ÖZER AKDEMİR - Germencik Çevre ve Doğa Derneği Sözcüsü Dr. Metin Aydın, Didim Devlet Hastanesi'ne geçici görevle gönderildi. Ekoloji örgütleri "sürgün" olarak niteledikleri bu görevlendirmenin ikinci bir Onur Hamzaoğlu olayı olduğunu belirterek tepki gösterdiler. 

SAĞLIK MÜDÜRÜ 'SUS' DEMİŞ!

Konuya dair görüşlerini aldığımız Dr. Metin Aydın, kendisinin Didim'de ihtiyaç olduğu için görevlendirilmediğini aksine Didim'de şu an çalışan bir nörologun olduğunu söyledi. Jeotermal ve madenlerin çevre-sağlık etkilerine yönelik çalışmaları ve yerel gazetelerde çıkan yazıları nedeniyle 1.5 yıl önce Sağlık Müdürlüğü tarafından savunmasının alındığını belirten Aydın, yazılı olarak verdiği ifade ile ilgili bir sonuç çıkmadığın aktardı. Sağlık müdürü değişmesinin ardından geçtiğimiz ay yine müdür tarafından çağrılarak uyarıldığını "halkı isyana teşvik ediyorsun" dendiğini kendisinin ise buna karşı, "yaptığım tüm açıklamalar ve faaliyetler yasal açıkladığım rakamlar ise devlet kurumlarının rakamlarıdır" diye savunduğunu belirtti. 

'JEOTERMAL İHALESİNİ İPTAL EDİN DEDİK'

Aydın, "Ben bu uyarılara rağmen çalışmalarımı sürdürdüm. İzmir ve Manisa'daki yeraltı sularının jeotermal-maden kaynaklı kirlenmesine dair bakanlık yazısının ardından biz Aydın'daki durumu öğrenmeye dönük bir takım girişimlerde bulunduk. Çünkü jeotermallerin Türkiye'de en çok olduğu yer Aydın. Yine kentte kamu elinde kalan son jeotermal sahasının ihale edilmesine karşıda bir basın açıklaması yapıp valiliğe dilekçe verdik. Basın açıklamasından hemen sonra Sağlık Müdürlüğü başka yere görevlendirilmem için Valiliğe talepte bulunmuş" dedi. 

'BU BİR SÜRGÜN AMA YILMAYACAĞIM'

Bu geçici görevlendirmenin bir sürgün olduğunu ancak kendisinin mücadeleye devam edeceğini dile getiren Aydın, "Amaç bizi yıldırmak. Benim hekimlikle ilgili herhangi bir disiplin cezam yok. Ortada bir suç da yok. Hırsızlık, dolandırıcılık, yolsuzluk yapmadım. Suçumuz halka çevre ve sağlık konusunda bildiklerimizi anlatıp, farkındalık yaratmak ve onları uyarmaya çalışmak" diye konuştu.

AYÇEP'İN DEFTERLERİNE İNCELEME

Öte yandan valiliğin izin vermemesi nedeniyle kapalı ortamda, ZMO salonunda yapılan jeotermal ihalesinin iptaline dair basın açıklamasının ardından Aydın Çevre Kültür Derneği (AYÇEP)'inde defterlerinin incelendiği öğrenildi. AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili dernek defterlerinin incelenmesi ve Metin Aydın'ın sürülmesinin ihaleye dair yaptıkları çalışmalar yüzünden olduğunu belirterek, "Biz o sahanın JES'lere verilirse Aydın'ın nefes alacak yeri kalmayacağını söylüyoruz. Bu nedenle bize karşı sistemli bir kampanya başlattılar. Metin hocaya Aydın'ın, kanser hastalarının ihtiyacı var. Bizler Aydındaki kurumlar olarak biraraya gelip bu duruma tepkimizi ortaya koyacağız" dedi.

EKOLOJİ MÜCADELESİNE GÖZDAĞI!

EGEÇEP Eş Dönem Sözcüsü Fırat Korkmaz da Metin Aydın'ın çevre sorunları ile ilgili yaptığı çalışmalar ve açıklamalar nedeniyle sürgün edilmesinin yeni bir Onur Hamzaoğlu olayı olarak değerlendirdiklerini söyledi. Bu sürgünün sadece Metin Aydın'a değil tüm ekoloji mücadelesine yönelik bir gözdağı olduğunu kaydeden Korkmaz, "buna karşı Aydın'ın yanında olmaya ve mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz" dedi. 

ÖNEMLİ UYARILAR YAPIYORDU

Aydın Tabip Odası eski başkanlarından Aydın Atatürk Devlet Hastanesi nöroloji uzmanı Metin Aydın kentte her geçen gün sayıları artan JES'lerin yol açtığı çevre sağlık sorunları ile ilgili önemli açıklamalarda bulunuyordu. Germencik Çevre Derneği sözcülüğünü de yapan Aydın, kentte kanser ve diğer hastalık oranlarındaki artışın çevresel faktörlerden kaynaklandığına dair bilimsel ve istatistiki çalışmalar yapmış, bir hekim olarak Aydın'ın bu gidişle bir "kanser kent" olacağı uyarısında bulunmuştu. JES ve madencilik faaliyetlerinin tarımsal üretimde ve özellikle incir ve zeytin de meydana getirdiği tahribatlara dair de uyarılarda bulunan Aydın, okullarda incir dağıtımına da incirdeki ilaç ve ağır metal kalıntıları nedeniyle karşı çıkmıştı. Son olarak Aydın'da kamunun elinde kalan son jeotermal sahasının özelleştirilmesine dönük ihaleye karşı kentteki diğer kurumlarla birlikte başlatılan kampanyada da önemli görevler üstlenen Aydın, kentteki içme ve kullanma sularındaki arsenik oranlarının ve su kirliliğinin tespiti için valiliği göreve çağırıldığı basın açıklamasına da katılmıştı.

Editör: Haber Merkezi