlem ve hazırlıkların yetersizliği de orman yangınına duyarlı bir ülke için bağışlanmaz bir eksikliktir. açıklamasında bulundu. Başta bakan olmak üzere, yangında sorumluluğu ve ihmali olan herkese soruşturma açılmasını öneren EGEÇEP, yangında zarar görmüş alanlar üzerinde olası madencilik, imara açılma vb gibi girişimlerin kesinlikle karşısında olacaklarını ve böylesi girişimleri engellemek için tüm güçleriyle mücadele edeceklerini belirtti. 

FENERBAHÇELİLER DERNEĞİ: İzmir'de yaşanan büyük yangın sonrası bölgenin yeniden ağaçlandırılması için taraftarlarına ve İzmirlilere yazılı çağrıda bulundu. ''İzmir’in Dağları’nda yeniden çiçekler açacak" başlıklı yazılı çağrısında İzmir Fenerbahçeliler Derneği 100. Yıl Hatıra Ormanı'nın bir benzerini yangın bölgesinde oluşturmak için tüm üyelerimiz ve gönüldaşlarımız ile hazırız." ifadelerine yer verdi. 

İZMİR VETERİNERLER ODASI:  Yangında zarar gören yaban hayvanlarının tedavisine destek veren Veterinerler Odası "Biz Veteriner Hekimler olarak bu zor zamanda, yangınla mücadele sırasında yaralanmış olan yaban hayvanlarına ilk müdahalelerini yapmak amacıyla gönüllü klinisyen meslektaşlarımızla yardıma hazırız.'' ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTELERDEN YANAN BÖLGELER İÇİN AĞAÇLANDIRMA KAMPANYASI

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ: 

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar İzmir’in Karabağlar, Seferihisar ve Menderes İlçelerinde etkili olan orman yangını sonrası; bölgenin yeniden ağaçlandırılması çalışmalarına destek vereceklerini belirterek 110 bin fidan bağışlama kararı aldıklarını ifade etti.

İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ

İzmir'deki oda, borsa ve birliklerin, yangından zarar gören 500 hektarlık orman alanının ağaçlandırılması amacıyla başlattığı 'Hedef 1 Milyon Fidan' kampanyasına, İzmir Ekonomi Üniversitesi de katıldığını duyurarak her öğrencisi için bir tane olmak üzere, toplam 10 bin fidan bağışlayacaklarını belirtti. 

TAKIMLARDAN AĞAÇLANDIRMAYA TAM DESTEK

İzmir Karabağlar'da başlayıp Seferihisar, Menderes ve Urla'ya sıçrayan orman yangını kentin köklü spor kulüplerini ağaç dikme seferberliğinde birleştirerek Altay,  1914 fidanla fidan bağışının startını vereceklerini duyurdu. İzmir'in yeşil- kırmızı kulübü ise  İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in göstereceği alanı ağaçlandırmak ve adını, 'Karşıyaka Hatıra Ormanı' koymak istiyoruz" şeklinde konuştu. Göztepe spor kulübü ise "Ciğerimiz yanıyor, çok üzgünüz" açıklamasında bulunarak yangın sonrası yeşillendirme faaliyetlerine destek vereceklerini açıkladı.

Editör: Haber Merkezi