İzmir Ticaret Odası tarafından düzenlenen toplantıda, Antik Smyrna Kazı Başkanları Prof. Dr. Cumhur Tanrıver ve Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy tarafından 'Bayraklı ve Antik Smyrna Kenti Kazılarının İzmir Kültür ve Turizmine Gelecekteki Katkıları' konulu sunum gerçekleştirildi. Bayraklı (Eski Smyrna) Örenyeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıver turizme de katkı sağlayacak projelerle ilgili kazı çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Kentin büyük kısmı 4 yüzyılı kapsıyor. Mekanların bazıları bir araya gelip yapı oluşturmuş. Bazıları içlik ve dokuma olarak kullanılmış. Seramik buğday yeri evler gibi verileri de kayda alıyoruz. Hepsini kontrol ediyoruz. Yapıları değerlendiriyoruz, tarihleri karşılaştırıyoruz. Kentin doğusunda kutsal sunaklar hesaplandı. Roma'dan ilk defa bu alana getirildiğini düşünüyoruz. Kentte ziyaretçilerin gezebilmesi için bir alan oluşturmayı düşünüyoruz. 2014'de topografik kısmını tamamladık, 2015'te planı tamamladık, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunduk.

Bayraklı'da evlerin içerisine oyabileceğimiz çok sayıda buğday öğüten taşlar mevcut. Antik çağdan dokuma tezgahları mevcut. Bir odaya da seramik eserlerden bir köşe yapmayı düşüyoruz. Sıradan ziyaretçilerin ilk anda görmeyeceği durumlar söz konusu. Bizler de bunu açığa çıkarmak için çaba sarf edeceğiz. Alanları açmak ve göstermek istiyoruz" dedi. Ayrıca ünlü ozan Homeros ile ilgili bir bölüm de oluşturmayı düşündüklerini söyledi.

Antik Smyrna Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy da hükümet, yerel yönetim ve sponsorların desteğiyle kazı çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, "Biz Antik Smyrna ile Osmanlı mirasını bir arada tutmaya çalışıyoruz. Smyrna tiyatrosu üzerinde bir sorun yok. Bir bölümünde 19. ve 20 yüzyılların yapılaşması var. Antik Tiyatro, İzmir'in gelecekte gözbebeği olacak. Kadifekale, Antik Roma Tiyatrosu, bunları taçlandıran tarihi Kemeraltı Çarşısı neden Roma ve Atina gibi olmasın? Bu destinasyon için çalışmalar devam ediyor. Gerçekleşirse İzmir yakın dönemde çekim merkezi olacaktır" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi