İzmir’in uzun yıllardır tartışmalı konuları arasında yer alan Basmane Çukuru’nu TMSF’den satın alan Folkart A.Ş’nin Büyükşehir Belediyesi’ne ait yüzde 30’luk hisseyi de kapsayan projeyle ilgili çalışmaları sürüyor.

Ege'de Son Söz'den Ender Aldanmaz'ın özel haberine göre, Güçbirliği A.Ş’nin borçları nedeniyle el konulan ve uzun yıllar TMSF’de kalan arsanın ihalesini Folkart AŞ, Akça Holding ve Namet Gıda’nın oluşturduğu konsorsiyum 80 milyon dolarlık teklif sonucu satın almıştı. Daha sonra Folkart ortaklarıyla yaptığı görüşmenin ardından iki ortağın da hissesini satın alarak tek yetkili isim oldu.

Folkart, Büyükşehir’in eski otobüs garajı olmasından kaynaklı arazide bulunan yüzde 30 hakkı nedeniyle yeni bir proje geliştirdi. Belediye ile şirket yetkilileri görüşmeler sonrasında son projede anlaşarak belediyenin hissesinden kaynaklı hakkın mevcut binadan ayrı bir yerde olması konusunda mutabık kaldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da projenin son haline onay verdi. Henüz son hali ve görselleri kamuoyuyla paylaşılmayan fakat inşaat altyapı çalışmaları devam eden Basmane Çukuru ile ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı.

MAHKEME 'İPTAL' DEDİ

Büyükşehir eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur ve arkadaşlarının açtığı dava sonrasında İzmir 5. İdare Mahkemesi projenin yapıldığı alanın 1/1000 ölçekli uygulama imar planını iptal etti.  Davanın iptal gerekçesinde ise yoğunluk, bölgenin trafik yükü, arazinin konumu, kullanımı ve etrafındaki yapılarla ilişkisine ait olumsuzluklara vurgu yapıldı.

Ayrıca, Çakmur ve arkadaşlarının dava dosyası incelendiğinde 2016 yılında Konak Belediyesi’nden alınan “imar durum belgesi” üzerinden yola çıktıkları, bunu iptal ettirerek dayanağı olan binlik planları durdurdukları öğrenildi. Mahkeme daha alt ölçekli olan 1/5000 ölçekli planla ilgili olumsuz bir karar almazken alt ölçekli uygulama planı için karar vermesi de dikkat çekti. Ayrıca belediyenin imar durum belgesinin dayandığı planın 2013 yılında askıya çıktığı ve kesinleştiği belirtildi.

Projede inşaatın başlamasının önüne geçecek olan yeni mahkeme kararı üniversite bilirkişi raporlarına da dayandırılırken şirket yetkililerinin kararı temyiz edeceği öğrenildi. Mahkeme kararı hem belediye hem de şirket yetkililerinde şaşkınlığa neden oldu.

Editör: Haber Merkezi