Kütahya’nın Emet ilçesinde bulunan Eğrigöz Dağı’nda Kanadalı siyanürlü altın şirketi El Dorado Gold’un çoğunluk hisselerine sahip olduğu Zenit Maden Şirketi tarafından yüzlerce ağaç kesildi, sondaj çalışmalarına başlanıldı. Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) avukatları yaşanan tarih ve doğa katliamına karşı harekete geçti. 
HKP avukatları, Başta Zenit Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yetkilileri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Yetkilileri hakkında Emet Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. HKP avukatları şüphelilerin, Türk Ceza Kanunu’nun “Çevrenin Kasten Kirletilmesi, Zehirli Madde Katma, Görevi Kötüye Kullanma” suçlarını ve 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 108. Maddesi’ne muhalefet suçunu işlediklerini iddia etti. 
HKP avukatları tarafından Başsavcılığa verilen dilekçede, yer alan isimler hakkında soruşturma yapılmasını, ilgili kişilerin cezalandırılması için kamu davası açılmasını talep edildi. 

'SİYANÜRE KURBAN EDİLMEKTEDİR'

Suç duyurusuna ilişkin HKP Genel Sekreter Yardımcısı Av. Tacettin Çolak açıklama yaptı. Çolak, şunları söyledi:
“AKP’giller’in yeni bir doğa katliamı da Kütahya’nın Emet ilçesine bağlı Eğrigöz Dağı’nda yaşanmaktadır. Burası büyük endemik bitkileri ve ormanlarla kaplı olan bir dağdır. Çevresinde 40 tane köyün içme suyunun karşılandığı bir yerdir. Ama siyanürlü altın arama tekniğini kullanacak olan Zenit Mühendislik Anonim Şirketi’ne burası tahsis edilmiştir. Siyanürlü yöntemlerle altın aramanın çevreye, toprağa, insana verdiği zararlar artık herkesçe bilmektedir. 
İşte bu nedenle çevredeki köylüler hem acele kamulaştırma tehdidi altındadırlar, hem de artık topraklarında yaşayamaz olunacağı için ana, baba yurtlarını terk etmek durumda kalıyorlar. Ayrıca bu maden sahası içinde kalacak olanda Örencik köyü çevresinde bulunan İnçal Doğal Mağarası’dır. Burası on bin yıllık tarihi olduğu söylenen içinde sarkıtların, hatta insan, hayvan kemiklerinin olduğu, korunması gereken bir doğal varlıktır. AKP’giller tarafından maalesef siyanüre kurban edilmektedir.  
İşte bütün bunlar karşısında Halkın Kurtuluş Partisi her zaman olduğu gibi yine tarihimizi, doğamızı, çevremizi koruma mücadelesini yürütmektedir. Bu nedenle de bugün itibariyle Kütahya Emet Cumhuriyet Başsavcılığına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Zenit Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yetkilileri, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Yetkilileri hakkında çevrenin kasten kirletilmesi, içme suyuna zehirli madde katma, görevi kötüye kullanma ve 6811 sayılı Orman Kanunu’na muhalefet suçlarından suç duyurusunda bulunulmuştur.  Mücadelemiz devam edecektir.”

Editör: Haber Merkezi