TUGAY CAN / İZ GAZETE - Suudi Arabistan merkezli Albassam Group ile SND şirketleri tarafından hazırlanan ve içerisinde Çeşme Kanalı’na dair çizimlerin yer aldığı tasarımlar kamuoyunda bomba etkisi yarattı. 46 sayfalık tanıtım taslağının kim ya da kimler tarafından kamuoyu ile paylaşıldığı gizemini korumaya devam ediyor.

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın “Turizm Bakanı ile görüştüm. Kendisi gündemlerinde kanal projesinin bulunmadığını söyledi” açıklaması yüreklere su serpilse de 25 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayınlanan 2054 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ‘acele’ kamulaştırılan parsellerin akıbetine ilişkin belirsizlik sürüyor.

‘PROJE TASLAKTI’

Söz konusu projenin sahibi durumunda bulunan SND şirketinin yetkilisine İz Gazete ulaştı. Şirket yöneticisi; söz konusu projenin 2019 yılının Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı’na sunulduğunu ifade etti. SND şirketi yöneticisi, yaptığı açıklamada Çeşme Kanalı’na dair hazırlanan taslağın kendilerine ait olduğunu kabul etti. Ancak söz konusu projenin taslak olduğunu belirterek, projenin henüz onay almadığını da kaydetti.

İlk olarak Çeşme Life Dergisi'ne açıklama yapan SND şirketinin yöneticisi, gazetemize yaptığı açıklamada ise  “Bizim hazırladığımız proje bir taslaktı. Henüz kabul edilmemiş bir proje. Biz projemizi sunduk. Bu projenin geniş ölçekli çalışmaları dahi ortada yok. Biz projeyi sunduktan sonra bize ‘Turizm Bakanlığı’nın böyle bir çalışması olacak, siz de buyrun ihaleye katılın’ dendi” ifadelerini kullandı.

SND şirketinin projeyi sunmasını izleyen süreç içerisinde Cumhurbaşkanı’ndan da resmi karar çıktı. 13 Eylül 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 1532 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile İzmir’in Çeşme ilçesinde bulunan 178 parsel SİT arazisinin statüsü değiştirildi.

İşte 13 Eylül 2019 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı:

KİM TARAFINDAN SIZDIRILDI?

Proje onay almasa da söz konusu taslağa kamuoyuna kim ya da kimler tarafından sunulduğu sorusunu yanıtı ise gizemini korumaya devam ediyor. SND şirketinin yöneticisinin aktardığına göre 46 sayfalık tanıtım raporu, şirket tarafından herhangi bir sosyal mecrada yayınlanmadı, buna WEB siteleri de dahil.

Şirketin 46 sayfalık tanıtım taslağının Turizm Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na sunulduğunu; bunun dışında kimsenin taslaktan herhangi bir kurumun haberdar olmadığını ifade eden yöneticiler, bu noktada taslağın şirket içerisinden biri tarafından kamuoyuna sunulmuş olabileceğini, bu işin kim tarafından yapıldığını bilmediğini ancak kesinlikle Cumhurbaşkanlığı ve Turizm Bakanlığı tarafından kamuoyuna servis edilmediğini de sözlerine ekledi.

SUUDİLER KREDİTÖR MÜ?

‘Çeşme Yeni Turizm Alanı Yatırım Projesi’ olarak bilinen Çeşme Kanalı’nın yer aldığı projede yer alan Suudi Arabistan merkezli Albassam Group’a ilişkin sorumuzu da yanıtlayan SND şirketinin yöneticisi Albassam Group’un Londra’da bulunan bir şirketinden proje için kreditörü olduğunu söyledi.

SUUDİ ŞİRKET 2015 YILINDA AÇIKLAMIŞTI!

Öte yandan Suudi Arabistan merkezli Albassam Group, 2015 yılının Nisan ayında Türkiye’de emlak yatırımı için 2 milyar liralık fon kurma kararı almıştı. Kurulacak fonun, Emlak Konut GYO, Kiptaş ve TOKİ ile birlikte çalışacağı açıklanmıştı.

Öte yandan SND grubuna bağlı şirketlerden biri 20 Nisan 2018 yılında gerçekleşen Alaçatı Havaalanı ihalesinde de yer almıştı.

KANAL PROJESİ HAKKINDA NE DEDİ?

Kanal Projesi hakkında sorduğumuz soruya ise yanıt veren yönetici “Bu çalışma peyzaj amaçlı bir çalışmaydı. Nihai bir proje de değildi. Ayrıca onaylanmış bir proje de değildi. Biz Çeşme’yi beton yığını haline getirmek niyetinde değiliz” diye yanıt verdi. Şirket yöneticisi ayrıca 2054 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile ‘acele’ kamulaştırılan alanlar ile bir alakalarının olmadığını iddia etti.

SND şirketi yetkilisinin İz Gazete’ye yaptığı açıklamaların ardından; 25 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Kararı ile gerçekleşen ‘acele’ kamulaştırma kararı sonrası söz konusu taslak projenin kim ya da kimler tarafından kamuoyuna sunulduğu sorusu gizemini koruyor.

Editör: Haber Merkezi