GÜLESER YAREN KARAASLAN/ İZ GAZETE- Çeşme'nin Germiyan Mahallesi'de Güral Porselen tarafından yapımına başlanan RES projesi Konak Meydanın’da  protesto edildi. Aralarında EGEÇEP'in de bulunduğu çevreciler söz konusu RES'lere dair bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya CHP İzmir Kadın Kolları, Emekli-Sen, EGEÇEP ve HDP destek verdi. 

Çevreciler adına açıklamayı RES'lerin iptali için dava açanlar arasında yer alan Ahmet Güler okudu. Çevreciler, basın açıklamasının ardından  RES yapımını üstlenen Güral Porselen şirketini protesto etmek için şirketin ürettiği porselen takımlarını kırdılar.

Çevreciler İzmir Valiliği'ne çağrı yaparak, 'Kamu yararı var diye bu kanunsuzluğa izin vermeyin, kamu yararı okul için, hastahane için olur, Güral Porselen'in para kazanması kamu yararı değildir' ve 'Gelin kendi gözünüzle tahribatı görün' dediler. İzmir Valiliği’nin, Çeşme Belediyesi’nin kararını bozmasının ardından alana iş makineleri girdi ve çalışmalar yeniden başladı. Gelen bilgilere göre; şu ana dek alana 150 ton beton döküldü. Projenin gerçekleşmesi halinde alana rüzgar türbinlerinin girebilmesi için 8 metre genişliğinde yollar açılacak ve orman yok edilecek.

Alandaki vatandaşlar, İzmir Anıtlar kurumunu, Çevre ve Kültür Bakanlığını göreve çağırarak, tarihi SİT koruması altındaki eserleri korumaya çağırdılar.

Çevrecilerin avukatı Şehrezat Mercan, hukuksuz kaçak inşaata karşı dava açtıklarını, şirketin dava açılmadan bir an önce inşaatı tamamlama paniği içinde hareket ettiğini açıkladı.

Çevrecilerden Dr. Engin Önen de 500 yıllık Germiyan köyünde zaten yeterince RES ve taş ocakları tesislerinin bulunduğunu, RES etkileri yüzünden köyün yaşanmaz bir hale geldiğini, Germiyan’ın ormanlarının ve doğasının yeni bir RES tesisini kaldıramayacağını belirterek, "Eski zamanlarda eşkiya denizden gelirmiş, şimdiki eşkiyalar her yönden, havadan, karadan, denizden saldırıyorlar. Eşkiya dünyaya hükümdar olamaz" dedi.

Çeşme Çevre Platformu'ndan Dr.Ahmet Güler, Güral Porselen’in kazanacağı 3-5 kuruş için mahkeme sonrası vazgeçmiş olduğu bir projeyi tekrar devreye almasının markasına zarar verdiğini, projeyi finanse eden Alman şirketi Enercon’u kendi ülkelerinde yapmayacakları bu hukuksuzluğa karşı Almanya’da 'çevre katili' olarak teşhir edeceklerini, Alman Enerji Bakanlığı ve kamuoyunu bilgilendireceklerini belirtti.

'TÜM İZMİR MİLLETVEKİLLERİNİ ŞİDDETLE KINIYORUZ'                                                                                            

Dr.Güler açıklamasının devamında, "Tüm İzmir milletvekillerini davet etmemize rağmen tek bir vekilin gelmemesini şiddetle kınıyoruz" dedi.

Çevreciler ayrıca Güral Porselen markasına karşı ulusal boykot çağrısı yapacaklarını açıkladılar..

'SALDIRIYA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN BURADAYIZ'

Yapılan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

Dünyada ve ülkemizde olduğu gibi, yarımadamızda, doğaya, yaşam alanlarımıza, tarihi ve kültürel değerlerimize saldırı, tüm hızıyla ve acımasızca devam ediyor. Şimdi de Çeşme’nin 600 yıllık geçmişi olan Germiyan Köyü'nün, binlerce yıllık geçmişine, arkeolojik alanlarına ve ormanına bir porselen tabak şirketinin, 'RES yapacağım…' diye başladığı saldırısına dikkatlerinizi çekmek için buradayız.

Geçtiğimiz Ağustos ayının ortasında, Germiyan, Güvercinlik Ovası'na ve ovaya hakim Kislecik Tepesi'ne, ağır iş makineleri ile girildiğini gördük, şaşırdık.

Çünkü 2016 yılında, buraya RES yapmak üzere; İzmir Valiliği'nden 'Çed gerekli değildir' kararı alan tabak şirketinin bu projesini dava açıp İzmir 4. İdare Mahkemesi'nde iptal ettirmiştik. Ortada Bakanlıkça ya da İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce ilan edilmiş bir ÇED kararı yoktu. Nasıl girebilirler diye başta İzmir Valiliği olmak üzere, İzmir Orman ve Tarım Bölge Müdürlüğü’ne, Urla Şefliği'ne, Çeşme Kaymakamlığı'na, Çeşme Belediyesi’ne, Çeşme Müzesi'ne, İzmir 1.No.lu KTVKK'na ve aklımıza gelen tüm resmi kurumlara yazılı, sözlü başvurularda bulunduk. Her yere haber saldık.

Mahkeme kararını çürütecek etkide, ne vardı ellerinde? Bütün resmi kurumlardan bilgi istedik. Ama hiçbirinden dönüş alamadık. Ancak iş makineleri , ormanımızdaki ağaçları kesip tıraşladılar. Türbin ayağı için inşaat temeline çukuru açtılar.

Türbin kanatlarını geçirmek için dağlarımızdan yollar açtılar. Bu yollar bin yıllık kilise, sarnıç, Roma Kaya mezarları ve çiftlik alanı olan arkeolojik alan üzerinden geçirilerek yapıldı."

'ELLERİNDE GEÇERLİ BELGE YOK'

"Firma, 'Elimde ÇED'im var' diye açıklama yapmış? Sorduk, soruşturduk. Ellerindeki belge, ne 'ÇED Olumlu Kararı', ne de 'ÇED Gerekli Değildir' kararı var

Ellerindeki belge dedikleri şey; davayı kaybettikten sonra, tesisin kurulu gücünü, 0,4 puan indirdiğini beyan ederek, 09.09.2011 tarihindeki ÇED Kapsam Dışı Kararı görüşünün devam ettiği yazısı. Bu görüş güncel değil. Ağaç Kesimi İzin Belgesi 2016 yılına ait. Yani İzmir 4. İdare Mahkemesi'nin iptal ettiği 'ÇED Gerekli Değildir Kararı' kapsamında. Porselen tabak şirketi, Çevre Kanunu'nun, ÇED Yönetmeliği'nin arkasından dolanıp önüne geçerek, bu işi oldu bittiye getirmek üzeredir. Porselen tabak şirketine bu yolu açan İzmir Valiliği'ni, görevini kanunlar, yönetmelikler, mahkeme kararları ve hukuk çerçevesinde yapmaya ve acilen, sahadaki inşaatı ve yıkımı durdurmaya çağırıyoruz.

Germiyan Köyü yaşamalı, yaşatılmalı ve korunmalıdır. Güvercinlik Ovası ve dağları, tepeleri endüstriyel bir alan değil, mutlak korunması gereken, arkeolojik, tarih ve kültür alanıdır."

Editör: Haber Merkezi