Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi 50. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlediği İzmir Bölgesi Enerji Forumu 2018 16-17 Kasım tarihlerinde, iki gün boyunca enerji sektörünün tüm bileşenlerini bir araya getirdi. 

Beşincisi düzenlenen forumda, uzman ve konuklar çarpıcı açıklamalarda bulundu.  

EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu açılış konuşmasında, ağır finansal yüklerin etkisiyle şirketlerin, hem enerji hem de dağıtım bedellerinin yükünü yurttaşlara yansıttıklarına dikkat çekti. Uğurlu, “Ülkemizde yurttaşlar kabaran elektrik faturalarının yanında, iğneden ipliğe her mal ve hizmetin pahalılaşmasıyla karşı karşıya. Sanayiciye uygulanan son kaynak tarifesinin, ulusal tarifeden daha yüksek bir maliyet oluşturması sınırlı olan dünyayla rekabet şansını düşürürken, bir yandan da bu kuruluşlarda çalışan emekçiler için işsizlik tehlikesi doğurmaktadır” diye konuştu. 

Uğurlu, forum sonunda oluşan önerilerin Türkiye ve İzmir’in geleceğine ışık tutacağına inandıklarını vurguladı.  

RÜZGARDA ÖNDE

İzmir Bölgesi Enerji Forumunda global enerji politikaları da değerlendirilerek, 2040 yılında dünya enerji arzının yüzde 55’inin hala fosil yakıtlardan sağlanacağına vurgu yapıldı. Fosil yakıt üretimi ve tüketiminin radikal olarak azaltılması, ekolojik devrim düşünme sürecine girilmesi ve iklim krizine odaklanılması gerektiği mesajları verildi. 

İzmir Elektrik Enerjisi Görünümü başlıklı bir konuşma yapan Elektrik Mühendisleri Odası Enerji Komisyonu Üyesi Sadettin Güldar ise kente yönelik çarpıcı bilgiler verdi. 

Güldar, İzmir’de toplam 4.535,880 MW kurulu güce sahip 305 adet santral olduğunu söyledi.

Ülke rüzgar potansiyelinin 48.000 MW olduğu gözönüne alındığında İzmir’de 11.854,32 MW’lık rüzgar enerjisi potansiyelinin ülkemizin rüzgar potansiyelinin yüzde 24’üne tekabül ettiğini vurgulayan Güldar, kentte oldukça yüksek rüzgar enerjisi potansiyeli bulunduğuna dikkat çekti.

Enerji uzmanı Güldar “Güneş enerjisi için toplam güneş radyasyonu açısından İzmir çok uygun bir alan değil. Ancak yine de 30.09.2018 itibarıyla 170.584 kW gücünde 227 adet lisanssız santral mevcut.  Ayrıca kentimizde işletmede jeotermal santral yok. Önlisans almış 14.6 MW gücünde 2 adet jeotermal santral var. Biyokütlede ise 56.570 TEP YIL kentsel atık ile birlikte toplam 2.119.304 TEP/Yıl potansiyeli değerlendirmek için 2.740 MW’lık bir santral kurulması gerekiyor” diye konuştu. 

Ancak Güldar’a göre, İzmir’in en önemli sorunu metropol alanına yönelik master planının olmayışı.

MASTER PLAN YOK

Özellikle Bayraklı ve yeni gelişen gökdelenler bölgesinde elektrik şebekelerinde doyum noktasına ulaşıldığının altını çizen Güldar “Master Plan çok önceden olmalıydı. İvedilikle şehrin enerji geleceği planlanmalı. Trafo Merkezi (TM) yerleri, güçleri planlanmalı. TM’ler için yer bulunamaması ciddi sıkıntı kaynağı ve özellikle İzmir’in enerji temini güvenliğinde sıkıntı ortaya çıkar” uyarısında bulundu. 

Bayraklı bölgesinde çok sayıda gökdelen projesinin mevcut olduğunu da sözlerine ekleyen Sadettin Güldar, “ Ancak bu gökdelenlerin enerji beslenmesi mevcut Piyale GİS TM’den tamamen karşılanması mümkün değil. Fakat master plan olmadığı için burada da yer sorunu var” diye konuştu. 

Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. Enerji Yönetmeni Ülfet Türkmen ise , şirket olarak alan bazlı master plan hazırlanması projesini sürdürdüklerini ancak takviyeler için TEİAŞ’a ek trafo önerilerinde bulundukların belirtti. 

“Metropolde yeni yükleri karşılamakta çok zorluk çekiyoruz. Trafo yeri bulunamıyor”  diyen Türkmen gökdelenler bölgesi, OSB, AVM’ler için özel yapılaşmaya dayalı noktalarda talep artışını göz önüne aldıklarını belirterek, yüzde 90-100 kapasiteye ulaşmış bu bölgeler için yeni çalışmalar gerektiğini sözlerine ekledi. 

Çağrılı konuşmacı Mahir Ulutaş’ın "Fosil Kapitalizmi ve Uygarlık Krizi" başlık sunumuyla başlayan forumda iki gün boyunca "Enerji Görünümü", "Güneş Enerjisi Uygulamaları", "Şehiriçi Elektrikli Toplu Ulaşım" "Binalarda Enerji Verimliliği", "Enerji Kooperatifleri ve Tarım" ile "Enerji Tesisleri ve Çevre" başlıklı oturumlar gerçekleştirildi. 

TEMİZ ENERJİ VURGUSU

Dünya genelinde yaşanan gelişmelerin aktarıldığı forumda, İzmir’in elektrik şebekesinin sorunlarına çözümüne dair sunumlar gerçekleştirildi. İzmir’de gerçekleştirilen yenilenebilir enerji yatırımlarının da değerlendirildiği forumda, Paris İklim Sözleşmesi ve karbon piyasalarına ilişkin bilgilere de yer verildi. Önümüzdeki yıllarda enerji kooperatifleri aracılığıyla artması beklenen yenilenebilir enerji yatırımlarına dikkat çekilen forumda, çatılarda güneş enerjisi uygulamalarına ilişkin teknik sunumların yanı sıra hukuki problemler ve belediyelerin imar uygulamaları da değerlendirildi. Çatılarına güneş paneli koymak isteyen yurttaşların sorularının da yanıtlandığı forumda, enerji kooperatiflerine ilişkin de özel bir oturum düzenlendi. Kooperatiflerin deneyimlerin aktarıldığı forumda, enerji verimliği ise binalar ve toplu ulaşım boyutlarıyla ele alındı. Forumda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin elektrikli otobüslerin yansıra metro ve tramvay deneyimlerine ilişkin bilgiler aktarıldı. Forumda İzmir’de yer alan elektrik santrallarının doğaya etkileri de özel bir oturumda irdelendi.