İZ GAZETE- Güral Porselen firmasının Çeşme Germiyan'da gerçekleştirdiği rüzgâr enerji tesislerine karşı açılan iptal davası için mahkeme tarafından yollanan bilirkişi, 526 gün sonra incelemeye geldi.

 Çok sayıda çevrecinin katıldığı bilirkişi incelemesinde çevreci ve köylülerden daha fazla sayıda özel jandarma koruma timleri getirildi, çevreyi korumak isteyen vatandaşlar bölgenin dışına çıkarıldı.

Bilirkişi incelemesi sırasında enteresan görüntüler de yaşandı. 96 yaşına gelmiş olan Sevim Efeler, dağın tepesine kadar gelerek RES’leri protesto etti.

Bölgede yaşam ve yem alanı bulan keçiler de bilirkişiye kendilerini gösterdi.

Çeşme Çevre Platformu sözcüsü Ahmet Güler, “Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz, hukuksal olanakların hepsini kullanacağız. Güral Porselen gibi bir ünlü bir firmanın hukuk hilesi yaparak doğayı tahrip etmesine izin vermeyeceğiz, hukuk mücadelemiz sürecek" dedi.

Avukat Şehrazat Mercan da sürecin hukuk tarihine geçtiğini belirtti:

“Süreç usulsüzlüklere ve bölge tahribatıyla dolu" diyen  Mercan, "Açtığımız iptal davası sonucunda 526 gün sonra bilirkişi incelemesi olacak. Hukuk tarihine geçti. Biz bölge halkıyla beraber incelemeyi takip edeceğiz. Doğanın korunması için mücadelemiz sürecek" açıklamasında bulundu.

NE OLMUŞTU?

2011 yılında Çeşme Germiyan’da hazine arazisi 57 dönüm bir alanın üzerine on megavatlık bir rüzgâr enerji tesisi (RES) kurmak isteyen firma, çevrecilerin açtığı karşı davada 'ÇED gereklidir' kararı üzerine bu tesisi kurmaktan vazgeçmiş, daha sonrasında karara rağmen birinci derece tarihi SİT alanı olan ve eski antik çağdan kalma kalıntıların bulunduğu, eski bir Roma köyünün yerleşkesinin olduğu bölgeye izinsiz olarak iki adet rüzgâr enerjisi türbini kurmuştu.

Yöre halkı ve çevrecilerin bir karşı dava açması üzerine dava için bilirkişi gelmesi kararlaştırılmıştı.
 

Editör: Haber Merkezi